klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zdaj še minister za delo Janez Cigler Kralj (NSi) promotor »enakosti« moških in žensk!?

Deli na:
Zdaj še minister za delo Janez Cigler Kralj (NSi) promotor »enakosti« moških in žensk!?

Minister za delo Janez Cigler Kralj. - Foto: Primož Lavre

Čeprav se stranka NSi na čelu z Matejem Toninom razglaša za konservativno, ki naj bi zavračala levičarske ideje o »enakosti« moških in žensk, pa vsaj njen minister za delo Janez Cigler Kralj, kot kaže, ni tega prepričanja. Zgleda, da je tudi on pomešal pojma enakosti in enakopravnosti.

Tako je imel v četrtek na spletni konferenci z naslovom »Enakost spolov: pokojninska vrzel med ženskami in moškimi« pozdravni nagovor. Spletna konferenca je bila sklepni dogodek projekta »Moje delo. Moja pokojnina«, katerega namen je izpostaviti problem pokojninske vrzeli med ženskami in moškimi ter preučiti njene glavne vzroke in značilnosti. V Sloveniji imajo ženske v povprečju pokojnino za 18 odstotkov nižjo od moških, na ravni EU je razlika še večja- 29 odstotkov.  

Gre za projekt ministrstva za delo, ki ga sofinancira EU. Akterji so sami zapisali, da so razlike med spoloma na trgu dela predvsem odraz različnih odločitev in možnosti žensk za prisotnost na trgu dela zaradi usklajevanja poklicnega in družinskega življenja. Pravijo, da »s projektom krepijo vključevanje vidika enakosti spolov v pokojninsko politiko«.

Rešitev se zdi torej na dlani: ženske naj enostavno prenehajo rojevati, pozabijo na svojo materinsko vlogo ter postanejo »enake« kot moški na trgu dela. Se vam zdi to v skladu s tradicionalnimi vrednotami stranke NSi? Pa ne le to, ideje o »enakosti« ljudi so v zgodovini že privedle do diktatur, v katerih so v imenu enakosti vladali tisti »bolj enaki«. Tudi na Slovenskem smo imeli to izkušnjo. Težnja po »enakosti« katerihkoli družbenih skupin je v osnovi totalitarna, tudi ta o »enakosti« moških in žensk. Na ministrstvu z delo s Ciglerjem na čelu so recimo zanemarili pomemben podatek glede pokojninskega sistema in domnevne krivičnosti tega do žensk: slednje živijo precej dlje od moških. Pomeni, da v povprečju dlje časa tudi prejemajo pokojnino in jo dejansko v skupnem znesku v povprečju prejmejo več od moških. V letu 2019 je bila povprečna starost umrlih žensk v Sloveniji 82,1 leta, pri moških pa 73,9 leta. Torej kar dobrih osem let. V povprečju ženske prejemajo pokojnino 25 let in šest mesecev, moški pa 18 let in dva meseca. Razlika v časovnem obdobju prejemanja pokojnine je kar 28-odstotna.

Seveda ne gre za noben »očitek« ženskam, da živijo dlje, pač pa le za matematiko. Če potegnemo analogijo pri snovalcih politike na ministrstvu za delo, da bi postale ženske »bolj enake« moškim pri pokojninah, če bi se odrekle materinstvu: mar bi se morale izenačiti z moškimi tudi pri življenjski dobi? Imajo gospe in gospodje z ministrstva morda kakšno idejo, kako bi ženskam skrajšali življenje za osem let!? Bodo recimo tudi eno tretjino študentk na slovenskih fakultetah izločili iz njih zato, da se bo njihovo število lepo izenačilo s številom študentov? Znano je namreč, da je skoraj dve tretjini vseh vpisanih na fakultetah žensk…

Ni dovolj, da sta se šli to sprevrženo ideologijo enakosti recimo nekdanja ministrica za delo Anja Kopač Mrak iz SD ali Ciglerjeva predhodnica Ksenija Klampfer (prej SMC, zdaj LMŠ). Ob tem, ko se to nadaljuje tudi v času ministra iz NSi, se postavlja vprašanje: sodi ta stranka v resnici še med konservativne, ali pa je na poti v »sredinskost« prešla že v polje »progresivnosti« po levičarsko?



Je mar tako težko razumeti razliko med enakopravnostjo in enakostjo?

Svojčas je bila vsaj za NSi ta razlika jasna. Recimo decembra leta 2014 je odbor DZ za delo obravnaval predlog deklaracije o usmeritvah za delovanje RS v institucijah EU v obdobju od 2014 do 2015 in sicer poglavje zaposlovanje, socialne zadeve in enake možnosti.

Kot so tedaj objavili na strani NSi, je njihova poslanka Iva Dimic (tudi zdaj je poslanka) v svoji razpravi »izpostavila velik pomen tem, ki so navedene v deklaraciji… Škoda pa je, da se v zadnjem odstavku skuša z načrtom izvajanja strategij za doseganje enakosti spolov zopet skozi stranska vrata uvesti načela teorije spolov v slovenski prostor. Krščanski demokrati razumemo, da je mednarodni pritisk velik, vendar ne moremo pristati na izraz enakost spolov. Mi se zavzemamo za enakopravnost, enakovrednost, enake možnosti ter enako dostojanstvo moškega in ženske…«.

Dimičeva je tedaj še dejala, da moški in ženske nismo enaki in ravno to dejstvo bogati svet. »Pred enim letom smo to debato imeli že ob obravnavi predloga Zakona o enakosti žensk in moških in kot kaže, bomo o tem vedno pogosteje govorili tudi v parlamentu. Krščanski demokrati imamo o tem jasno stališče, ki ga bomo vedno tudi zagovarjali.«

Vedno? Sedem let kasneje očitno ne več.