stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zaresovci branijo zakon o RTV z lažmi

Deli na:

Očitno je stranko Zares popolnoma okužil družbeno zelo nevaren virus – virus laži! Ker lastnega zakona o RTV ne znajo braniti s pravimi argumenti, ali pa vsaj s političnimi in ideološkimi, kar je v javni razpravi vsekakor dovoljeno, so se zatekli v laganje!

Očitno je stranko Zares popolnoma okužil družbeno zelo nevaren virus – virus laži! Ker lastnega zakona o RTV ne znajo braniti s pravimi argumenti, ali pa vsaj s političnimi in ideološkimi, kar je v javni razpravi vsekakor dovoljeno, so se zatekli v laganje!

Tako je za današnje internetno Delo ministrica Majda Širca med drugim dejala, da so si za časa vladavine bivšega vodstva  posamezniki domnevno, nekateri pa dokazljivo polnili svoje žepe. Ministrica ni navedla ne imen in priimkov tistih, ki so počenjali ta kriminal, niti vsote, s katerimi so si napolnili žepe, niti ni nikdar zahtevala odgovornosti za takšno nezakonito polnjenje žepov.

Niti ni jasno, kaj pomeni njena trditev o celo domnevnem polnjenju žepov in ali je domnevno polnjenje žepov kaznivo dejanje. Ministrica Majda Širca brez dvoma o tem ne govori resnice, ampak bi želela svoj katastrofalni zakon o RTV ubraniti tako, da bi z insinuacijami in lažmi diskreditirala bivše vodstvo, ob tem pa dokazala, da je domnevni in ne domnevno polnjenje žepov posameznikov z RTV omogočal prav Grimsov zakon.

Poslanec Zaresa Vito Rožen je pred dnevi na eni od komercialnih televizij med razpravo o novem zakonu o RTV dejal, da ima spisek petnajstih (15) posameznikov, ki so morali zapustiti TVS, ko je v hišo po Grimsovem zakonu prišlo novo vodstvo in da če je treba, ga lahko prebere. Žal ga nasprotna opozicijska stran ni pozvala k temu, da seznam predstavi. Ta Rožejeva trditev je evidentna laž, a zaresovci zaradi takšnih »malenkosti« niti ne zardijo.

Sam celo menim, da je Rožej stvari malo zamešal: v žepu je imel Zaresov seznam 15-ih novinarjev in urednikov, ki bodo morali, če bo zakon o RTV na referendumu sprejet, zapustiti svoja mesta, če ne bodo leteli celo na cesto. Mimogrede, Rožej je sam povedal, da na TV snema oddaje, ni pa pomislil, da bi to znal biti konflikt interesov, pa tudi kršitev poslanskih delovnih obveznosti, ko to počenja tudi v času, ko bi moral biti v parlamentu.

Potem pa je svoj »performans« v stilu »skrite kamere« uprizoril še Franci Kek. In se še on zlagal. Poglejmo, kaj ga je zanimalo in kaj je trdil!

»Poslanec Zares Franci Kek ministra Gregorja Golobiča in Darjo Radić sprašuje, zakaj je bilo potrebno, da je vlada leta 2008 RTVS nakazala sredstva za digitalizacijo, če je bilo znano, da ima zavod dovolj sredstev. Po javno dostopnih informacijah naj bi vodstvo RTVS ta sredstva, namenjena za digitalizacijo, namenilo plačam zaposlenih, piše Kek.

Kot v poslanskem vprašanju navaja Kek, je 1,2 milijona evrov za namen digitalizacije tehnološke opreme tedanji minister za gospodarstvo Andrej Vizjak Radioteleviziji Slovenija (RTVS) nakazal malo pred koncem mandata, četudi naj bi imel javni servis za digitalizacijo rezerviranih okoli 50 milijonov evrov. Vodstvo RTVS je tako leta 2008 prejeta sredstva porabilo za plače zaposlenih, je zapisal poslanec.

Po njegovih navedbah je želela podobno namero prejšnja vlada izpeljati tudi preko vladnega urada za narodnosti, a je sedanja vlada to preprečila. "Povsem jasno je bilo, da sredstva ne bi namenili programskim vsebinam manjšin na RTVS, temveč ponovno plačam," je prepričan Kek. Ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorja Golobiča ter ministrico za gospodarstvo Darjo Radić zato sprašuje, za kakšen namen so bila omenjena sredstva pravzaprav izplačana in zakaj je morala vlada nakazovati sredstva javnemu servisu, če je bilo znano, da ima RTVS dovolj sredstev.

Kot navaja Kek, je to v enem od intervjujev potrdil tudi nekdanji minister za kulturo Vasko Simoniti, ko je dejal, da je imela RTVS okoli 50 milijonov evrov v delnicah. Po Simonitijevih besedah je RTVS posloval brez izgube, kljub temu da so ostala omenjena sredstva nedotaknjena. Kek sprašuje še, ali je Vizjak RTVS financiral protizakonito.

Odgovore na vprašanja pa, kot je zapisal, pričakuje tudi od vlade oziroma od vodstva RTVS.«

No, pa vpoglejmo v enega od dokumentov, ki Keka in Zares postavlja na laž.

 

Republika Slovenija
Ministrstvo za gospodarstvo
Kotnikova 5
1000 Ljubljana   
Ljubljana, 26. 2. 2009
Štev.: 01-30/2009

 
ZADEVA: Specifikacija opreme za digitalizacijo, ki je bila financirana s strani Ministrstva za gospodarstvo v višini 1,2 mio EUR
 
Ministrstvo za gospodarstvo in javni zavod RTV Slovenija sta dne 14.10.2008 podpisala pogodbo številka  RTVS – 2008 – 9350 – MJ. Predmet pogodbe je prenos sredstev za digitalizacijo tehnološke opreme na podlagi tretje alineje drugega odstavka 30. člena Zakona o Radioteleviziji Slovenije  z namenom realizacije procesa digitalizacije. Sredstva v višini 1.200.000 EUR so bila zagotovljena v skladu s Sklepom Vlade Republike Slovenije št. 41012/71/2008/6 v proračunu Republike Slovenije za leto 2008 na PP 9350 – Digitalizacija tehnološke opreme RTV Slovenije.
 
Sredstva so bila nakazana na transakcijski račun RTV Slovenije dne 24.11.2008, porabljena pa so bila za naslednje namene:

PROJEKT

CELOTNA VREDNOST PROJEKTA

(V EUR)

VIŠINA SOFINANCIRANJA - MINISTRSTVO ZA GOSPODARSTVO

(V EUR)

DELEŽ SOFINANCIRANJA

HD produkcijska veriga in predvajanje programov

950.000

442.770

46,6 %

Digitalizacija TV opreme za parlamentarni program

1.130.000

205.461

18,2 %

Izgradnja in posodobitev TV režij

3.300.000

551.769

16,7 %

SKUPAJ

5.380.000

1.200.000

22,3 %

Natančnejša specifikacija osnovnih sredstev po vrsti sredstev in vrednostih je razvidna iz priložene tabele.
 
Generalni direktor RTV Slovenija
Anton Guzej



Stranka, ki je menda oranžne barve (njeni posamezniki pa bi morali zardevati rdeče), bi potrebovala intenzivno zdravljenje virusa laži, ki sicer ni smrten, v družbenem prostoru pa povzroča razpad vrednot in seveda pisanje takšnih zakonov kot sta zakon o RTV in zakon o medijih, ki se ga niti v sedemdesetih letih bivši komunistični režim ne bi sramoval.