Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zloraba sistema

Deli na:

Predsedniku države Danilu Türku so pisali posamezniki, ki so izrabili institut enote in na ta način tudi izpostavili ostale pripadnice in pripadnike, ki tega mnenja ne podpirajo, je v zvezi s pismom pripadnikov Slovenske vojske, ki so na misiji na Kosovu, povedal namestnik poveljnika sil SV polkovnik Vojteh Mihevc.

Predsedniku države Danilu Türku so pisali posamezniki, ki so izrabili institut enote in na ta način tudi izpostavili ostale pripadnice in pripadnike, ki tega mnenja ne podpirajo, je v zvezi s pismom pripadnikov Slovenske vojske, ki so na misiji na Kosovu, povedal namestnik poveljnika sil SV polkovnik Vojteh Mihevc.

Kot je prepričan Mihevc, ki je sicer odgovoren za vodenje vseh operacij kriznega odzivanja, Slovenska vojska pripadnicam in pripadnikom zagotavlja vse pravice iz delovnega razmerja, za morebitna vprašanja pa imajo na voljo službeno pot, ki jo večina tudi koristi. Pojasnil je, da z anonimnim pismom ni bil seznanjen. "V Slovenski vojski obsojamo takšen način poskusa reševanja nezadovoljstva posameznikov," je povedal.

V Slovenski vojski večina pripadnic in pripadnikov po njegovo odlično opravlja svoje naloge, še posebej na operacijah kriznega odzivanja v tujini. Kot je zatrdil, so ob podpisu pogodbe o zaposlitvi vsi seznanjeni s pogoji opravljanja vojaške službe, s tem pa sprejmejo tudi obveznosti opravljanja vojaške službe na operacijah kriznega odzivanja izven Slovenije.

Opravljanje nalog izven Slovenije je po Mihevčevem mnenju ena od zahtevnejših nalog vojaške službe, pri čemer veliko breme nosijo tudi družine pripadnic in pripadnikov. "Prav zaradi tega pripadnicam in pripadnikom v celoti zagotovimo realizacijo pravice do izrabe dopusta v času opravljanja misije," je zatrdil namestnik poveljnika sil.

Kot je pojasnil, koriščenje dopusta v času misije opredeljujejo normativni akti, kjer je med drugim določeno, da pripadniki, napoteni na operacijo kriznega odzivanja za največ šest mesecev, koristijo dopust v enem delu. Kadar gre za posebne družinske obveznosti, med katerimi je Mihevc izpostavil prometno nesrečo ali smrt v družini, lahko dopust izkoristijo tudi v dveh delih.

V tem primeru gre po njegovem prepričanju za nesporazum. Od 300 pripadnic in pripadnikov 18. kontingenta SV na Kosovu je namreč po besedah namestnika poveljnika sil željo za koriščenje dopusta v dveh delih podalo 93 pripadnikov in to kljub temu, da jim pripada za čas šestih mesecev misije koriščenje dopusta le v enem delu.

Kot je še povedal Mihevc, je poveljnik sil brigadir Alan Geder na Kosovo napotil skupino častnikov, ki bo ugotovila, kako je do prišlo do nejasnosti, navedenih v anonimnem pismu, in kdo je zanje odgovoren.