profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zidar ima čisto vest

Deli na:

Predsednik upravnega odbora SCT Ivan Zidar je danes prvič po številnih zapletih zaradi odpadanja protipožarnega ometa v stari galeriji predora Šentvid stopil pred medije. Kot je poudaril, se za dogodke ne čuti odgovornega, sprašuje pa se o ustreznosti nadzora. "Zaupanje je zelo v redu, ampak kontrola je še boljša," je dejal.

Predsednik upravnega odbora SCT Ivan Zidar je danes prvič po številnih zapletih zaradi odpadanja protipožarnega ometa v stari galeriji predora Šentvid stopil pred medije. Kot je poudaril, se za dogodke ne čuti odgovornega, sprašuje pa se o ustreznosti nadzora. "Zaupanje je zelo v redu, ampak kontrola je še boljša," je dejal.

Ali je predor Šentvid varen ali ne, mora po Zidarjevih besedah odgovoriti tisti, ki ga je prevzel. Kot pravi, pa je v tem trenutku osnovno vprašanje, na katerega mora odgovoriti stroka, ali je protipožarna zaščita potrebna ali ne.

Zidar sicer ni želel podrobneje komentirati zadnjih dogodkov v zvezi s šentviškim predorom, je pa v pisni izjavi med drugim zapisal, da je to, kar se zadnje leto dogaja proti njemu, nič drugega kot osebno maščevanje. Če ima kdorkoli karkoli proti njemu, če misli, da je kriv, pa naj mu krivdo dokaže, poudarja.

"Kajti dimenzija osebnega maščevanja, ki ne pozna meja, ima lahko tudi strahovite posledice. SCT ima 3300 zaposlenih, z njim sodeluje 10.000 kooperantov, če zraven prištejemo še njihove družinske člane, to pomeni, da je od SCT odvisnih približno 30.000 ljudi. Če se želi nekdo osebno maščevati meni tako, da bo uničil tudi SCT, potem naj to pove naglas in prevzame odgovornost tudi za teh 30.000 ljudi. To pa je velika odgovornost," je zapisal.

SCT bo po Zidarjevih besedah naredil vse, da bo protipožarni omet v stari galeriji predora Šentvid čimprej odstranjen, elektro-strojna oprema ponovno montirana in usposobljena ter da bo stroka čim hitreje ugotovila razloge za takšne dogodke in poiskala prave rešitve. "SCT bo vztrajal, da se za vsakega od udeležencev (izvajalec, podizvajalec, nadzor, zunanja kontrola, naročnik) ugotovi krivda za dogodke v stari galeriji in da vsak prevzame svoj del odgovornosti," je zapisal.

Prvi mož SCT je bil kritičen do zahtev ministra za promet Radovana Žerjava, o katerih so bili v družbi, kot trdi, obveščeni izključno prek medijev. Kot je zapisal Zidar, želijo strokovna vprašanja prek medijev reševati politiki. Sam pa vztraja na tem, da morajo strokovna vprašanja reševati strokovnjaki in poiskati prave rešitve. "Za iskanje pravih rešitev pa je potrebno poznati prave vzroke," je poudaril.

V zvezi s predorom Šentvid je po Zidarjevih besedah veliko odprtih vprašanj in "kdorkoli bo šel analizirati in ugotavljati vzroke za nastalo situacijo v stari galeriji, bo ugotovil, da je bil SCT kot izvajalec žrtev nestrokovnosti in nepremišljenih, na hitro sprejetih odločitev. Zato naj politika vsaj zdaj stroki pusti, da naredi svoje".

Zidar ne razume, kdo ima pravico govoriti, da je predor Šentvid šlamparija. "Dajmo se že enkrat zavedati - naredili smo dvocevni tripasovni predor v geološko izredno zahtevno hribino. In da je predor narejen v skladu z vsemi predpisi, imamo vsa potrdila. Za varnost pa je po slovenski zakonodaji odgovoren upravljalec."

Zidar je opozoril, da danes govorimo samo o stari galeriji predora Šentvid, ki je bila zgrajena leta 1984, zadnjih 24 let je propadala ter je bila povsem zapuščena. V tem času ni doživela nikakršne sanacije, vzdrževanja ali kateregakoli drugega gradbenega posega, s katerimi bi preverjali ali izboljšali njeno stanje.

V SCT sicer pravijo, da so gospodarski subjekt, ki je v svoji 60-letni zgodovini vedno deloval strokovno ter v skladu s standardi in tehničnimi predpisi, ki veljajo v gradbeništvu. To strokovna javnost ve in tega ni nikdar zanikala, poudarjajo in zagotavljajo, da ne delujejo politično, zaradi česar marsikdaj nimajo simpatij v širši javnosti. "Vendar pa naša naloga ni pridobivanje političnih točk, temveč strogo strokovno delovanje in upoštevanje zakonodaje, predpisov in standardov."