Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zlato lisico v Kranjski gori zasul sneg; Tina Maze danes na progo kot četrta

Deli na:
Zlato lisico v Kranjski gori zasul sneg; Tina Maze danes na progo kot četrta

Foto: Reuters

Petdeseta jubilejna Zlata lisica, tekmovanje alpskih smučark za svetovni pokal, bo v danes in nedeljo potekala po predvidenem programu v Kranjski Gori. Organizatorji imajo veliko težav, saj je zapadlo več kot pol metra novega snega, ki so ga ves dan odstranjevali s proge, ki so jo prej utrdili, da bi imele vse tekmovalke čim bolj enakovredne pogoje.

Tina Maze, skupna zmagovalka svetovnega pokala v minuli zimi, bo na 50. Zlati lisici v Kranjski Gori na današnjem veleslalomu nastopila s številko štiri, so določili na žrebanju, ki tokrat ni bilo javno. Tekmo bo odprl Američanka Mikaela Shiffrin, Nemka Maria Höfl-Riesch, vodilna v svetovnem pokalu, pa bo začela kot petnajsta po vrsti.

Na današnjem veleslalomu bodo tekmovale še Ana Drev s številko 28, Katarina Lavtar s 43, Tina Robnik s 53, Eli Plut z 58 in Saška Brezovnik s številko 59 med 64 tekmovalkami.

Snežne težave

Danes se bo ob 10. uri začela prva vožnja veleslaloma, ob 13.15 pa bo finale, v nedeljo bo ob 9.15 prva vožnja slaloma, finale pa bo ob 12.15.

Vodja tekmovanja Gorazd Bedrač je na sestanku z vodji ekip dejal, da je v zadnjih dnevih zapadlo več kot meter novega snega, samo v petek več kot pol metra. "Na srečno smo še pred današnjim sneženjem uspeli pripraviti in utrditi med 30 in 40 centimetrov debelo snežno odejo. V zadnjih 24 urah smo s stroji odstranjevali nov sneg. Ob treh ponoči boo 200 ljudi začelo še z ročnim odstranjevanjem in utrjevanjem. Mislim, da bomo lahko pravočasno pripravili dobro tekmo," je pojasnil Bedrač.

"Žal nismo mogli potrditi tekme v Mariboru, sedaj pa je v Kranjski Gori snega celo preveč. Zato čestitke slovenskim organizatorjem, ki so dobro utrdili progo in smo zelo optimistični. Upam, da bodo lahko odstranili ves novozapadli sneg in da bomo imeli v soboto tekmo po predvidenem urniku," je dejal Norvežan Atle Skaardal, vodja ženskih tekem svetovnega pokala.


Mednarodne smučarske zveze (Fis) je 23. januarja Zlato lisico iz mariborskega Pohorja, kjer tedaj ni bilo niti krpice snega, preselila v Kranjsko Goro, kjer je zdaj strmina v Podkornu zasuta z novozapadlo snežno odejo. V ciljnem delu so, preden so odstranili sneg, gazili do pasu v snegu. Bedrač je dejal, da vsakih 10 cm novega snega v višino na progi predstavlja kar 15 kubičnih metrov snega.

"V zgornjem delu je bilo meter in trideset centimetrov snega, v spodnjem pa pol metra. Po programu nam je uspelo odstraniti ves sneg do trde podlage. Če bodo snežne padavine še nadalje tako močne, bi bila tekma lahko odpovedana le v primeru slabe vidljivosti. Starta tudi ne bo potrebno premakniti in bomo lahko zagotovili varen prihod tekmovalk in ostalega osebja," je dejal Bedrač.

Srečko Medven, generalni sekretar moške tekme za pokal Vitranca, je dejal, da je za slovensko smučanje zelo pomembno, da Zlato lisico pripravijo v Sloveniji. Mariborčani in organizatorji tekme iz Kranjske Gore tudi letos, kot še petkrat doslej, družno sodelujejo pri pripravi Zlate lisice na Podkorenu.

"Iz prihodkov Zlate lisice gre kar precej denarja za alpske reprezentance in če bi bila tekma v tujini, bi imeli težave, da bi zagotovili dovolj denarja za tekmovalne programe. Potrebno je tudi zagotoviti nadaljevanje tradicije in izvesti tekme v Sloveniji. Na srečo smo lahko ob snežni kontroli prestavili tekmovanje v Kranjsko Goro. Tako 'vajo' s sneženjem, kot jo imamo letos, smo v Kranjski Gori že imeli in uspešno opravili obe tekmi. Tudi tokrat tekma bo tako. Skupaj z Mariborčani na čelu z Gorazdom Bedračem in našim vodjem tekmovanja Alešem Vidicem ter ostalim osebjem imamo dovolj znanja in volje, da bomo tekmo naredili," je dejal Medven.