UVODNA rudnik radomlje frantar zabret Igor Kupljenik Svet24.si

Razkošje slovenskih milijonarjev na 920 ...

lev Svet24.si

Popoln vodič po znamenju leva in njegovo vladanje...

schellenburg Necenzurirano

Kdo je plačal 8 tisoč evrov za kvadrat v ...

iztok seljak Saso Radej Reporter.si

»Do konca sprijeno!« Nemoralni slovenski ...

celje Ekipa24.si

S kom v 3. krogu evropskih kvalifikacij? Če ...

Slash Revija Stop

Slash - doživel nepopisno tragedijo

nika prevc pm Ekipa24.si

Nika Prevc je zablestela kot še nikdar! Naša ...

Slovenija

Zaradi višjih trošarin dražje cigarete in alkohol

Deli na:

Z današnjim dnem so se zvišale trošarine za cigarete in alkoholne pijače, čemur so zavezanci po pričakovanjih sledili z dvigom drobnoprodajnih cen. Vlada si od zvišanja trošarin obeta dobra dva milijona evrov dodatnih prilivov v proračun na mesec.

Za zvišanje trošarin za alkohol in alkoholne pijače se je vlada odločila, da bi zagotovila dodatne proračunske prihodke. Za pivo so se trošarine zvišale za deset odstotkov, za vmesne pijače in etilni alkohol pa za 20 odstotkov. Za vino trgovcem še naprej ni treba obračunavati trošarin.

Pred tem so se trošarine za alkohol in alkoholne pijače nazadnje zvišale 1. julija 2010.

Podražitev cigaret pa je posledica leta 2010 prenovljenega zakona o trošarinah, v skladu s katerim so se trošarine za cigarete že lani dvakrat zvišale. Z današnjim dnem se trošarina za cigarete dodatno zvišuje s 83 na 86 evrov za tisoč kosov. Naslednje zvišanje trošarin je v zakonu predvideno 1. oktobra.

Zavojček najbolj prodajanih cigaret Tobačne Ljubljana se je tako danes podražil za deset centov, za toliko pa so v povprečju dražje tudi ostale cigarete iz njihovega portfelja. Kot so izračunali v Tobačni Ljubljana, predstavljajo davščine v maloprodajni ceni njihovih najbolje prodajanih cigaret okoli 78 odstotkov.