Revija Reporter
Slovenija

Zloglasnemu Casiraghiju so v zadevi divjanja po Ljubljani spremenili obtožnico

STA

22. dec. 2017 9:34 Osveženo: 9:34 / 22. 12. 2017

Deli na:

Prvo ime slovenske kriminalne scene

M24

Tožilstvo je spremenilo obtožnico proti Stephenu Casiraghiju in mu ne očita več preprečitve uradnega dejanja, poročajo današnje Slovenske novice.

Casiraghi si je zaradi spremembe obtožnice vzel nekaj časa za premislek, zato se bo sojenje nadaljevalo prihodnji teden.

Policisti naj bi ga namreč medtem, ko so ga 25. marca lovili po ljubljanskih ulicah, v Njegoševi ulici poskušali ustaviti s pomočjo blokade s policijskim vozilom. Z vožnjo proti temu vozilu, ki je prečno stalo na cesti, pa naj bi preprečil uradno dejanje, navaja časnik. Policist je moral zapeljati vzvratno, da je preprečil trčenje, Casiraghi pa je po navedbah časnika zapeljal tik ob avtomobilu.

Tožilstvo bi samo zaradi tega Casiraghiju naložilo dve leti zapora. Kot še piše časnik, je tožilstvo ob priznanju krivde za vsa preostala očitana mu dejanja, med drugim tudi nevarne vožnje, predlagalo enotno kazen pet let in pol zapora.

Klemen Jurjevčič s policijske postaje Ljubljana Center, ki tudi preverja zakonitost in strokovnost uporabe prisilnih sredstev, je po navedbah Slovenskih novic v začetku decembra na sodišču povedal, da uradnega zaznamka o uporabi vozila kot prisilnega sredstva iz tistega dopoldneva ni.

Pojasnil je, da morajo policisti, če voznik po dvakratnem opozorilu ne ustavi, najprej obvestiti OKC ter dobiti dovoljenje za uporabo t. i. stringerja. Če tega nimajo, lahko sledi zapora z avtomobilom. Policisti bi morali najprej zapreti cesto in zapustiti vozilo. "Če bi bila policista takrat notri, ne bi bilo strokovno," je poudaril.

Casiraghi, ki meni, da je v tem primeru šlo za poskus umora, češ da bi bile posledice tragične, če blokade ne bi obvozil, si je zaradi spremembe obtožnice vzel nekaj časa za premislek, zato se bo sojenje nadaljevalo prihodnji teden, še piše časnik.

Casiraghi je konec marca letos brez vozniškega dovoljenja, z neregistriranim avtomobilom in z ukradenimi tablicami objestno vozil po ulicah prestolnice in se ob aretaciji tudi upiral policistom, je navedeno v obtožnici.