Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zgodovinar Mitja Ferenc je za raziskovanje Kočevarjev dobil visoko avstrijsko odlikovanje

Deli na:
Zgodovinar Mitja Ferenc je za raziskovanje Kočevarjev dobil visoko avstrijsko odlikovanje

Zgodovinar Mitja Ferenc. - Foto: Primož Lavre

Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen je zgodovinarja in profesorja za sodobno zgodovino na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani Mitjo Ferenca odlikoval z velikim častnim znakom za zasluge za Republiko Avstrijo. Priznanje je Ferencu v četrtek v Ljubljani izročila avstrijska veleposlanica v Sloveniji Sigrid Berka.

Ferenc je priznanje prejel za izreden prispevek in obširno raziskovalno dejavnost na področju zgodovine ter kulture Kočevarjev in na področju prikritih grobišč kot posledice povojnih pobojev, so sporočili z avstrijskega veleposlaništva v Ljubljani.

Veleposlanica Sigrid Berka je v svojem nagovoru poudarila, da za Ferenca pri njegovem delu štejejo dejstva in ne čustva ali osebna prepričanja in nazori. Dodala je, da je lahko Slovenija ponosna na znanstvenika, kot je Ferenc, čigar dosežki so bili opaženi tudi v Avstriji. Tako mu Avstrija "izreka zahvalo za njegovo nadvse pomembno raziskovalno delo in dolgoleten angažma na področjih, pomembnih tudi za Avstrijo".

Ferenc je s svojimi znanstveno podkrepljenimi predavanji, publikacijami in razstavami odločilno prispeval k razumevanju zgodovine in usode Kočevarjev na Slovenskem. Zato ugotovitve njegovega dolgoletnega raziskovalnega dela današnji generaciji Kočevarjev v Sloveniji, Avstriji in drugod po svetu omogočajo obširen vpogled v zgodovino svojih predhodnikov.


Prav tako je dolgoletni član vladne komisije za reševanje vprašanja prikritih grobišč, ki so za Avstrijo prav tako izrednega pomena, ker so med žrtvami tudi številni pripadniki takrat v Sloveniji živečega nemško govorečega prebivalstva ter civilisti z avstrijske Koroške. Ob tem se Ferenc tako kot znanstvenik kakor tudi kot član omenjene komisije vseskozi zavzema za pieteten spomin in spoštljivo obravnavo tudi teh žrtev, katerih potomci danes živijo zlasti v Avstriji, piše v sporočilu za javnost.

Ferenc je leta 1985 diplomiral na oddelku za zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani, nato je bil zaposlen na Zavodu RS za varstvo naravne in kulturne dediščine, kjer je bil svetovalec za varstvo zgodovinske dediščine. Leta 1999 je doktoriral s temo Nemško jezikovno območje na Kočevskem po odselitvi kočevskih Nemcev / 1942-1956. Od leta 2001 je zaposlen na Filozofski fakulteti, kjer na oddelku za zgodovino predava sodobno zgodovino jugovzhodne Evrope. Leta 2001 je bil na Univerzi v Ljubljani izvoljen v naziv docenta, leta 2007 pa v naziv izrednega profesorja. V letih 2004-2006 je bil predsednik Zveze zgodovinskih društev Slovenije.

Ferenc je za svoje delo na področju ohranjanja kulturne dediščine leta 1994 prejel Steletovo priznanje, za pomembne znanstvene dosežke v novejši slovenski zgodovini pa leta 2014 Zoisovo priznanje.

Priložnostne slovesnosti v prostorih avstrijske rezidence v Ljubljani so se udeležili tudi slovenski minister za kulturo Vasko Simoniti, predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti Peter Štih in sodelavci katedre za sodobno zgodovino na ljubljanski Filozofski fakulteti, so še sporočili z avstrijskega veleposlaništva v Ljubljani.