podgane Svet24.si

Zaradi podgan na tisoče domov ostalo brez ...

galunic1 Svet24.si

Mario Galunič: »Potrpežljivo bom čakal na vsa ...

radiator, denar Svet24.si

Počivalšek ne želi posegati na trg energentov, ...

bojan pozar-pl Reporter.si

Propadli politik Bojan Požar sedi na dobrem ...

andrej vizjak Necenzurirano

Vse afere in sporni posli ministra Vizjaka

ljubezen-po-domače Njena.si

Ljubezen po domače: Na tem posestvu živi David ...

spolno nadlegovanje Ekipa24.si

OBSOJEN! Nekdanji nogometaš Olimpije obsojen, ker...

Slovenija

Zaradi PCT naval na cepilne centre, cepijo tudi v nedeljo

Deli na:
Zaradi PCT naval na cepilne centre, cepijo tudi v nedeljo

Vrsta za cepljenje pred ZD Ljubljana na Metelkovi. - Foto: Bobo

Od danes pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) ni več treba izpolnjevati mlajšim od 15 let, dodane so še nekatere izjeme, denimo oskrba na bencinskih servisih, a le za osebe v tranzitu. Zaradi povečanega zanimanja za cepljenje so včeraj in bodo tudi danes na prošnjo ministrstva za zdravje obratovali številni cepilni centri.

Vlada je s spremembo odloka, ki ga je potrdila v četrtek, dvignila starostno mejo izpolnjevanja pogoja PCT z 12 na 15 let. Pogoja PCT tudi ni več treba izpolnjevati osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, ter osebam, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v varstveno delovne centre, centre za usposabljanje, delo in varstvo ter dnevne centre domov za starejše občane.

Med izjemami od pogoja PCT so še uporabniki zdravstvenih storitev, če gredo na cepljenje proti covidu-19 ali testiranje na okužbo z novim koronavirusom, ter uporabniki poštnih storitev, če gre za prevzem pošiljk, ki jih je treba osebno prevzeti, ker bi zaradi neprevzema nastale pravne posledice.

Med izjeme od obveznega izpolnjevanja pogoja PCT za oskrbo na bencinskih servisih so uvrščene le osebe, ki opravljajo naloge v sektorju mednarodnega prevoza in Slovenijo zapustijo v 12 urah po prehodu meje, so za STA naknadno pojasnili na ministrstvu za gospodarstvo.

Poleg zgoraj naštetih ostajajo v veljavi tudi izjeme, ki so bile opredeljene že prejšnji teden. To so učenci in dijaki pri prevozu z javnim potniškim prometom, osebe, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka do dopolnjenega 15. leta oziroma odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase, in osebe, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v vrtec, prvo triletje osnovne šole, glasbeno šolo do vključno drugega razreda, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami.

Vlada je že v prejšnjem in dodatno v zadnjem odloku, ki je bil objavljen v četrtkovem uradnem listu, opredelila še nekatere okoliščine, znotraj katerih ni potrebno izpolnjevati pogoja PCT. To velja v primerih zdravstvenih storitev s stopnjo nujno in zelo hitro ter v nujnih postopkih socialne in družinske problematike.


Med drugim pogoja PCt ni treba izpolnjevati niti za nujno oskrbo z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, zagotavljanje javnega reda in miru, varnosti in obrambe in za oskrbo na bencinskih servisih. Prav tako ni potreben za dostop do humanitarne pomoči in za centre, kjer omogočajo brezplačen dostop do osnovnih življenjskih dobrin socialno ogroženim skupinam.

Širitev obveznega izpolnjevanja PCT je močno vzpodbudila zanimanje za cepljenje proti covidu-19. Številni cepilni centri bodo brez predhodnega naročanja tako cepili tudi včeraj in v danes. V Kočevju cepljenje poteka v tamkajšnji športni dvorani od 8. do 20. ure, so sporočili iz zdravstvenega doma. Za občane občin Bovec, Kobarid in Tolmin pa cepljenje poteka  med 9. in 14. uro v prostorih Zdravstvenega doma Tolmin.

Iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so sporočili, da bo cepljenje brez naročanja potekalo tudi v nedeljo, in sicer od 9. ure naprej. na razpolago je tudi cepivo proizvajalca Janssen.

Nacionalni koordinator za cepljenje Jelko Kacin je za Radio Slovenija povedal, da je v petek pozno zvečer 10 cepilnih centrov naročilo dodatne odmerke cepiva, včeraj dopoldan so jim jih dobavili še nekaj tisoč odmerkov. "Verjamem, da bomo do konca dneva krepko presegli 130.000 odmerkov v enem tednu. To je gotovo preboj, ki se ga vsi lahko veselimo," je dejal Kacin.

Zaloge cepiv so po besedah ogromne, veliko pa je povpraševanja zlasti po cepivu proizvajalcev Pfizer in BioNTech. Tako je pričakovati, da bodo v tem tednu prvič po dolgem času porabili več cepiva, kot ga dobavijo, je še navedel Radio Slovenija. Medtem pa za tretji odmerek cepiva trenutno ni veliko zanimanja.

Medtem so včeraj v središču Ljubljane znova spregovorili nasprotniki vladnih ukrepov za omejevanje epidemije. Na dogodku Glas srca in razuma - drugo mnenje o korona krizi, so spregovorili posamezniki z različnih področij družbenega življenja, od prava, sociologije, vzgoje in izobraževanja pa tudi zdravstva. Kot je za STA povedala soorganizatorka, sicer pa predmetna učiteljica kemije Renata Filipič, so nekateri ukrepi ne le neučinkoviti, pač pa škodljivi. Pri svojem delu opaža predvsem posledice ukrepov, ki jih čutijo mladi. Po ocenah organizatorjev se je sicer na dogodku zbralo okoli 2000 ljudi. Dogodek je bil uradno organiziran in prijavljen, policisti pa so skrbeli za varnost v prometu in za varnost ljudi, so povedali na Policijski upravi Ljubljana.

Loading...