mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Žerjav ostaja

Deli na:

Predsednik vlade Janez Janša ni sprejel ponujenega odstopa ministra za promet Radovana Žerjava. Kot je Janša povedal na današnji novinarski konferenci po seji vlade, je vlada ugotovila, da Žerjav ni bil odgovoren za zaplete v predoru Šentvid in je ravnal pravilno in se tudi ustrezno odzval oz. naredil vse, da se nastale razmere sanirajo.

Predsednik vlade Janez Janša ni sprejel ponujenega odstopa ministra za promet Radovana Žerjava. Kot je Janša povedal na današnji novinarski konferenci po seji vlade, je vlada ugotovila, da Žerjav ni bil odgovoren za zaplete v predoru Šentvid in je ravnal pravilno in se tudi ustrezno odzval oz. naredil vse, da se nastale razmere sanirajo.

Glede morebitnega sprejema odstopa uprave Družbe za avtoceste v RS (Dars) je premier Janša na novinarski konferenci po seji vlade dejal, da je vlada Darsu naložila nekaj ukrepov, ki jih morajo izvesti v dveh tednih. V tem času bo bolj jasno, če gredo stari v pravo smer, nato pa se bo vlada odločila, ali sprejme njihove odstopne izjave, je poudaril Janša.

Žerjav je izrazil veselje ob podpori premiera Janše. "Takoj, ko sem ponudil odstop, sem povedal, da bom spoštoval kakršnokoli odločitev predsednika vlade. Vesel sem, da se je javno opredelil do mojega dela, vesel sem, da ceni moje delo. S svojo energijo bom nadaljeval z delom, ne samo na tem projektu, temveč tudi na ostalih," je zatrdil prometni minister.

Da Žerjav ni odgovoren za dogodke v zvezi s predorom Šentvid, je vlada po besedah premiera Janše ugotovila po seznanitvi s poročilom ministrstva za promet, ki ga je tudi sprejela, medtem ko se je s poročilom ministrstva za notranje zadeve zgolj seznanila.

Po Žerjavovih besedah vlada po preučitvi omenjenih poročila ministrstva za promet predlaga šest ukrepov. Tako se bo od SCT zahtevalo pokritje vseh nastalih posrednih in neposrednih stroškov v zvezi z neobratovanjem avtocestnega odseka odseka Šentvid - Koseze, v primeru neodzivanja SCT glede dokončne sanacije predora pa se bo unovčila garancija in za sanacijo izbral drug izvajalec.

Vlada je poleg tega tudi sklenila, da se v primeru družbe SCT upošteva ustrezno določilo zakona o javnih naročilih in se jo v primeru dokazane velike strokovne napake pri kandidaturah izloči kot izvajalca ali podizvajalca na naslednje javne razpise za izgradnjo predorov v Sloveniji za dobo treh let. Ena velja tudi za družbo ZIL Inženiring, ki je izvajala nadzor.

Za najbolj ključne projekte se bo uvedel supernadzor iz tujine, je pojasnil Žerjav, kriminalistična preiskava v zvezi z odpadanjem protipožarne zaščite s stare galerije predora Šentvid še pred odprtjem odseka Šentvid - Koseze, ki naj bi se zgodilo 20. aprila letos, pa se bo nadaljevala.

Vlada je obravnavala tudi ukrepe, ki jih je predlagala uprava Darsa ter se tičejo same družbe in njenega odnosa s pogodbenimi partnerji, je povedal Žerjav. Gre za 14 ukrepov, ki pokrivajo šest ciljev: okrepitev vloge naročnika v procesu gradnje, kjer je zajeta tudi kadrovska konsolidacija Darsa, preprečitev možnosti izbora izvajalca z negativnimi referencami, plačilo poslovne škode zaradi neuporabe objektov v času uveljavljanja reklamacij, prelaganje odgovornosti za slabo izvedbo del, zagotovitev učinkovitejšega nadzora in povečanje konkurenčnosti ter uvedba sistema kakovosti.

"Delno se ukrepi Darsa pokrivajo z ukrepi, ki jih je sprejela vlade. Nekaterih, kot je uvedba sistema kakovosti, ni mogoče izvesti v 14 dneh, večina pa je izvedljivih," je poudaril Žerjav in dodal, da jih bo podrobneje predstavila uprava Darsa. "Uprava Darsa ima 14 dni časa, da realizira ukrepe, ki jih je sama predlagala, upoštevati pa bo morala tudi te, ki ji je vlada sprejela po preučitvi poročila ministrstva za promet. Ko bodo ti ukrepi realizirani, se bomo odločali naprej," je dejal Žerjav.

Trenutno v zvezi s predorom Šentvid po Žerjavovih besedah tečejo številne aktivnosti. Odgovor, kdaj bi bil lahko predor znova odprt za promet, pričakuje do konca tedna. "Zadeva se resda nekoliko vleče. Toda stroka mora ugotoviti, ali je stara galerija predora prevozna tudi brez protipožarne zaščite ali ne. Če ni, bo predor zaprt še kakšna dva meseca, dokler se ne vgradi nova protipožarna zaščita," je dejal Žerjav, ki si želi, da bi za zaščito uporabili protipožarne plošče in ne ometa.