Dimitrij Rupel Svet24.si

Dimitrij Rupel potarnal nad mizerno plačo! Toliko...

katerina tihonova Svet24.si

Bo Putina nasledila hči, ki je v razmerju z ...

protest vlada ljubljana jenull policija pl Necenzurirano

Strojevodje iz Auschwitza #kolumna

anze logar pf Reporter.si

Ravs v SDS: Jože Tanko označil Anžeta Logarja ...

dragic doncic Ekipa24.si

Uh, to pa bo spektakel! Gogi in Luka spet skupaj v...

Evita Antončič Njena.si

Evita namesto materine poti izbrala kulinariko

roglic Ekipa24.si

Primož Roglič se je dokončno odločil. Potrjeno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ziherl neomajen

Deli na:

Podpredsednik LDS Slavko Ziherl je za STA zatrdil, da ne bo preklical svoje izjave, kako je nekdanji predsednik vlade Janez Janša s svojim načinom vladanja ogrozil občečloveške vrednote. Kot je pojasnil, ga je Janševa odvetnica Nina Zidar Klemenčič obvestila, naj prekliče svoje izjave in se opraviči, drugače bo Janša proti njemu vložil tožbo.

Podpredsednik LDS Slavko Ziherl je za STA zatrdil, da ne bo preklical svoje izjave, kako je nekdanji predsednik vlade Janez Janša s svojim načinom vladanja ogrozil občečloveške vrednote. Kot je pojasnil, ga je Janševa odvetnica Nina Zidar Klemenčič obvestila, naj prekliče svoje izjave in se opraviči, drugače bo Janša proti njemu vložil tožbo.

Ziherl je povedal, da bo odgovor glede zahtev Zidar Klemenčičeve v sredo poslal medijem. "Se pravi tam, kjer je bilo to objavljeno," je dodal. Na vprašanje, katere občečloveške vrednote je imel v mislih v svoji izjavi, je Ziherl odgovoril, da je zanimivo, "kako me želijo tožiti zaradi neke izjave, ko sploh ne vedo, katere občečloveške vrednote sem imel v mislih".

Kot je pojasnil podpredsednik LDS, se to navezuje na izjavo v Dnevniku, ki jo je dal v času odstopa z mesta državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje v začetku lanskega decembra. Po njegovih besedah to izjavo citira tudi Janševa odvetnica, a je, tako Ziherl, pomanjkljivo napisana.

"Jaz sem točno izjavil, da Janšev način vladanja ogroža liberalne in občečloveške vrednote," je poudaril. Pri tem je pojasnil, da so med temi občečloveškimi vrednotami "zagotovo na prvem mestu tudi svoboščine in med njimi zagotovo pravica do svobode govora in izražanja svojega mnenja".

"In ta nameravana tožba - jasno, da bo moral tožiti, ker svoje izjave ne bom preklical - je samo dokaz, da dejansko ogroža te vrednote, ker mi ne pusti svobode izražanja," je prepričan Ziherl. Ob tem je tudi izpostavil, da njegova izjava ni bila povezana z nekdanjim zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom, ampak s premierom Borutom Pahorjem.

Pahor namreč po njegovem ni ravnal načelno in v skladu s predvolilnimi obljubami. Ob tem je Ziherl omenil predvolilno obljubo o spremembi načina vladanja, "ki ga je utiril Janša". Po njegovem mnenju je Pahor s tem, ko je v svoj kabinet povabil Rupla, "povozil vsa načela, s katerimi je šel na volitve". Rupel je namreč, kot meni podpredsednik LDS, "notoričen predstavnik Janševega načina vladanja".

Po Ziherlovih besedah je Janša, med drugim tudi z odnosom do ombudsmana, "demonstriral, kaj si misli o človekovih pravicah". Zatrdil je tudi, da je Janša s svojim načinom vladanja "precej ogrozil tudi pravico do zdravljenja", saj je, tako Ziherl, nekdanji premier "prek ministra za zdravje zmanjšal dostopnost in enakomerno dostopnost za vse do zdravstvenih uslug".

Podpredsednik LDS je tudi prepričan, da je Janša z zakonom o RTV Sloveniji in s svojim odnosom do novinarjev ogrozil tudi svobodo medijev.

Odvetnica Nina Zidar Klemenčič, ki zastopa Janšo, za STA ni bila dosegljiva.

Kot piše današnje Delo, so neuradno izvedeli, da je Zidar Klemenčičeva Ziherla konec lanskega leta obvestila, naj se Janši opraviči in prekliče navedeno izjavo, drugače bo prvak SDS proti njemu vložil tožbo. Glede na Ziherlov odgovor se bo Janša odločil, ali ga bo tožil in kakšne vrste bo tožba, še piše Delo.

V Liberalni akademiji (LA) pa so v svojem sporočilu za javnost zapisali, da je tožba proti Ziherlu način zastraševanja. "Ne znamo si predstavljati, kakšna naj bi bila smiselna pravna utemeljitev zanjo," so poudarili LA.

"Če prav razumemo, je Janšo razjezila Ziherlova misel, s katero je pojasnil svoj motiv za vstop v politiko, ko je zanj dejal, da je 's svojim načinom vladanja ogrožal marsikatero liberalno oziroma kar obče človeško vrednoto'," so pojasnili.

Ob tem so dodali, da so v LA skupaj s številnimi drugimi izrekli številne ocene o "dedemokratizaciji slovenske države pod vladavino Janeza Janše po letu 2004 in jih bogato evidentirali v svojih več kot 70 izjavah ter zbornikih 'Pet minut demokracije' in 'Medijski mrk'".

"Naj omenimo, da se je Ziherl našemu društvu pridružil leta 2005, ko se je ta vladavina šele prav začela, kar priča o točnosti njegovih navedb," so pojasnili in dodali, da so po svoje "napovedane tožbe - še ene v daljšem nizu - sicer veseli". To pa zato, ker verjamejo, da je brezpredmetna, hkrati pa zato, ker na lep način istočasno ilustrira tisto, kar je želel povedati Ziherl, so poudarili v LA.

"Odrekanje svobode izražanja priča o tem, da nekdo slabo prenaša drugačno mnenje in da je za izključitev tega pripravljen storiti marsikaj. V vsakem primeru pa ima tudi zelo negativne posledice, zato želimo slovensko javnost opozoriti na nedopusten način zastraševanja, ki ga z napovedano tožbo trasira tako pomembna politična figura, kot je vodja sedanje opozicije in še včeraj slovenski premier," je v sporočilu LA še zapisal njen predsednik Darko Štrajn.