nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zdravniki z nevrološke klinike protestirajo proti ovadbam njihovih kolegic

Deli na:
Zdravniki z nevrološke klinike protestirajo proti ovadbam njihovih kolegic

Foto: Bobo

Zdravniki z Nevrološke klinike UKC Ljubljana so v včerajšnji skupni izjavi izrazili presenečenje in zaskrbljenost, da sta bili njihovi kolegici ovadeni zaradi malomarnega zdravljenja "kljub mnenju več strokovnih nadzorov, da sta ravnali v skladu s stroko in uveljavljeno klinično prakso". To označujejo kot "grobo teptanje stroke", so zapisali.

"Takšno grobo teptanje stroke vodi v nezaupanje bolnikov in krepi njihovo stisko ob bolezni, pri zdravnikih pa vzbuja strah in otežuje normalno delo. Ob takšnem pritisku zaposleni na Nevrološki kliniki iz dneva v dan težje opravljamo svoje delo," poudarjajo v izjavi, ki jo je podpisalo 30 zdravnikov klinike.

Kot pišejo, pričakujejo "prenehanje pritiska in spoštovanje temeljnih načel ustavne ureditve, da velja vsak, dokler mu krivda ni dokazana, za nedolžnega".

S Policijske uprave Ljubljana so v ponedeljek sporočili, da so kriminalisti podali kazensko ovadbo zoper dve zdravnici z nevrološke klinike. Kriminalisti so pri preiskavi domnevnih nepravilnosti pri postopku oživljanja bolnika ugotovili, da je bolnik umrl zaradi ravnanj zaposlenih, ki so bila v nasprotju s pravili zdravniške znanosti in stroke.

Na podlagi dokumentov, ki so bili 20. maja lani objavljeni v medijih, so kriminalisti pričeli zbirati obvestila zaradi suma storitve kaznivega dejanja. Dokumenti so razkrivali domnevne nepravilnosti pri postopku oživljanja bolnika na nevrološki kliniki, so v ponedeljek zapisali na Policijski upravi Ljubljana.

V sedaj končani preiskavi so ugotovili, da so bolnika v začetku novembra 2014 sprejeli na zdravljenje na nevrološko kliniko, kjer je v nekaj dneh umrl. Preiskava je pokazala, da je do njegove smrti prišlo zaradi ravnanj zaposlenih v nasprotju s pravili zdravniške znanosti in stroke.

Kriminalisti so v preiskavi utemeljili sum storitve kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja in opravljanja zdravilske dejavnosti. Zoper dve zdravnici so podali kazensko ovadbo na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani.

Ob izbruhu afere Radan je sicer POP TV pridobil dokumente, ki so med drugim razkrivali, da je ena od zdravnic običajno mirno odklopila aparat za dihanje in pustila, da se bolnik duši. To naj bi počeli še dve njeni kolegici.

Strokovna direktorica UKC Ljubljana Marija Pfeifer je po sredini seji sveta zavod poudarila, da delo na nevrološki kliniki poteka zelo dobro. Tudi po njenih besedah je bilo ravnanje ovadenih zdravnic pravilno, ovadba pa nima utemeljenih razlogov. Izredni interni nadzor je po besedah Pfeiferjeve pokazal, da je reanimacija bolnika, ki naj bi umrl zaradi ravnanja ovadenih zdravnic, potekala pravilno, brez zapletov in brez strokovnih nepravilnosti.