Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zbor za republiko: Ne najboljše sporočilo predsedniške kampanje

Deli na:
Zbor za republiko: Ne najboljše sporočilo predsedniške kampanje

Foto: Bobo

Zbor za republiko poziva državljanke in državljane naj temeljito razmislijo, kdo je vreden in kdo ne njihovega glasu.  

Objavljamo spročilo za javnost Zbora za republiko:

Po javnomnenjskih anketah objavljenih v medijih teden dni pred predsedniškimi volitvami sta med tremi kandidati v prednosti sedanji predsednik države dr. Danilo Türk in donedavni predsednik vlade g. Borut Pahor. Zato si poglejmo, kakšno sporočilo evropski javnosti, politiki in finančnim trgom posreduje njuna bolj ali manj uspešna kandidatura in kaj šele izvolitev enega ali drugega od njiju.

V letih 2009 do 2011, ko je bil g. Pahor predsednik Vlade in dr. Türk predsednik Republike Slovenije, se je ta letno zadolževala za rekordnih 6 – 7% BDP. Ne samo, da je tako zadolževanje gospodarsko nevzdržno, ampak prestavlja tudi prelomitev danih obvez in pogojev, pod katerimi smo lahko prevzeli Evro. Z Maastrichtskim sporazumom, h kateremu smo kot država slovesno pristopili, je jasno določeno, da mora biti proračun srednjeročno izravnan, v posameznem letu pa lahko njegov primanjkljaj doseže največ 3% BDP. Slovenija je ta določila in sprejete obveze jasno prelomila. Mejo 3% smo za več kot 100% presegli v treh zaporednih letih.

Za to, da smo prelomili naše obveze do naših partnerjev v EU, bi morala dr. Türk in g. Pahor kot nosilca najvišjih političnih funkcij v tem času prevzeti objektivno odgovornost. Prevzem objektivne odgovornosti v vsaki delujoči demokraciji jasno pomeni odstop s politične funkcije in odpoved kandidaturi zanjo. Zavedati bi se morala, da je med napakami in prelomom obljub finančne narave in goljufijo le majhen razkorak. Navidezno kupovanje socialnega miru je tako državo pripeljalo v položaj zategovanja pasu, če nočemo, da izgubimo finančno in gospodarsko suverenost po vzoru Grčije in Španije.

Uspešna kandidatura dr. Türka in g. Pahorja našim partnerjem v Evro območju in mednarodnim finančnim trgom jasno sporoča, da nista pripravljena sprejeti objektivne odgovornosti za storjene napake ali da se resnosti teh napak celo ne zavedata. Očitno je tudi, da jih določen del slovenskih volivcev k prevzemu objektivne odgovornosti ne misli prisiliti.

To pa meče slabo luč na Republiko Slovenijo in jo kaže kot partnerja, kateremu ni mogoče zaupati. To pa seveda zmanjšuje naše možnosti za enakopravno nastopanje na mednarodnih finančnih trgih in možnost našega zadolževanja, dviguje ceno naših obveznic do nesprejemljivih mej in s tem ogroža finančno stabilnost in plačilno sposobnost Republike Slovenije. S takima »mlinskima kamnoma okoli vratu« bo izhod iz krize neprimerno težji in bomo zanj porabili veliko več časa in energij, kot bi jih v primeru, da predsednik države postane oseba, ki ni ne odgovorne in ne obremenjena s sedanjim stanjem v državi.

Zbor za republiko tako poziva državljanke in državljane naj temeljito razmislijo, kdo je vreden in kdo ne njihovega glasu.

dr. Lovro Šturm, predsednik ZZR