IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Alya 2 Njena.si

Alya: 'Vsi pravijo Alya kdaj bo otroček'

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zdrava atmosfera dialoga finančne ministrice

Deli na:
Zdrava atmosfera dialoga finančne ministrice

Foto: Bobo

Konec minulega tedna so se za pogajalsko mizo znašli predstavniki Sindikata delavcev migrantov Slovenije in finančnega ministrstva na čelu z ministrico Matejo Vraničar Erman.

Zadnje srečanje maja letos, ko je bil minister še Dušan Mramor, Vraničarjeva pa državna sekretarka, je propadlo, ker ne minister, kaj šele državna sekretarka nista pokazala niti najmanjšega posluha in razumevanja za zahteve SDMS. Vmes se je zgodil Mramorjev odstop, Vraničarjeva, sicer članica kvaziverskega kulta Zdrava atmosfera, pa se je zavihtela na njegov položaj.

Medijska srenja je ta petkov popoldanski sestanek nekako spregledala, čeprav so v SDMS po srečanju z Vraničarjeva pripravili sporočilo za javnost. Prvi vtis je, da je pogajalce SDMS prevzel duh Zdrave atmosfere, kajti predsednik dr. Martin Ivec je dejal, da ga veseli, »da smo spet našli skupen jezik in da se pogovori z Ministrstvom za finance, pod vodstvom nove ministrice, nadaljujejo. Današnje srečanje lahko ocenim kot zelo konstruktiven pogovor, izmenjavo stališč.« Ministrica Vraničarjeva si je verjetno oddahnila, ker v pogajalski delegaciji ni videla zdaj že nekdanjega podpredsednika SDMS Uroša Šinka, ki je tik pred pogajanji odstopil.

Razlog? Za ostale člane vodstva SDMS morda preveč radikalna Šinkova stališča, na katerih bi moral vztrajati sindikat pri pogajanjih z MF. Prekinitvi majskih pogajanj so botrovale prav nekatere aktivnosti, ki so bile po mnenju Vraničarjeve razumljene kot sindikalni mobing nad delavci Fursa. Ob slovesu z Vraničarjevo je predsednik SDMS Martin Ivec izrekel prepričanje, da bo že naslednji sestanek, zgodil pa naj bi se marca 2017, prinesel konkreten dialog.

»Ne samo z besedami, temveč s številkami se bo dokazalo, da je finančni učinek izvzetja stroškov v zvezi z delom iz davčne osnove delavca migranta enak izplačilu neobdavčenih stroškov, ki jih prejme domači delavec. Naše mnenje je, v kolikor imamo enake davčne dolžnosti, kot slovenski delavci, da se nam priznajo tudi enake pravice. Nočemo privilegiranega položaja, zahtevamo enakost. In to bomo tudi dosegli.«

SDMS že vse od svoje ustanovitve, pred tem pa kot Civilna iniciativa Apače, zahteva sistemske rešitve na področju davčne zakonodaje, zlasti pri dvojnem obdavčevanju delavcev migrantov, katerih veliki del dohodka je že zaradi samih kolektivnih pogodb v tujini neobdavčen ali drugače obdavčen (delo v manj ugodnem delovnem okolju, delo z infektivnim materialom, nočno delo, praznično delo, izpostavljenost sevanju,…), nadomestila za porodniški dopust, odpravnine,pokojnine… Da je za rešitev vseh prej navedenih problemov na petkovem pogovoru interes pokazala tudi ministrica Vraničarjeva, dodaja podpredsednica SDMS dr. Barbara Pregl Breznik. »O tem smo z ministrico izmenjali stališča, ji predali naše predloge glede rešitev, zadeve bomo še enkrat proučili in se o njih pogovorili na naslednjem srečanju.«

Naslednja etapa pogajanj med SDMS in ministrstvom za finance oziroma Matejo Vraničar bo torej komaj marca 2017. To takrat bo večina več kot 20 tisoč glave armade delavcev migrantov dobila nove odločbe o dohodnini. Posledično se bodo prenekateri odločili, da spakirajo svoje cule in se za stalno preselijo v sosednjo Avstrijo. Samo letos se jih je za tak korak odločilo več kot 3500, prav gotovo večina prav zaradi tega, ker jih slovenska država skube kot kure, čeprav so morali s trebuhom za kruhom prav zaradi te države, ki jim ni sposobna zagotoviti dela, kar je sicer kot pravica zapisana tudi v Ustavo republike Slovenije.

