profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zloglasni Teš 6 že več dni stoji

Deli na:
Zloglasni Teš 6 že več dni stoji

Foto: Bobo

Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj od petka zaradi načrtovane sanacije razpoke na pregrevalniku ne obratuje, poroča spletni portal Siol.net.

Medtem ko zaradi okvare ne obratuje niti četrti blok, peti blok pa ni v pogonu že od lani, izpad Teša v elektroenergetskem sistemu nadomeščajo hidroelektrarne in povečan uvoz.

Da je obratovanje šestice trenutno ustavljeno, so za portal potrdili v Holdingu Slovenske elektrarne (HSE), lastniku Teša. Po pojasnilih HSE "bodo v tem tednu dela na obeh blokih končana", direktor Teša Arman Koritnik pa pojasnil ni želel dajati.

Pregrevalnik je naprava, ki omogoča pregretje pare na končno temperaturo, s tem pa tudi obratovanje bloka. Na HSE so poudarili, da bo strošek popravila pregrevalnika pokrilo jamstvo proizvajalca tehnološke opreme, francoskega Alstoma.


V tem obdobju bi moral obratovati četrti blok, edina preostala delujoča enota na premog, a prav tako stoji zaradi okvare, in to na vleku dimnih plinov. Peti blok medtem od začetka lanskega leta ne obratuje. To bi se sicer lahko v prihodnjih mesecih spremenilo. V Šoštanju so namreč sredi postopka izbire dobavitelja naprave za zmanjšanje dušikovih oksidov, ki naj bi omogočilo do okolja bolj sprejemljivo delovanje petice. Prve tri bloke so v Tešu ugasnili že pred leti.

Izpad Teša v zadnjih dneh v slovenskem energetskem sistemu po pisanju portala tako nadomeščajo hidroelektrarne in povečan uvoz. Od petka, ko je Teš prenehal obratovati, je Slovenija spet neto uvoznik električne energije, saj so fizični pretoki v Slovenijo za približno 300 megavatov presegali pretoke v nasprotno smer. Tržne cene električne energije pri nas se gibljejo pri okrog 43 evrov na megavatno uro.

"Kljub temu da bloki ne obratujejo, odstopanj v zagotavljanju dobave električne energije in sistemskih storitev iz skupine HSE ni mogoče pričakovati. Prav tako ne bo motena dobava toplotne energije iz Teša," so za portal še pojasnili v HSE. Teš namreč zagotavlja ogrevanje Šaleške doline, trenutno ga zagotavljajo s pomočjo plinske turbine, nameščene na četrtem bloku.

Teš 6, vreden 1,43 milijarde evrov, tako stoji že drugič, odkar so ga zagnali. Maja lani se je nepričakovano ustavil, kot so ugotovili, so bili prerezani električni vodniki meritev za temperaturo in vibracije. Zaradi tega je prišlo do prekinitve delovanja črpalke kondenzata. Dogodek so preiskovali kriminalisti, saj so v Tešu pojasnili, da je električne vodnike lahko prerezal le nekdo od zaposlenih, saj nihče od zunaj ne more vstopiti v prostore elektrarne.