Paul Stanley Schmidt1 Svet24.si

Zabodel ga je pred očmi zaročenke in triletne ...

Polnilnica za vodik Svet24.si

Čim več polnilnic za nove generacije tovornjakov

20220424-01134542 Necenzurirano

Sandi Češko, drugi najbogatejši Slovenec, je v ...

cvikl legan vila m24 pl Reporter.si

Milan Cvikl razkriva, zakaj v ločitvenem postopku...

237-2-boromisa uvodna lv Ekipa24.si

Namesto Riere Garcia?! Oglasili so se iz Olimpije ...

masterchef, tilen-in-doris Njena.si

'Tašča in zet': Doris hčerki predstavila Tilna

Lovro Kos, Ziga Jelar, Timi Zajc Anze Lanisek 23 pm Ekipa24.si

Šok iz Planice! Naš izvrstni letalec in lanski ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zemljič: Narediti smo morali korak nazaj

Deli na:
Zemljič: Narediti smo morali korak nazaj

Gregor Zemljič - Foto: M24

Podpredsednik Fidesa Gregor Zemljič je po vladni potrditvi parafiranega stavkovnega sporazuma ocenil, da je razum prevladal na obeh straneh. Pri dvigu plač za najbolj izkušene zdravnike so sicer morali narediti korak nazaj, a so zdravniki z dogovorjenim reševanjem večine zahtev v plačnem stebru za zdravstvo postali njegov enakovreden tvorec.

Zemljič je v izjavi za medije poudaril pomen mediacije pod vodstvom Slovenskega zdravniškega društva, s katero sta v torek Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (Fides) in vladna stran zbližali stališča in parafirali sporazum.

Poudaril je, da je vlada izpolnila njihovo zahtevo, da obsodi kakršnokoli nasilje nad zdravniki in zobozdravniki ter drugimi zdravstvenimi delavci ter da se javno opredeli, da za stanje v javnem zdravstvenem sistemu zdravniki niso odgovorni.

Prav tako je vlada izpolnila zahtevo, da bodo vse zdravniške organizacije, ne samo Fides, enakopravni partnerji pri gradnji novega plačnega stebra za zdravstvo in pri reformi celotnega javnega zdravstvenega sistema.

Preostale tri stavkovne zahteve, in sicer določitev jasne karierne poti zdravnikov, prenos napredovanj specializantov, dosledno upoštevanje standardov in normativov ter zagotovitev dodatnih sredstev oz. pravnih podlag za nagrajevanje zdravnikov, ki presegajo standarde in normative iz modre knjige, so prenesli v t. i. predviden plačni steber v zdravstvu. "S tem smo dali prvič vsebino temu stebru, ne samo ime, in postali že prvi in enakovreden tvorec vsebine tega plačnega stebra," je poudaril.

Po njegovih besedah je bilo v pogajanjih največ težav pri točki, ki se je dotikala enakomernega dviga plač, se pravi dodatnih treh plačnih razredov pri najbolj obremenjenih in najbolj izkušenih zdravnicah in zdravnikih. "Tu smo morali tudi mi narediti korak nazaj," je priznal Zemljič.A zaveza, da bodo večino zahtev, tudi plačna nesorazmerja, ustrezno uredili v plačnem stebru, po besedah sindikalista presega "tistih nekaj plačnih razredov in morebitno tveganje za stavko".

Če vsebine stebra ne bodo do 1. aprila poslane v javno obravnavo in do 30. junija vložene v zakonodajni postopek ter uveljavljene do 1. januarja 2024, pa se je vlada zavezala, da v ločenih pogajanjih s Fidesom naslovi ta nesorazmerja predvsem pri izkušenejših zdravnikih ter jih reši v okviru posebnega plačnega stebra le za zdravnike in zobozdravnike, je še povedal Zemljič, sicer tudi vodja Fidesove pogajalske skupine.

Tak steber sta strani v primeru neuspeha pri oblikovanju zdravstvenega stebra predvideli že v oktobrskem sporazumu.

V sindikatu še nimajo izdelane strategije niti finančnih posledic njihovih zahtev. Najprej morajo videti vladna izhodišča, je še dejal Zemljič. Si pa v Fidesu pri določitvi karierne poti zdravnikov želijo uvedbo novega delovnega mesta starejšega specialista, ki bi bil uvrščen sedem razredov višje od višjega zdravnika specialista, zdaj najvišje uvrščenega delovnega mesta.

Glede odziva članstva je Zemljič dejal, da bi bilo seveda najbolj zadovoljno, če bi jih lahko obvestili, da so izpogajali tri plačne razrede več. "Vendar ko razložimo celotno zgodbo, ko predstavimo, kaj to pomeni, da smo enakopraven partner pri določanju, tvorbi novega stebra, ta zdrav razum prevlada tudi med članstvom. Nujno je potrebno, če smo čakali leta in leta, počakati še nekaj mesecev, zato da bomo v bistvu vsi, se pravi zdravnice in zdravniki, bolnice in bolniki ter seveda tudi zakonodajalec, zadovoljni," je dodal.