franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zbogom, Mubarak: Diktator je vendarle odstopil

Deli na:

Egipt slavi, potem ko je egiptovski predsednik Hosni Mubarak danes po 18 dneh protestov odstopil in zaprosil vojsko, da vodi državo. Njegov odstop je po državni televiziji sporočil podpredsednik države Omar Sulejman, takoj zatem pa je med milijonom protestnikov na kairskem trgu Tahrir izbruhnilo nepopisno veselje in praznovanje.

Egipt slavi, potem ko je egiptovski predsednik Hosni Mubarak danes po 18 dneh protestov odstopil in zaprosil vojsko, da vodi državo. Njegov odstop je po državni televiziji sporočil podpredsednik države Omar Sulejman, takoj zatem pa je med milijonom protestnikov na kairskem trgu Tahrir izbruhnilo nepopisno veselje in praznovanje.

82-letni Mubarak, ki je državo s trdo roko vodil 30 let, je že pred tem z družino zapustil Kairo in odpotoval v Šarm el Šejk ob Rdečem morju. Zatem je državna televizija napovedala "nujno in pomembno izjavo egiptovskega predsedstva", v kateri pa je nato podpredsednik Sulejman sporočil Mubarakov odstop.

"V teh težkih trenutkih, ki jih preživlja država, se je predsednik Hosni Mubarak odločil, da bo zapustil položaj predsednika," je v televizijskem nagovoru dejal Sulejman. "Pooblastil je svet oboroženih sil, da upravlja z državo," je še dodal, kot poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Takoj po objavi pomembne novice je na osrednjem trgu Tahrir v Kairu zavladalo nepopisno veselje in praznovanje nepregledne množice protestnikov, ki so 18 dni zahtevali Mubarakov odstop. "Egipt je svoboden," je skandirala množica, slavje pa se zdaj po televizijskih posnetkih sodeč seli tudi na druge ulice in trge Kaira. Veselo pa je tudi v drugih egiptovskih mestih, kjer so potekali protesti proti Mubaraku.

Današnji dan je sicer minil precej napeto, saj so protestniki pričakovali, da bo Mubarak svoj odstop oznanil že v četrtkovem večernem nagovoru, vendar je sporočil le, da je del pooblastil predal podpredsedniku Sulejmanu. Po govoru so bili zbrani na trgu Tahrir oz. Trgu osvoboditve nezadovoljni in razočarani, nekateri so celo metali čevlje v veliki zaslon, preko katerega so na trgu spremljali Mubarakov nagovor. Demonstrantov ni pomiril niti kasnejši nagovor podpredsednika Sulejmana, ki je mlade pozval, naj se vrnejo domov.

Danes je na severu Sinajskega polotoka v kraju prišlo al Ariš do nasilnih spopadov med protestniki in policijo. Pri tem je bil ubit najmanj en protestnik, okoli 20 pa jih je bilo ranjenih, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Protestnike je skušalo pomiriti tudi vrhovno poveljstvo egiptovske vojske, ki je obljubilo, da bo zagotovilo svobodne in poštene volitve ter prehod v demokracijo. Napovedalo je ukinitev več let trajajočih izrednih razmer, kakor hitro bodo razmere to dopuščale, in obljubilo, da demonstranti ne bodo kazensko preganjani. Vojska je tudi obljubila, da bo zagotovila uresničitev reforme zakonodaje in spoštovanje odločitev sodišča glede spornih sedežev v parlamentu.