Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zlata in bronasta

Deli na:

Slovenska judoistka Urška Žolnir je na evropskem prvenstvu v Tbilisiju v kategoriji do 63 kilogramov osvojila naslov evropske prvakinje. Odličen uspeh je s prvo kolajno za moški judo v Sloveniji po 40 letih suše z bronom lepo dopolnil tudi Aljaž Sedej v kategoriji do 81 kilogramov.

Slovenska judoistka Urška Žolnir je na evropskem prvenstvu v Tbilisiju v kategoriji do 63 kilogramov osvojila naslov evropske prvakinje. Odličen uspeh je s prvo kolajno za moški judo v Sloveniji po 40 letih suše z bronom lepo dopolnil tudi Aljaž Sedej v kategoriji do 81 kilogramov.

Žolnirjeva ima zdaj v svoji zbirki že tri odličja s prvenstev stare celine, vsako različne žlahtnosti. V Beogradu je leta 2007 osvojila srebro, lani v Lizboni bron, tokrat pa še najžlahtnejšo kovino. Do zmage je judoistka iz Pernovega pri Celju prišla s štirimi iponi (10:0), vse borbe je tako končala predčasno. Prva je na polovici borbe "padla" Grkinja Dimitra Androutsou, nato je bila Žolnirjeva po dobri minuti boljša od Rusinje Anastazije Lieškove, Hrvatica Marijana Mišković ni zdržala niti minute, Rusinja Vera Kovaleva pa je bila na tleh po manj kot 40 sekundah.

"Moram reči, da so se borbe sicer hitro končale, a so bile vseeno naporne. Na začetku nisem bila tista 'taprava', a se je potem stanje izboljševalo iz borbe v borbo in je šlo lažje, čeprav pa si nisem mislila, da mi bo uspelo. Nisem še povsem dojela tega svojega uspeha, saj ni bilo časa, med drugim sem bila neposredno po tekmovanju več kot uro na dopinški kontroli," je po tekmovanju dejala Žolnirjeva, ki ima poleg treh kolajn z evropskih prvenstev v svoji zbirku tudi medalji s svetovnega prvenstva in olimpijskih iger.

Če je slovenska javnost odličij vsaj v ženski vrsti vajena že kar nekaj let, pa temu ni bilo tako v moškem judu. Ta je namreč potreboval kar 40 let, da si je okrog vratu nadel medaljo. Nazadnje je bil davnega leta 1969 uspešen legendarni Stanko Topolčnik. Slednji je tokrat znova odpotoval z ekipo, kot dodatna motivacija fantom in dočakal novo kolajno moškega juda.

Sedej je do brona prišel na najlepši možni način, potem ko je v finalu ugnal olimpijskega prvaka iz Pekinga 2008 Bischofa, proti kateremu je v edinem srečanju doslej enkrat že izgubil. Kljub temu, da nima veliko izkušen z največjih tekmovanj, čeprav je lani nastopil na EP v Lizboni in na OI v Pekingu, je tokrat deloval kot prekaljen borec s precejšnjo "kilometrino" na tatamijih. V finalu si je priboril majhno prednost (juka, 5:0) in jo nato po navodilih trenerja Gregorja Broda, ki je svojega varovanca spremljal ob blazinah, držal vse do konca.

Sedej je v prvi borbi premagal Švicarja Christopha Kellerja z iponom (10:0), nato je bil z juko boljši od Španca Jorgeja Benaventeja, zalomilo pa se mu je šele v polfinalu, kjer je moral priznati premoč Italijanu Antoniu Cianu.

"Zame osebno so to sanje, ki so se danes uresničile, česa takega pred tekmovanjem nisem pričakoval. Ko sem videl žreb, ki ni bil najboljši, sem vedel, da me čakajo neugodni tekmeci, a se je na srečo tako izšlo, da so mi sami olajšali delo. Škoda je le, da nisem prišel v finale. Danes sem sicer naredil kar veliko napak, a se je izšlo na odličen način. Kaj naj še rečem, aleluja, da imamo končno moško kolajno v judu," je po osvojeni kolajni nasmejan povedal Sedej.

Danes je na prvenstvu v kategoriji do 70 kilogramov nastopila tudi debitantka Ana Velenšek. Judoistka Sankakuja je že v prvem krogu naletela na svetovno prvakinjo in olimpijsko podprvakinjo Nizozemko Edith Bosch. Nizozemka je povedla z vazarijem (7:0) in nato Slovenki do konca borbe ni dovolila presenečenja.

V nedeljo, zadnji dan prvenstva, bodo na sporedu še najtežje kategorije. Slovenske barve bosta branila dva borca, v kategoriji nad 78 kilogramov bo novo kolajno skušala osvojiti bronasta z olimpijskih iger v Pekingu Lucija Polavder, Matjaž Ceraj se bo boril z borci, težjimi od 100 kilogramov.