Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Žbogar tolaži Hrvate

Deli na:

Zunanji minister Samuel Žbogar je danes v Luksemburgu povedal, da Slovenija ne bo ovira pri odpiranju zadnjih treh poglavij v pogajanjih Hrvaške z Evropsko unijo. Minister tudi verjame, da bo problem Ljubljanske banke mogoče rešiti "v duhu sporazumevanja, ki je veljal med Slovenijo in Hrvaško v zadnjem letu".

Zunanji minister Samuel Žbogar je danes v Luksemburgu povedal, da Slovenija ne bo ovira pri odpiranju zadnjih treh poglavij v pogajanjih Hrvaške z Evropsko unijo. Minister tudi verjame, da bo problem Ljubljanske banke mogoče rešiti "v duhu sporazumevanja, ki je veljal med Slovenijo in Hrvaško v zadnjem letu".

Hrvaška računa na to, da bo na pristopni konferenci 30. junija odprla še zadnja tri preostala poglavja v pogajanjih z EU: o pravosodju, o skupni zunanji, varnostni in obrambni politiki ter o konkurenci.

Za odprtje poglavja o pravosodju je pomembno, kako bo glavni haaški tožilec Serge Brammertz danes na zasedanju zunanjih ministrov EU v Luksemburgu ocenil sodelovanje z Zagrebom.

Osnutek njegovega poročila sicer kaže, da s sodelovanjem glede topniških dnevnikov ni zadovoljen. V njem namreč ponovno poziva Hrvaško, naj okrepi administrativno preiskavo in poda celovito poročilo o manjkajočih dokumentih še pred koncem sojenja nekdanjemu hrvaškemu generalu Anteju Gotovini.

"Brammertzova ocena je približno takšna, kot je bila že pred meseci, se pravi, da ni najbolj zadovoljen s sodelovanjem, predvsem kar se tiče topniških dnevnikov," je danes ob prihodu na zasedanje v Luksemburgu dejal minister Žbogar.

Ob tem je vodja slovenske diplomacije sicer ocenil, da se bodo države članice verjetno kljub temu odločile za odprtje poglavja o pravosodju. "Mi vsekakor ne bomo ovira pri tem," je zatrdil.

Na vprašanje, ali ima Slovenija še kakšne probleme glede odpiranja poglavij o zunanji politiki in konkurenci, pa je minister dejal: "Ne, mislim, da nimamo problemov."

Kot je pojasnil, bo poglavje o skupni zunanji, varnostni in obrambni politiki šlo v proceduro na vlado verjetno še ta teden, potem pa naprej v parlament. "Parlament si bo seveda vzel toliko časa, kot potrebuje, ampak upamo, da bo mogoče končati postopek ta mesec," je dejal.

Vodja slovenske diplomacije je zatrdil, da tudi "glede konkurence nimamo odprtih vprašanj". "Odprto vprašanje, ki se je pojavilo ta teden, vezano na konkurenco, čeprav ni vezano na konkurenco, je vprašanje Ljubljanske banke. To je vprašanje, ki je odprto med Slovenijo in Hrvaško ter zadeva tudi evropski acquis," je povedal.

A minister dodaja: "Verjamemo, da bo v duhu sporazumevanja, ki je veljalo med Slovenijo in Hrvaško v zadnjem letu, mogoče rešiti tudi ta problem".