bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zaradi napadov volkov in medvedov se je sam Šarec lotil koordiniranja ministrstev

Deli na:
Zaradi napadov volkov in medvedov se je sam Šarec lotil koordiniranja ministrstev

Marjan Šarec - Foto: Bobo

Premier Marjan Šarec je aktivno spremljal in koordiniral aktivnosti pristojnih ministrstev pri reševanju problematike napadov volkov na rejne živali, s čimer bo nadaljeval, so za STA pojasnili v njegovem kabinetu. Glede zaupanja ministru Simonu Zajcu odgovarjajo, da jasno sporočijo, ko katerikoli minister ne uživa več zaupanja premierja.

Sindikat kmetov Slovenije zaradi vse pogostejših napadov zveri na rejne živali namreč vztraja pri odstopu ministra za okolje in prostor Zajca, ker po njihovem mnenju ne ukrepa ustrezno pri reševanju problematike. Interventni zakon, ki ga je DZ potrdil 20. junija, dovoljuje odvzem 200 medvedov, od tega 175 z odstrelom, in 11 volkov iz narave.

Po zadnjih podatkih zavoda pa so lovci doslej po zakonu odstrelili 75 medvedov in nobenega volka. Za odstrel volka veljajo posebni pogoji, ki pa so jih pristojni ta teden omilili, da bi lovci lažje izvajali lov.


Kot je razvidno iz odgovora kabineta predsednika vlade, je v reševanje problematike vskočil Šarec. "V primeru, ko katerikoli minister ne uživa več zaupanja premierja, pa je to na primeren in jasen način skomunicirano," pa so odgovorili na vprašanje, ali Zajc uživa premierjevo zaupanje.

Minister je očitke sicer zavrnil in pozive k odstopu označil za neutemeljene. Položaj v državi - zaradi nerednega izvajanja odvzema so se tako medvedi kot volkovi prenamnožili - je po ministrovih pojasnilih posledica dolgoletnega zanemarjanja upravljanja tako medveda kot volka.

Vlada je sicer zakon o interventnem odvzemu medveda in volka pripravila zato, ker se odvzem omenjenih zveri iz narave po odločitvi upravnega sodišča ne izvaja. Zato se posledično povečujejo škode, med prebivalci na območjih z največjo gostoto zveri ali tam, kjer jih doslej ni bilo, pa je občutek varnosti omajan. V državi je po ocenah okoli 1000 medvedov in 80 volkov.