zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zlata lisica v dveh dneh pod Pohorje privabila 24.000 gledalcev

Deli na:
Zlata lisica v dveh dneh pod Pohorje privabila 24.000 gledalcev

Foto: Bobo

Generalni sekretar organizacijskega odbora 51. Zlate lisice Srečko Vilar je dejal, da sta letošnja slalom in veleslalom za svetovni pokal alpskih smučark okrog ciljnega dela Snežnega stadiona pod Pohorjem v Mariboru privabila 24.000 gledalcev, še 10.000 pa jih pa bilo na obeh žrebanjih na trgu Leona Štuklja.

V soboto, ko je bilo vreme sončno in toplo, je bilo po navedbah organizatorjev 18.000 navijačev. "Moram reči, da je prvi dan kar stekel. Organizacijsko in tudi drugače. Na sami progi nismo nič delali praktično že 14 dni pred tekmovanjem, razen vbrizgavanja vode v sneg, da je bil sneg bolj kompakten. Danes je bilo drugače, več dežja je padlo v drugem delu, kot smo pričakovali. Proga je zdržala in dež nas ni oviral. Poznalo pa se je pri obisku, prva vožnja je privabila 8000 gledalcev, druga pa realno med 5000 in 6000," je navedel Vilar.

"Uspelo nam je znova pripraviti prireditev na visoki ravni, kar ni le moje mnenje, ampak so to povedali tudi profesionalci Mednarodne smučarske zveze. Tekma je bila izvedena po najvišjih standardih svetovnega pokala. Tudi v mestu je bilo živahno, na žrebanju startnih številk na trgu Leona Štuklja je bilo v petek in soboto 10.000 ljudi, vsak dan po 5000. Izjemno vzdušje in energijo so občutile tudi tekmovalke, ki so to vedno znova ponavljale v intervjujih in drugih javnih nastopih, ko so med drugim dejale, da je Maribor kraj, kjer dajo od sebe sto odstotkov," je pojasnil Vilar.

Proračun Zlate lisice presega milijon evrov. "Že vrsto let imamo 1,1 milijona evrov proračuna, želimo pa zbrati še nekaj več za delovanje smučarskega kluba Branik. Ne moremo še potegniti črte pod letošnjim proračunom, prepričan pa sem, da bo pozitivna tudi 51. Zlata lisica. Pomagalo nam je tudi to, da se nismo selili. Maribor potrebuje tako tekmo. Tudi predsednik države Borut Pahor je večkrat izjavil, da je zelo ponosen, da je končno v Mariboru steklo in da smo pripravili mednarodno odmevno prireditev."

Zaradi številnih odpovedi Zlate lisice in prestavitev v Kranjsko Goro v zadnjem obdobju se je vse bolj postavljalo vprašanje, ali je tekmo za svetovni pokal sploh smiselno pripraviti v Mariboru. "Z letošnjim lepim primerom smo dokazali, da so ugibanja, ali je Maribor pravo prizorišče svetovnega pokala, je v njem možno pripraviti tekmo in ali je to odvečno metanje energije, povem neprimerna. Maribor lahko in bo uspešen prireditelj Zlate lisice tudi naprej."

Ne le zaradi vremena na nizki nadmorski višini, tudi zaradi težav z upravljalcem žičnic na Pohorju, stečajem in iskanja novega je dolgo visela v zraku usoda letošnje lisice. "Novembra in decembra smo zaradi objektivnih težav zamudili čas za zasneževanje. Potem smo iskali vsak mrzel dan ali uro, da smo pripravili 45 ali 50 cm višine snega na tekmovalni progi, da je zdržala 14 dni relativno toplega vremena. Če bi začeli že decembra, potem bi imeli dovolj snega za tekmo že veliko prej. Trenutno imamo z upravljalcem smučarskega središča Pohorje urejene in podpisane medsebojne odnose. Zato je bilo tudi možno pripraviti tekmo. Kaj in kako bo naprej s sedanjim upravljalcem, ne vem, za odgovor na to vprašanje nisem prava oseba. Kot organizatorji pa želimo veliko prej doseči dogovore, da se ne bo postavljalo vprašanje, ali tekma bo ali ne bo."

Tina Maze je bila po izjemnih uspehih od leta 2009, pa tudi letos, osnovni razlog za velik obisk. "Zagotovo je Tina Maze naš magnet, pa ne le naš, ampak tudi za druge tekme v tujini. Posebej pa v svoji državi in na svojem hribu, kjer je začela prve tekmovalne korake na velikih tekmah. Toda tudi ko je izpadla, gledalci niso odhajali in niso prenehali navijati. Anna Fenninger je dejala, da jo je poneslo občinstvo in je tudi zato dosegla veleslalomsko zmago. To je smučarska publika, ki je v 51 letih dozorela, ki pozna ta šport. Mlade slovenske tekmovalke, ki bodo prišle za Tino Maze, bodo gotovo deležne spodbujanja pod Pohorjem tudi v naslednjih letih," je končal Vilar.