Revija Reporter
Slovenija

Žiga Turk že ima dvanajst prednostnih glasov: od Janeza Šušteršiča in Igorja Mastna do Marka Voljča in Nevenke Črešnar Pergar

Igor Kršinar

22. maj. 2019 14:23 Osveženo: 14:39 / 22. 5. 2019

Deli na:

Presenetljiva podpornika Žige Turka sta Voljč in Črešnar Pergerjeva, saj prihajata iz levega političnega pola.

NSI

»Vesel sem vsakega posebej,« je Žiga Turk komentiral javno podporo, ki mu jo je izreklo dvanajst vidnih akterjev v gospodarstvu in civilni družbi.

To so Matej Avbelj, Mark Boris Andrijanič, Vera Ban, Jernej Buzeti, Nevenka Črešnar Pergar, Jernej Letnar Černič, Tino Mamić, Igor Masten, Marko Pavlišič, Amela Špendl, Janez Šušteršič in Marko Voljč.

Presenetljiva podpornika sta prav Voljč in Črešnar Pergerjeva, saj prihajata iz levega političnega pola. Marko Voljč je bil dolga leta prvi mož NLB, nazadnje je bil prvi nadzornik Gorenja, leta 1992 se je potegoval za mandatarja, nazadnje ga je skušal angažirati takratni predsednik Danilo Türk.

Nevenka Črešnar Pergar je prav tako gospodarstvenica, trenutno vodi družbo NP Consulting. Manj je znano, da je bila v prejšnjem režimu sodelavka SDV s kodnim imenom Reza, v času Drnovškove vlade je bila ministrska svetnica, nato je bila nekaj časa generalna sekretarka Kučanovega foruma, vendar se je z bivšim predsednikom partije in države razšla zaradi gospodarskih stališč.

Žiga Turka, ki je osmi na listi NSI, so podprli, ker po njihovem mnenju med tistimi, ki so s svojim preteklim akademskim, političnim in civilnodružbenim udejstvovanjem na nacionalni ter mednarodni ravni dokazali, da sodijo v evropski politični vrh.

»Odlikujejo ga ne le opisane izkušnje, ampak tudi zmernost, povezovalnost in iskrena privrženost evropskim vrednotam ter posledično zavezanost evropski Sloveniji. Prepričani smo, da bo dr. Turk resnično znal in tudi najbolje zmogel prispevati k učinkovitemu uveljavljanju interesov evropskih državljanov iz Slovenije. Zato mu spodaj podpisani, kot se za odprto in svobodno demokratično družbo spodobi, javno namenjamo svoj preferenčni glas.«

Celotno besedilo

Javna podpora dr. Žigi Turku

26. maja bodo že četrtič po pristopu Slovenije k Evropski uniji potekale volitve v Evropski parlament. Ta je v razmeroma kratkem obdobju slovenskega članstva v EU dobil povsem nov značaj. Postal je namreč enakopraven so-zakonodajalec s Svetom, s katerim vplivata na približno 80% predpisov, ki veljajo v Republiki Sloveniji. Volitve v Evropski parlament so zato izjemno pomembne, čeprav politična zavest o tem ni dovolj razširjena.

Mnogo državljank in državljanov se volitev v Evropski parlament ne udeležujejo tudi zato, ker iz Slovenije izvolimo le osem predstavnikov, katerih vpliv v evropskem zakonodajnem telesu naj bi bil tako zanemarljiv, da niti ni vreden našega obiska volišča. Ker je moč evropskih parlamentarcev iz Slovenije v absolutnem številu tako zelo šibka, pa je toliko bolj pomembno, kdo bodo tisti, ki bodo v Bruslju zastopali evropske državljane iz Slovenije. Dejanski vpliv evropskih parlamentarcev je namreč v veliki meri odvisen od njihovega socialnega kapitala oziroma sposobnosti, da svoje čim širše znanje in bogate pretekle izkušnje prelijejo v zavezujoče pravne in politične odločitve.

Prav zato, ker je oseba evropskega poslanca tako pomembna, volitve v Evropski parlament nosijo izrazito personalen značaj. Temu sledi tudi slovenska volilna zakonodaja, ki v obliki preferenčnega glasu volivcu omogoča izbiro ne le politične stranke, ampak tudi točno določenega kandidata. Zaradi vse plitkejšega političnega bazena je ponudba kandidatov na tokratnih volitvah v Evropski parlament še skromnejša kot v preteklosti. Kljub temu pa med njimi obstajajo takšni, ki so s svojim preteklim akademskim, političnim in civilnodružbenim udejstvovanjem na nacionalni ter mednarodni ravni dokazali, da sodijo v evropski politični vrh.

Tak kandidat je dr. Žiga Turk. Odlikujejo ga ne le opisane izkušnje, ampak tudi zmernost, povezovalnost in iskrena privrženost evropskim vrednotam ter posledično zavezanost evropski Sloveniji. Prepričani smo, da bo dr. Turk resnično znal in tudi najbolje zmogel prispevati k učinkovitemu uveljavljanju interesov evropskih državljanov iz Slovenije. Zato mu spodaj podpisani, kot se za odprto in svobodno demokratično družbo spodobi, javno namenjamo svoj preferenčni glas.

Matej Avbelj

Mark Boris Andrijanič

Vera Ban

Jernej Buzeti

Nevenka Črešnar Pergar

Jernej Letnar Černič

Tino Mamić

Igor Masten

Marko Pavlišič

Amela Špendl

Janez Šušteršič

Marko Voljč

Ljubljana, 22. maj 2019