stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zaradi potresa v Pivki prekinili pouk; razpoke na nekaterih objektih

Deli na:
Zaradi potresa v Pivki prekinili pouk; razpoke na nekaterih objektih

Foto: Arhiv Reporterja

Prebivalci občin Pivka, Ilirska Bistrica in Postojna so ob prvem današnjem potresnem sunku zapustili stavbe in odšli na ulice. V Osnovni šoli Pivka so prekinili pouk in evakuirali vse otroke in zaposlene. Podobno je bilo v Ilirski Bistrici, kjer so se po potresu učenci vrnili v šolske klopi. Ponekod naj bi nastale razpoke na objektih.

Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so danes ob 10.58 namreč zabeležili močan potresni sunek. Po prvih podatkih je bilo žarišče potresa 50 kilometrov jugozahodno od Ljubljane, v bližini Pivke. Preliminarno ocenjena magnituda potresa je bila 4,4, intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju pa ni presegla V. stopnje stopnje po evropski potresni lestvici, so navedli na uradu za seizmologijo in geologijo pri agenciji za okolje (Arso).

Temu so sledili še štirje šibkejši popotresni sunki. Po podatkih Arsa zadnji ob 11.22 z magnitudo 2,3.

Potres so čutili sicer prebivalci celotne Slovenije, najbolj pa seveda na Notranjskem. Prebivalci občin Pivka, Ilirska Bistrica in Postojna so ob prvem potresnem sunku zapustili stavbe in odšli na ulice. V Osnovni šoli Pivka so evakuirali vse otroke in zaposlene, pouk pa se ni več nadaljeval. Otroci so ostali zunaj, organizirano je bilo varstvo in športne aktivnosti, potem pa so otroke poslali domov.



V osnovni šoli v Ilirski Bistrici so se prav tako evakuirali, zunaj so čutili še nekaj potresnih sunkov, nato pa so se vrnili v šolske klopi.

Kot je za STA povedal Luka Špilar iz civilne zaščite občine Ilirska Bistrica, je potres sprožil preplah med ljudmi, ki so odšli na ulice. O materialni škodi pa za zdaj ne poročajo. Regijski center za obveščanje zaenkrat ni prejel nobenih klicev na pomoč, prav tako se ni nihče obrnil na gasilce.

Kot je še povedal Špilar, po neuradnih podatkih poročajo o razpokah na objektih, vendar naj bi šlo za starejše objekte. Prebivalci Notranjske sicer tako močnega potresnega sunka že dolgo ne pomnijo.