stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zidar ne bo več zidal - banke niso dale posojila, dokler ni odšel iz SCT

Deli na:

SCT Holding ter s tem Ivan Zidar, Aleksander Meze in Janez Jamnik so se odrekli lastništvu SCT v pričakovanju, da bo to omogočilo sanacijo družbe. Banke, ki so med največjimi upniki družbe in so bile pripravljene kreditirati novega strateškega partnerja, so zahtevale njihov odhod. Hkrati pa je bil z današnjim dnem v sodni register vpisan tudi novi prokurist družbe Dušan Mes, ki prevzema tudi operativne naloge pri vodenju družbe.

SCT Holding ter s tem Ivan Zidar, Aleksander Meze in Janez Jamnik so se odrekli lastništvu SCT v pričakovanju, da bo to omogočilo sanacijo družbe. Banke, ki so med največjimi upniki družbe in so bile pripravljene kreditirati novega strateškega partnerja, so zahtevale njihov odhod. Hkrati pa je bil z današnjim dnem v sodni register vpisan tudi novi prokurist družbe Dušan Mes, ki prevzema tudi operativne naloge pri vodenju družbe.

Kot je v današnjem sporočilu za javnost zapisal upravni odbor SCT, zaključujejo dogovore s strateškim partnerjem, ki bo družbo dokapitaliziral, zato so danes soglasno sprejeli sklep o spremembi osnovnega kapitala zaradi izvedbe finančnega prestrukturiranja.

V sklopu te odločitve je bil sprejet sklep, da se osnovni kapital družbe zaradi pokrivanja izgube zmanjša tako, da se vse delnice dosedanjih delničarjev razveljavijo.

To pomeni, da se je SCT Holding - in s tem Ivan Zidar, Aleksander Meze in Janez Jamnik - odrekel lastništvu SCT, "v pričakovanju, da bo to omogočilo sanacijo družbe".

Skladno z današnjim sklepom pričakuje upravni odbor dokapitalizacijo z novimi denarnimi vložki v višini najmanj 10 milijonov evrov. Skupščina družbe pa bo 23. maja odločala tudi o dokapitalizaciji s stvarnimi vložki oziroma s konverzijo terjatev upnikov v lastniške deleže.

V SCT ob tem dodajajo, da bodo v postavljenem roku, ta se izteče danes, sodišču posredovali odgovor na ugovor o vodenju postopka, ki so ga na sodišču vložili upraviteljica prisilne poravnave Majda Šantl in pet zaposlenih.

Šantlova, ki je upnikom priznala za slabih 121 milijonov evrov terjatev, je sicer še pred dnevi izrazila upanje, da bo vodstvo SCT do danes uspelo dobiti svež denar ter se tako izognilo stečaju. Prisilno obravnavo bo namreč Šantlova zagovarjala do konca, saj je ogroženih okoli 15.000 delovnih mest, ki so tako ali drugače odvisna od SCT.


Televizija Slovenija pa je medtem poročala, da po neuradnih informacijah potekajo pogovori, da bi banke, ki so med največjimi upniki družbe, svoje terjatve zamenjale za delnice v SCT in dale posojilo morebitnemu investitorju, če bi bil ta pozneje pripravljen odkupiti njihov lastniški delež. Banke pa da bi posojilo dale le, če Zidar, Meze in Jamnik zapustijo SCT.

Z današnjim dnem je bil v sodni register vpisan tudi novi prokurist družbe Dušan Mes, sicer nekdanji član uprave Casinoja Portorož. Poslovodstvo oziroma upravni odbor SCT poleg Zidarja na predsedniškem mestu sestavljata še Meze in Jamnik.

Upravni odbor družbe SCT je ob tem prepričan, da bo z navedenimi odločitvami omogočil poslovno in finančno prestrukturiranje družbe. Poleg tega pravijo, da bodo novim lastnikom družbe na voljo pri vseh poslovnih odločitvah.

Do vsega tega sicer prihaja po tistem, ko je družba SCT Naložbe, hčerinsko podjetje družbe SCT, Cestnemu podjetju Ljubljana (CPL) prodalo 51-odstotni lastniški delež v Tovarni asfalta Črnuče.

Po pisanju Dnevnika je tako Zidar iz poslovnega sistema in tako iz stečajne mase v primeru vse bolj verjetnega stečaja SCT izločil še enega od zadnjih finančno zdravih delov SCT. Tovarna asfalta Črnuče namreč za razliko od ostalih družb nima blokiranih računov in je imela ob skoraj 15 milijonih evrov kapitala ob koncu 2009 nizek delež dolgov v financiranju. Leto 2009 je zaključila z dobrimi 12 milijoni evrov prihodkov in 1,8 milijona evrov dobička.

Po Dnevnikovih informacijah so v SCT Naložbe kupnino od posla porabili za odplačilo lastnih obveznosti, tako da krovna družba SCT od njega ne bo imela ničesar.