901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Združena levica predlaga pobratenje z islamističnim Hamasom

Deli na:
Združena levica predlaga pobratenje z islamističnim Hamasom

Foto: Reuters

Mesto Ljubljana se utegne pobratiti s palestinsko Gazo. Vsaj tako predlaga ljubljanski svetnik Združene levice Denis Striković. V kabinetu župana Zorana Jankovića njegovo pobudo ocenjujejo kot pomembno, zato bodo v bližnji prihodnosti organizirali srečanje in začrtali »najprimernejše smeri delovanja«, kamor spada tudi povezovanje s fundacijo Danila Türka.

Striković je v svoji pobudi zapisal, da je Ljubljana »mesto heroj«, ker je drugo svetovno vojno preživljala kot koncentracijsko taborišče. Podobno je z Gazo, »ki od leta 1967 preživlja izraelsko okupacijo, leta 2007 se je ta okupacija spremenila v smeri, da so postali največji zapor, geto, na prostem, v katerem je skoraj dvomilijonskemu prebivalstvu onemogočen normalen razvoj«. Omenja še lansko »masakriranje s strani izraelske vojne sile«, največje žrtve pa naj bili otroci.

Seveda svetnik Striković marsikaj pozablja. Ljubljana ni bila obdana z bodečo žico zato, da bi bili njeni meščani interniranci v taborišču, ampak zato, da bi zaščitili meščane pred vpadi partijskih in revolucionarnih teroristov, ki so pobijali civiliste. Prav tako svetnik Združene levice ne omenja, da Gazo obvladuje skrajna islamistična organizacija Hamas, ki za dosego svojih ciljev izrablja otroke in ženske. Seveda so slovenski prevladujoči mediji lani »pozabili« napisati, da je Hamas, ki je teroristična organizacija, za izstrelišča raket, ki jih je pošiljal nad Izrael, uporabljal tudi ploščadi šol, bolnišnic in otroških igrišč. Povedano drugače. Kot živi ščit je izkoriščal otroke, civiliste. Ker so podobno počeli med drugo svetovno vojno tudi partizani, ki jih ima levica zelo v čislih, ni čudno, da nekaj takega predlagajo tudi za Gazo, kjer je sedež Hamasa.

V kabinetu Zorana Jankovića so se Strikoviću zahvalili za pobudo in jo ocenili kot dobro, ker Ljubljana podpira mirovni proces na Bližnjem vzhodu in obsoja nasilje nad otroki. Predlaga, da bi se povezali s fundacijo Danila Türka, katere poslanstvo je preprečevanje nasilja nad otroki. Skratka, mesto Ljubljana bo zdaj organiziralo srečanje, na katerem bodo razpravljali, kako uresničiti pobudo.

Opozicijski svetniki namigujejo, da gre za podporo kandidaturi Danila Türka za generalnega sekretarja OZN in za Jankovićev poskus, da bi se prikupil Združeni levici, ki na sejah mestnega sveta ne podpira njegovih predlogov.