mrtvašnica, krsta Svet24.si

Zakonca se z adrenalinskih počitnic vračata v ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zdravniki v ponedeljek zaostrujejo stavko?

Deli na:
Zdravniki v ponedeljek zaostrujejo stavko?

Foto: Bobo

Glavni stavkovni odbor Fidesa bo danes razpravljal o morebitni zaostritvi zdravniške stavke.

Glavni stavkovni odbor Fidesa bo danes obravnaval četrtkovo odločitev vlade, ki ne podpira zahteve Fidesa za izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema. Ob tem pa je pričakovati tudi odločitev, ali bodo zdravniki v ponedeljek zaostrili stavko. Še danes bosta predvidoma vlada in Fides nadaljevala s pogajanji.

Predlog za izstop zdravnikov iz zdravstvenega sistema, saj je po mnenju Fidesa predpogoj za izvedbo sprememb zdravstvenega sistema, je oživel v ponedeljkovih pogajanjih med vlado in Fidesom, čeprav v Fidesu trdijo, da so s tem predlogom prišli do vladnih pogajalcih že pred več kot mesecem.

Potem, ko je vlada zavrnila tak predlog, je predsednik Fidesa Konrad Kuštrin dejal, da je bila ta zahteva alternativa. Tako še vedno ostajajo na mizi predlogi glede vertikalnih napredovanj, odprava omejitve 57. plačnega razreda in dodatek za terciar.



Od odločitve vlade bo odvisno, kaj bo glavni stavkovni odbor zdravniškega sindikata sklenil na petkovi seji, ko bo odločal, kako naprej. V ponedeljek so sicer sklenili, da trenutno ne bodo zaostrili stavke, kar so napovedovali za torek. A bi se lahko odločili, da stavko s ponedeljkom zaostrijo na opravljanje tistih storitev, ki so zakonsko opredeljene za zdravnike v času stavke.

Zdravniki sicer stavkajo od prejšnjega torka, za zdaj v obliki 40-urnega tedenskega delovnika. A že ta oblika stavke je v mnogih zdravstvenih zavodih povzročila težave, odpadale so že številne zdravstvene storitve, zlasti operacije.

Če bi zaostrili stavko, bodo obravnavali le nujne bolnike, nosečnice, otroke in starostnike ter bolnike z rakom. Ne bodo pa opravljali nenujnih pregledov ali posegov.