pes-luna-drevo-zajem-slike Svet24.si

Video: Pogrešanega psa našli na nenavadnem mestu

alkohol Svet24.si

Indijec z 2,9 promila alkohola v krvi razgrajal v ...

tonin vrtovec cigler kralj nsi Necenzurirano

Logar prihaja, da uniči NSi #komentar

jansa logar pl Reporter.si

Ali Logar zapušča SDS zaradi Janše ali zaradi ...

primoz roglic Ekipa24.si

Kolesarka vojna za velikega talenta! Vpleteni pa ...

Melani Mekicar, Blaž Švab Njena.si

Tako sta se poslovila Melani in Blaž

matkovic cedevita olimpija 23 af Ekipa24.si

Zmaji v ligi ABA pokazali drugačen obraz in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zlata Tina Maze, svetovna prvakinja

Deli na:

Tina Maze je svetovna prvakinja v veleslalomu. Na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v nemškem Garmisch Partenkirchnu je v drugem teku obranila prvo mesto po prvi vožnji in osvojila zlato medaljo v veleslalomu. Na tem prvenstvu je pred nekaj dnevi že prismučala do srebra v superkombinaciji, čaka pa jo še sobotni slalom.

Tina Maze je svetovna prvakinja v veleslalomu. Na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v nemškem Garmisch Partenkirchnu je v drugem teku obranila prvo mesto po prvi vožnji in osvojila zlato medaljo v veleslalomu. Na tem prvenstvu je pred nekaj dnevi že prismučala do srebra v superkombinaciji, čaka pa jo še sobotni slalom.

Sedemindvajsetletna Mazejeva je Slovenijo na lestvici držav dobitnic odličji na tem svetovnem prvenstvu popeljala na zavidljivo tretje mesto. Pred njo sta le Avstrija in Italija, glede na to, da so do konca prvenstva le še tri končne odločitve, pa Sloveniji skoraj zagotovo ne more uiti zgodovinska uvrstitev na tej lestvici, primerljiva z uspehi legendarne Mateje Svet na svetovnem prvenstvu 1987 v Crans Montani.

Tina Maze je osvojila štirinajsto odličje in drugo slovensko zlato na dosedanjih SP, prvo zmago je v zakladnico primaknila Mateja Svet v Vailu leta 1989 v slalomu. Za Mazejevo je to druga medalja na letošnjem SP po srebru v superkombinaciji, skupaj pa že tretja v karieri, saj je srebro v veleslalomu osvojila že na zadnjem SP pred dvema letoma v Val d'Iseru.

"Super je. Dolgo sem se borila za to zlato medaljo. Težko je bilo v drugi vožnji, saj je bila proga že močno načeta, a sem zdržala. Imela sem tudi super smuči," je z vidnim nasmeškom na ustih dejala nova svetovna prvakinja s Črne na Koroškem.

Mazejeva je obrambo srebra s prejšnjega SP začela s številko ena in nastop opravila izvrstno. To sta pokazali že naslednji tekmovalki. Finka Tanja Poutiainen, ki že ima štiri medalje z dosedanjih SP, tretje je bila tudi na SP pred dvema letoma, je zaostala več kot sekundo in pol, Francozinja Tessa Worley, ki je vseh svojih pet zmag v svetovnem pokalu dosegla v veleslalomu, pa več kot dve sekundi.

Zaostale so tudi druge tekmice. Presenečenje prve vožnje je bila le Italijanka Federica Brignone, ki se je Mazejevi tudi najbolj približala. "Vidljivost med tekmo je bila dobra, vendar se je sneg zmehčal in je bilo po prvih startnih številkah težje smučati. Mazejeva je imela veliko sreče, da je na žrebanju dobila številko ena," je po prvi vožnji menila Švedinja Anja Pärson. Ta je v drugem teku napad na svojo dvajseto medaljo na velikih tekmovanjih, s tem bi se izenačila z Norvežanom Kjetilom Andreem Aamodtom, začela na osmem mestu, z debelo sekundo zaostanka zaostanka za Mazejevo.

Sanjska prva vožnja Mazejeve je bila idealno izhodišče za finalni nastop, v katerem je 27-letna Korošica skušala nadgraditi prejšnja veleslalomska nastopa na velikih tekmovanjih. Na olimpijskem veleslalomu je lani za Viktorio Rebensburg zaostala za štiri stotinke sekunde, na SP pred dvema letoma pa jo je zmagovalka Kathrin Hölzl ugnala za vsega devet stotink sekunde in obakrat se je morala zadovoljiti s srebrom.

Tokrat je bila igra stotink na strani Mazejeve. Dolgo je bila v drugi vožnji na vrhu Worleyjeva, ki je bila po prvi vožnji šele 19. Tudi bolj uveljavljene tekmovalke so zaostale za Francozinjo, ki je izkoristila dobre pogoje. Tudi oba domača upa, Rebensburgova, ki je zaostala v spodnjem delu, in Riescheva, ki je v drugem delu celo padla in poskrbela, da so gledalci še drugič v kratkem obnemeli.

Worleyjeva se je medalje lahko razveselila šele, ko je za njo zaostala tudi Avstrijka Elisabeth Görgl, tretja po prvi vožnji. Ta je na koncu osvojila šele 10. mesto. Nasmihala se ji je celo višja uvrstitev, saj je bilo pričakovati, da bo debitantka na SP, Brignonejeva, le težko zdržala pritisk, a je slednja še enkrat potrdila, da je v izredni formi in se zavihtela na prvo mesto. Italijanka je bila v drugo celo hitrejša od Mazejeve, ki pa je kljub nekaj slabšem spodnjem delu uspela rešiti devet stotink sekunde za prvo medaljo najžlahtnejšega leska v karieri.

Maruša Ferk, je bila po prvi vožnji 29., dobre startne številke pa v finalu ni pretvorila v vidno mesto. S povprečnim nastopom je pridobila predvsem z napakami tekmic. Mazejevo in Ferkovo v soboto čaka še slalomski nastop na SP.