bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

vila klemen jaklic PL Reporter.si

749 kvadratov razkošja za ustavnega sodnika ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

delovna-akcija, družina-markovec Njena.si

Delovna akcija v vasi Ljubno: Majhna skupnost z ...

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Židan bo Šarcu dal novo priložnost, da se pokaže odločnega in da brco spornemu ministru

Deli na:
Židan bo Šarcu dal novo priložnost, da se pokaže odločnega in da brco spornemu ministru

Kulturni minister Dejan Prešiček. - Foto: Bobo

Predsednik SD Dejan Židan po več kot šesturnem posvetu vodstva SD ni pojasnil, koliko se je razprava vrtela tudi okoli očitkov njihovemu ministru Dejanu Prešičku in v katero smer se je nagibala. Dejal je, da bo ministrova usoda znana v prihodnjih dneh. Iz Ukoma so medtem sporočili, da bo premier Marjan Šarec svojo odločitev sporočil v ponedeljek.

Širše vodstvo SD se je v Ljubljani sestalo na prvem letošnjem posvetu. Analizirali so rezultate lokalnih volitev, razpravljali o pripravah na letošnje volitve v Evropski parlament ter o prioritetah in projektih stranke v letošnjem letu. Niso pa se mogli izogniti tudi razpravi o očitkih njihovemu ministru za kulturo, ki je v zadnjih dneh tarča obtožb o šikaniranju na delovnem mestu, prav tako nanj letijo tudi očitki o zlorabi položaja.

Prešiček, ki včeraj pred novinarje ni stopil, je sicer priznal napako, ki jo je storil s prevozom instrumentov na Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani, a zanikal obtožbe glede šikaniranja podrejenih.

Židan, ki je pred dnevi dejal, da jih mora minister za storjene napake dobiti po prstih, vendar pa so v SD odločitev o njegovem položaju prepustili premierju, je včeraj dejal, da so se na posvetu pogovarjali tudi o dogajanju na ministrstvu za kulturo. "Socialni demokrati smo veseli, da je prišlo do pomembnih premikov. Te pomembne premike nam s svojimi pismi, klici in drugimi načini komunikacije predstavljajo tudi številni kulturniki, ki delujejo tako znotraj profesionalne kulture ali amatersko organizirane kulture. Za vso to podporo smo jim hvaležni," dejal.

Dodal je, da so veseli, ker je njihovim ministrom znotraj koalicijskih pogajanj uspelo, da so realizirane nekatere točke iz koalicijskega sporazuma. "Gre zlasti za bistveno povečanje denarja za podporo amaterski in profesionalni kulturi in gre za pomembno povečanje denarja, ki bo od letos naprej na razpolago slovenski znanosti in raziskovanju," je pojasnil.

Minister Prešiček je v petek na Twitterju tudi sam zapisal, da je bil na vladi potrjen rebalans proračuna, v katerem je za kulturo predviden dvig integralnih sredstev za 30 milijonov evrov. "Delež proračuna ministrstva za kulturo v državnem proračunu bo tako prvič po letu 2012 ponovno znašal 1,90 odstotka," je zapisal.



Na vprašanja novinarjev Židan ni odgovarjal, navedel pa je, da bo usoda ministra Prešička znana v naslednjih dneh. Po napovedi urada vlade za komuniciranje bo premier Šarec svojo odločitev glede ministra medijem sporočil v ponedeljek ob 10. uri. Šarec se je sicer z ministrom Prešičkom sestal v torek, pozneje pa od njega prejel tudi dodatno poročilo.

Glede priprav na evropske volitve je Židan včeraj pojasnil, da se jim zdi v SD pomembno povečati demokratičnost evropskih institucij. "V tem trenutku je v resnici demokratično izvoljen samo Evropski parlament," je spomnil. V SD vladni koaliciji predlagajo, da bi bil lahko evropski komisar iz Slovenije samo nekdo, ki na evropskih volitvah kandidira za poslanca in ki znotraj koalicije pridobi zaupanje volivcev in je izvoljen, predlog koalicije za evropskega komisarja pa mora biti tisti poslanec, ki dobi največ glasov, je poudaril Židan.

Ljudje namreč po njegovih besedah razumemo evropsko komisijo kot nekaj odtujenega. Tudi to, da se od nekod pojavijo kandidati oziroma komisarji, ki se evropskih volitev niso udeležili, zmanjšuje volilno udeležbo državljanov, ki je bila pred petimi leti ena najnižjih, je dejal Židan v nekajminutni izjavi, po kateri tudi na vprašanja o evropskih volitvah ni odgovarjal.

Znano je sicer, da ima Židanovo podporo za nosilko liste sedanja evropska poslanka iz vrst SD Tanja Fajon, ki je sicer v Evropski parlament na zadnjih volitvah prišla s preferenčnimi glasovi ter tako izrinila tedanjega predsednika stranke in nosilca liste Igorja Lukšiča. Kakšna bo lista SD na tokratnih volitvah, naj bi bilo sicer znano sredi februarja, so naknadno pojasnili v stranki.

Z rezultatom lanskih lokalnih volitev pa je stranka po Židanovih navedbah "do neke mere zadovoljna", povečalo se je število njihovih svetnikov, prav tako pa tudi število mestnih občin, ki jih vodijo predstavniki SD. "Če smo pred dobrimi štirimi leti začeli z eno mestno občino, sedaj vodimo štiri mestne občine, pa še peto mestno občino vodi župan z našo podporo," je dejal.