zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zdravniki napovedali stavko; ministrica jim očita izsiljevanje

Deli na:
Zdravniki napovedali stavko; ministrica jim očita izsiljevanje

Foto: Bobo

Ob napovedani stavki zdravnikov in pogojevanju njene odpovedi s podpisom njihove modre knjižice standardov in normativov ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pravi, da na takšno izsiljevanje ne pristaja. Poudarja, da so na ministrstvu "zelo kooperativni" in da aktivnosti za pripravo standardov in normativov potekajo.

Kot je dejala po sestanku s predstavniki Hiše hospic, sestanki potekajo od marca, aprila dalje. Imenovali so delovne skupine, ki bodo modro knjižico uporabile kot osnovo za pripravo standardov za primarno in sekundarno zdravstvo ter zobozdravnike.

Po njenih besedah je predvideno, da bodo prvi predlogi pripravljeni pred poletjem. Ko bodo pripravljeni še standardi za zdravstveno nego, pa se bodo "usedli, se začeli pogajati in ugotovili, kako te standarde uveljaviti v praksi".

Po besedah ministrice gre za legitimen pritisk na vlado oz. ministrstvo, a je popolnoma neprimeren in nepotreben. Sicer pa, kot pravi ministrica, tudi modra knjižica ni popolna, saj v njej ni standardov in normativov za vse specialnosti. Poleg tega gre za zadevo iz leta 2008 in Kolar Celarčeva verjame, da se je v teh letih tudi kaj spremenilo.

Ministrica vztraja, da stavka ne bo plačana, saj po njenih besedah vlada ne krši niti kolektivne pogodbe niti nobenega drugega dogovora.

V zdravniškem sindikatu Fides so napovedali, da bodo 28. maja izvedli 24-urno stavko. Odpovedali bi jo le, če bi na ministrstvu ali vladi podpisali njihovo modro knjižico standardov in normativov.