Objavljamo popravek Sindikata delavcev migrantov:

Spoštovani!


V članku z dne 13.11.2016, objavljenem na spletnem naslovu: http://reporter.si/clanek/slovenija/zdrava-atmosfera-dialoga-finančne-ministrice-482616, ob 8:29 uri so objavljene določene neresnice, ki bistveno vplivajo na vsebinski pomen objavljenega in spreminjajo dejansko stanje.

- V izjavi za javnost, ki smo Vam jo posredovali 10.11.2016 glede srečanja z Ministrstvom za finance, nikjer ni bila omenjena Zdrava atmosfera. Pogovarjali smo se z ministrico in njeno ekipo, Zdrava atmosfera na nas ni vplivala, kot to želite prikazati javnosti. Prepričani smo, kot ste sigurno tudi vi, bo omenjeno društvo, napisano v takšnem kontekstu imelo velik vpliv na mišljenje ljudi, ki bodo članek prebrali. Zato smatramo napisano kot žalitev in poskus diskreditacije Sindikata delavcev migrantov SDMS.

- Navedena izjava Martina Ivca, ki ste jo navedli, nikoli ni bila takšna, kot ste jo vi napisali. Objavili ste jo v navednicah, smatra se jo kot citat, kar pa to še zdaleč ni. Kot izkušeni novinar verjetno veste, da se citati navajajo dobesedno.
izjava, ki ste jo navedli vi: »Ne samo z besedami, temveč s številkami se bo dokazalo, da je finančni učinek izvzetja stroškov v zvezi z delom iz davčne osnove delavca migranta enak izplačilu neobdavčenih stroškov, ki jih prejme domači delavec. Naše mnenje je, v kolikor imamo enake davčne dolžnosti, kot slovenski delavci, da se nam priznajo tudi enake pravice. Nočemo privilegiranega položaja, zahtevamo enakost. In to bomo tudi dosegli.«

je drugačna izjavi: "Veseli me, da smo spet našli skupen jezik in da se pogovori z Ministrstvom za finance, pod vodstvom nove ministrice, nadaljujejo. Današnje srečanje lahko ocenim kot zelo konstruktiven pogovor, kjer smo izmenjali stališča obeh strani. Pričakujem, da bo do naslednjega srečanja Ministrstvo za finance z matematičnimi izračuni in ne besedami dokazalo, da je finančni učinek izvzetja stroškov v zvezi z delom iz bruto plače delavca migranta enak neobdavčenim stroškom, ki jih prejme domači delavec v enakih pogojih! Če imamo enake davčne obremenitve moramo imeti tudi enake delavske pravice. Ne želimo privilegijev, zahtevamo enakost. In to bomo tudi dosegli. Vprašanje je le kdaj!"

- Odstop podpredsednika Uroša Šinka nikakor ni vplival na vzdušje ali razpoloženje med pogovorom na Ministrstvu za finance. Ko se je govorilo o strategiji pogajanj na Ministrstvu za finance, je bil Uroš Šinko še podpredsednik. Kakšne morebitne pripombe ali predlogi iz njegove strani na strategijo pogajanj, na vodstvo SDMS niso bile dostavljene. Bivši podpredsednik je odstopil sam, razloge za odstop pa ste sami napisali v prejšnjem članku o obisku pri predsedniku republike. Nesmiselno in brezpredmetno je namreč prilagajanje dejstev situacijam. Koristi nič, lahko samo škodi.

Zahtevamo, da se navedene trditve nemudoma, v roku 1 ure popravijo, saj predstavljajo škodo sindikatu. Sprememba članka je zahtevana nemudoma, ne jutri, ker jutri ne koristi več nikomur. V nasprotnem bomo primorani prekiniti obveščanje vašega medija o aktivnostih sindikata.

Lep pozdrav!

SINDIKAT DELAVCEV MIGRANTOV SLOVENIJE