meditacija Dobra karma

Astrologinja svari: prizanešeno vam ne bo nič, a...

Simona Kustec Svet24.si

Kustečeva se je še enkrat testirala, to so ...

kozelj sds velenje sveta masa tw Reporter.si

Česa takega še nismo videli! Velenjska SDS pred ...

Spopadi v Gorskem Karabahu Svet24.si

VIDEO: Začetek nove vojne, ki je pretresla celo ...

gantar Necenzurirano

V imenu korone polnijo ordinacije in žepe ...

Melania Trump, melania, trump, melanija trump Odkrito.si

Kaj razkriva Melanijin podpis?

ana jaka Njena.si

Ana in Jaka Hafner nista zaročena: Nategu so vsi ...

Slovenija

Zdravnik, ki je prebolel covid-19: Ne razumem tistih, ki to zavračajo, se norčujejo ter pravijo, da je epidemija izmišljotina

Deli na:
Zdravnik, ki je prebolel covid-19: Ne razumem tistih, ki to zavračajo, se norčujejo ter pravijo, da je epidemija izmišljotina

Profesor dr. Adolf Lukanovič je prebolel covid-19. - Foto: Twitter

V občini Pivka, kjer je eno od žarišč novega koronavirusa, je po oceni tamkajšnjega župana Roberta Smrdelja situacija resna. Trenutno imajo po uradnih podatkih 18 občanov z aktivno okužb. Po Smrdeljevih besedah načrtujejo vzpostavitev posebne dežurne številke, kamor bi lahko poklicali občani, če ne uspejo priklicati svojega osebnega zdravnika.

Kot je Smrdelj pojasnil na današnji vladni novinarski konferenci, so zaznali precejšnje težave pri odzivnosti zdravnikov na klice ljudi, ki so v strahu, da so okuženi ali že opažajo kakšne bolezenske simptome. Po njegovih besedah so zdravniki prekomerno obremenjeni in je težko priti do pogovora z njimi po telefonu. Tako so že vpoklicali dežurnega zdravnika v okviru štaba civilne zaščite, načrtujejo pa tudi vzpostavitev posebne telefonske številke, kamor bi lahko poklicali občani, ki ne uspejo priklicati svojega zdravnika. S tem bi občanom omogočili, da prej pridejo do pogovora in napotitve na odvzem brisa, če je to potrebno.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je občino Pivka izpostavil kot zgled odgovornega, učinkovitega in pravočasnega ravnanja. Smrdelj je pojasnil, da so konec prejšnjega tedna ugotovili, da imajo v občini eno ali morda celo več potencialnih žarišč. Ker takrat še ni bilo opravljenih veliko testiranj, so najprej želeli ugotoviti, kakšna je situacija. Zato se je zahvalil vsem, ki so jim omogočili, da so testiranja izvedli zelo hitro.

V dogovoru z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) so pregledali, kako bi bilo smiselno ukrepati, kakšna so priporočila NIJZ in kaj je v pristojnosti občine. V nedeljo, ko so dobili del rezultatov testiranj in se je pokazalo, da so stvari precej resne, so vpoklicali štab civilne zaščite. Občina je nato sprejela nekatere ukrepe. Za deset dni so prepovedali uporabo vseh zaprtih športnih objektov ter kulturne in športne prireditve v zaprtih prostorih. Občane pa so še pozvali, naj odpovejo oz. preložijo vsa načrtovana praznovanja.

Smrdelj verjame, da lahko, če se bodo vsi držali priporočenih ukrepov, dokaj mirno preidejo skozi čas 10 do 14 dni in se bodo razmere umirile. V Pivki je po njegovih besedah čutiti, da so stvari resne in se ljudje bolj dosledno držijo priporočil. Nekateri nosijo maske tudi na ulicah. Med ljudmi in društvi, ki so že imeli načrtovana kakšne dogodke, pa tudi ni bilo negativnih odzivov.Po primeru, ko so osebo, ki ji je bila odrejena karantena in je bila celo pozitivna na novi koronavirus, opazili zunaj, o novih kršitvah niso bili obveščeni. Po besedah Smrdelja pa je v Pivki čutiti tudi poostren nadzor s strani zdravstvene inšpekcije.

O dogajanju v Pivki perutninarstvo, kjer je med zaposlenimi več okuženih, Smrdelj pravi, da gre za občutljivo proizvodnjo, ki težko obstane, nastane lahko velika škoda in tudi sanitarni problemi. V podjetju so po njegovih informacijah proizvodno smiselno organizirani, poskušajo ustaviti nenujen del proizvodnje in prerazporediti zaposlene. So pa tudi v dogovoru z NIJZ in bodo verjetno opravili testiranje vseh zaposlenih, da bi ugotovili, če je med njimi še kakšen okužen z novim koronavirusom.

Svojo izkušnjo s prebolevanjem covida-19 je na danes opisal Adolf Lukanovič, nekdanji strokovni direktor ljubljanske ginekološke klinike. V bolnišnico je bil sprejet 9. marca, kmalu pa se mu je stanje tako poslabšalo, da so ga premestili na intenzivno nego, kjer je bil 900 ur priklopljen na ventilator, s pomočjo katerega je dihal.

Lukanovič je poudaril, da je obolenje resno in da ga ne smemo podcenjevati. Kot pravi, je užaloščen in ne razume nejevernežev, ki pravijo, da je epidemije izmišljotina ali celo spolitizirajo situacijo.

"Bliža se jesen in prehladna obolenja prehladna obolenja s kliničnimi simptomi, ki jih težko ločimo od začetnih simptomov covida-19. Pozivam vse, da se poslužijo cepljenja proti gripi. S tem bomo razbremenili primarni nivo zdravstvo," je dejal Lukanovič. Pozval je tudi k uporabi mobilne aplikacije za obveščanje o stikih z okuženimi s koronavirusom.

Loading...