Revija Reporter
Slovenija

Od občanov želijo iztisniti še zadnji evro: nekateri bodo morajo plačati tudi desetkratnik dosedanjih obveznosti

Nenad Glücks

27. avg. 2020 6:40 Osveženo: 9:42 / 11. 9. 2020

Deli na:

Predvolilni plakat Nejca Smoleta za župana Medvod

arhiv Reporterja

Župan občine Medvode Nejc Smole in občinski svetniki želijo s spremembo pri NUSZ od občanov iztisniti še zadnji evro. Nekateri občani morajo plačati tudi desetkratnik dosedanjih obveznosti.

Občinski svetniki in župan občine Medvode Nejc Smole so se očitno odločili dodobra obrati občane. Letos jim je FURS nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ) prvič odmeril na podlagi lani sprejeta občinskega odloka. Kot pravi Nejc Smole, z novim odlokom zgolj upoštevajo zakonodajo, povzemajo uradne evidence ter NUSZ zaračunavajo tudi za nezazidana stavbna zemljišča v lasti fizičnih oseb. Pravijo, da so nekateri zavezanci letos prejeli višje, drugi pa nižje zneske odmer kot v preteklih letih. Zaradi napak pri podatkih v preteklosti, nove razdelitve območij …

Glavna sprememba pri novem odloku je, da občina Medvode začenja zaračunavati NUSZ tudi za nepozidana stavbna zemljišča v lasti fizičnih oseb. Trdijo, da bi morali po zakonu to zaračunavati že od leta 1984. Po novem podatke o nepremičninah črpajo iz evidence Geodetske uprave RS. Poleg tega so nastale spremembe pri delitvi območij v občini, od česar je odvisna višina NUSZ. To naj bi narekovale spremembe pri razvoju infrastrukture, zato so nekatera naselja uvrstili v drugo območje. Poleg tega naj bi še poenostavili točkovanje komunalne infrastrukture.

Toda kaj vse skupaj pomeni za občane? Izvedeli smo, da so nekateri zdaj od Fursa prejeli obveznost plačila tudi desetkrat višjega zneska NUSZ,  kot so ga plačevali v minulih letih! Pri nezazidanih stavbnih zemljiščih se obračunava celo dvakratnik števila točk kot pri zazidanih, pomeni, da je tudi znesek NUSZ dvakrat višji.

Toda kaj vse skupaj pomeni za občane? Izvedeli smo, da so nekateri zdaj od Fursa prejeli obveznost plačila tudi desetkrat višjega zneska NUSZ,  kot so ga plačevali v minulih letih! Pri nezazidanih stavbnih zemljiščih se obračunava celo dvakratnik števila točk kot pri zazidanih, pomeni, da je tudi znesek NUSZ dvakrat višji. Zaradi spremembe pri razdelitvi območij pa plačujejo recimo občani iz Sore ali Preske za kvadratnih meter zazidanega ali nezazidanega zemljišča kar dvakratnik zneska NUSZ kot ga na primer občani iz Valburge. Kot po naključju župan živi v Valburgi, v isto območje (torej manj obdavčeno) pa sodi tudi prestižno naselje v bližini igrišča za golf pri Smledniku.

Nekateri obrtniki in podjetniki morajo na podlagi nove ureditvi občini Medvode plačati tudi po več tisoč evrov NUSZ, kar ogroža njihovo poslovanje. Ljudem je prekipelo, povezali so se v civilno iniciativo, v kateri je dalo podpis okoli 500 ljudi. Množično pošiljajo pritožbe zoper odločbe na Fursa, če jim ta ne bo ugodil, je naslednja instanca upravno sodišče. Temelj pritožb je v tem, da gre za neenakomerno porazdelitev NUSZ po naseljih znotraj občine Medvode. Niso namreč jasni niti kriteriji, po katerih so na občini uvrščali naselja v posamezna območja. Poleg tega pa je sporno nesorazmerje med zneski NUSZ za zazidana in nezazidana stavbna zemljišča.

