kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Živadinov leti proti rdeči zvezdi

Deli na:

Kontroverzni Dragan Živadinov načrtuje dokončno izstrelitev v vesolje leta 2045, do takrat pa bo lagodno živel nekje v svojem vesolju. Še prej bo porabil 2 milijona evropskega denarja za projekt vesoljskega centra v Vitanju.

Kontroverzni Dragan Živadinov načrtuje dokončno izstrelitev v vesolje leta 2045, do takrat pa bo lagodno živel nekje v svojem vesolju. Še prej bo porabil 2 milijona evropskega denarja za projekt vesoljskega centra v Vitanju.

Že letos naj bi v Vitanju zgradili Kulturno središče evropskih vesoljnih tehnologij (KSEVT). Zanj naj bi porabili okoli dva milijona evrov evropskih sredstev ter sredstev ministrstva za kulturo, v prihodnje pa bo treba zagotoviti vsaj še 200.000 evrov za nakup opreme. Gradnja centra je zelo povezana z umetnikom Draganom Živadinovom, ki mu kritiki radi očitajo nečimrnost, sprenevedanje, predvsem pa zahteve po dodelitvi proračunskega denarja za projekte, ki jim zaradi njihove nerazumljivosti in umetnikovih izsiljevanj z grožnjami nihče ne upa odločno oporekati.

Znano je, da je v nedavnem incidentu v Mariboru, potem ko mu je programski direktor Evropske prestolnice kulture (EMK) Mitja Čander povedal, da lahko za izvedbo pere Zvezdno nebo, ki naj bi povezovala kozmonavtiko in umetnost, prejme največ sto tisoč evrov davkoplačevalskega denarja, vrgel stol po prostoru. Do medsebojnega fizičnega obračunavanja na srečo ni prišlo, Živadinov pa je za naš tednik povedal: »Nisem ga napadel, to ni res, je pa res, da sem bil zelo razburjen. EMK se nismo ponujali kar sami, kot je morda nekdo prepričan, temveč so nas povabili k sodelovanju, nato pa nam ponudili vsoto, za katero so vedeli, da za nas ne more biti sprejemljiva. Pri operi namreč sodeluje izjemno veliko število ljudi in vsak od njih mora dobiti za svoje delo plačilo. Če bi jim na mesec plačali le tisoč evrov, smo še vedno brez plačila za vse kostume, da ne govorim o vsem, kar še potrebujemo za izvedbo.«

Ko se poslovi umetnik
Zgodba z EMK je zanj tako končana, zaradi česar pa si verjetno ne bo ustvarjal skrbi, saj nadaljuje druge projekte, med kateri izstopa zlasti KSEVT v Vitanju. Kot nam je zatrdil, zanj ni dobil nobenega denarja, k sodelovanju pa so ga povabili predstavniki občinskih oblasti, med njimi Srečko Fijavž, direktor občinske uprave, in župan Vitanja Slavko Vetrih.

Kot sta nam povedala v pogovoru, bo sredstva za opremo središča, ki naj bi znašala okoli 200.000 evrov, priskrbela občina iz proračunskih sredstev, ta naj bi skrbela tudi za izvajanje dejavnosti v spodnjih prostorih, po besedah oblikovalca Mihe Turšiča in Dragana Živadinova pa naj zgornje nadstropje vodila zavod ali fundacija. To naj bi skupaj z Znanstvenoraziskovalnim centrom SAZU in Slovensko znanstveno fundacijo ustanovile slovenske univerze. A resnici na ljubo je to za zdaj še vedno bolj ali manj na papirju, na katerem sta o kulturalizaciji vesolje in združevanju umetnosti z znanostjo razpredala Živadinov in Turšič.


Dragan Živadinov je že napovedal, da se bo iz projekta umaknil čez šest let, razlog pa je, milo rečeno, nekoliko smešen. Kot je omenil v enem izmed intervjujev, je namreč brez vozniškega izpita, zato so pogosti obiski Vitanja zanj preveč naporni. Ni pa zagotovo, da je to edini razlog. Saj vemo, vse se začne in konča pri denarju, a ko ga ni več, se poslovi tudi umetnik.

Sodelovanje s politiki je eden izmed očitkov, ki ga radi omenjajo kritiki Dragana Živadinova. Ne morejo razumeti, da je avantgardni umetnik, za kar se Živadinov razglaša, pripravljen početi vse, kar sploh ni združljivo z avantgardnostjo. Da se druži z vsemi mogočimi politiki leve in desne opcije, Živadinov v našem pogovoru ni skrival. Prav z navdušenjem je povedal, da je projekt KSEVT podprl celo evropski poslanec Lojze Peterle, ki je obiskal sedanje Spominsko središče Hermana Potočnika v Vitanju.

Razstavo o Hermanu Potočniku v Bruslju, podprto s proračunskimi sredstvi in sredstev občine Vitanje, so obiskali tudi znan evropski politiki, med njimi evropski komisar Barroso. Poleg politikov se Živadinov rad sklicuje na imena v svetu uveljavljenih ruskih in ameriških vesoljcev, med njimi na Sunito Williams, astronavtko slovenskih korenin, ki je bila prav tako v Vitanju, pa na Daniela Petrača, slovenskega strokovnjaka, zaposlenega v Nasi.

VEČ V TISKANI IZDAJI