Opozoriti velja še na vlogo domžalskega podjetja Locus (lastnik Leon Kobetič), ki je za občino pripravilo spremembe pri NUSZ. Ker na občini nimajo ustreznih znanj, kadra in izkušenj, so na podlagi javnega naročila izbrali izvajalca potrebnih strokovnih aktivnosti – podjetje Locus. Za leti 2019 in 2020 so z njim sklenili pogodbo v vrednosti skoraj 41 tisoč evrov. Ta firma za občino tudi pripravlja odgovore na pritožbe zoper odmero NUSZ.

Objavljamo popravek, ki ga je zahtevala občina Medvode:

Popravek članka o NUSZ v Medvodah

Nov Odlok o odmeri nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča v občini Medvode je v zadnjem letu povzročil precej vprašanj lastnikov nepremičnin. Občinski svet Občine Medvode je odlok sprejel lani decembra. NUSZ je eden izmed glavnih virov financiranja občin, zato je razumljivo, da smo, tako kot pri vsakih drugih dajatvah, tudi tukaj naleteli na kar nekaj slabe volje in neodobravanja. Glavna sprememba v novem odloku je ta, da je Občina Medvode v letu 2020 začela z zaračunavanjem NUSZ tudi za nezazidana stavbna zemljišča v lasti fizičnih oseb. Po podatkih MOP v letu 2019 okoli 60 občin v državi še vedno ni zaračunavalo NUSZ za nezazidana stavbna zemljišča, kar je v nasprotju z veljavnimi predpisi, v približno 150 občinah pa se je ta obračunaval.

V Reporterju je bil 24. avgusta objavljen prispevek Množične pritožbe zoper odmero NUSZ v katerem avtor populistično in senzacionalistično poroča o dogajanju v Medvodah. Bralec dobi občutek, da je namen očrnitev lokalne skupnosti in promocija pritožb zoper odločbe o plačilu NUSZ, ki jih koordinira t.i. Civilna iniciativa Medvode. Poudariti želimo, da je bilo v projekt priprave novega odloka, komunikacijo z javnostmi in ureditev evidenc vloženega veliko dela več strokovnjakov s področja zemljiške politike.

Območja plačevanja nadomestila so bila določena na podlagi strokovnih kriterijev kot so bližina centra Medvod, opremljenosti naselja s komunalno opremo, vrsto družbenih dejavnosti, ki so v naselju ali bližini naselja, dostopnost do centralnih dejavnosti ter rang naselja kot je določeno v OPN Občine Medvode.

V spornem članku je bilo županu tudi očitano, da je naselje Valburga uvrščeno v manj obremenjeno območje (3. območje od 4.), ker župan živi v Valburgi, za razliko od Sore in Preske, ki sta uvrščeni v 2. območje. V Sori in Preski je zgrajena fekalna in meteorna kanalizacija, plinovod, optično omrežje, obnovljen vodovod, velik delež cest je obnovljen. Valburga je oddaljena od centra mesta, v naselju pa ni plinovoda, ni optičnega omrežja, ni fekalne niti meteorne kanalizacije, vodovodi so večinoma stari in azbestni. Že sama primerjava komunalne opremljenosti naselij nam jasno kaže, da uvrščanje po območjih NUSZ ni povezano ali odvisno od preferenc župana. Mimogrede omenimo, da župan ni lastnik ali solastnik nobene nepremičnine na območju občine Medvode.

Po novem so tisti občani, ki razpolagajo z velikimi površinami zazidljivih zemljišč tudi finančno močneje obremenjeni. Višina obremenitve je primerljiva s sosednjimi občinami (npr. Vodice in Ljubljana). Ne moremo pa govoriti o tem, da bi se za enake nepremičnine NUSZ povečal za desetkrat, saj to enostavno ne drži.

NUSZ je nadomestilo, ki izhaja iz posedovanja oziroma razpolaganja s premoženjem in ga tako bolj občutijo tisti, ki razpolagajo z več stavbami in zazidljivimi parcelami.  Kadar govorimo o davkih in prispevkih, zagotovo ne bomo nikoli vsi zadovoljni. A so ti nujno potrebni za investicije v novo komunalno opremljanje naselij in gospodarski ter družbeni razvoj občin.«  

S spoštovanjem,

Nejc Smole
župan