bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zapleti v Kopru

Deli na:

Koprski mestni svetniki stranke Koper je naš na sredini seji niso sprejeli odstopov svetnikov Bogdana Gerka (Oljka) in Bruna Koreliča (SD), poroča današnji Dnevnik. Luka Juri (SD) je takšno ravnanje ocenil kot sramotno, župan Boris Popovič pa v odzivu na Jurijeve besede zatrjuje, da so se svetniki KJN odločali po svoji vesti.

Koprski mestni svetniki stranke Koper je naš na sredini seji niso sprejeli odstopov svetnikov Bogdana Gerka (Oljka) in Bruna Koreliča (SD), poroča današnji Dnevnik. Luka Juri (SD) je takšno ravnanje ocenil kot sramotno, župan Boris Popovič pa v odzivu na Jurijeve besede zatrjuje, da so se svetniki KJN odločali po svoji vesti.

Koprski mestni svetniki stranke KJN, ki jo vodi Boris Popovič, niso sprejeli odstopov Gerka in Koreliča in tako po navedbah časnika podaljšali postopke, po katerih bi na njuni mesti sedla druga svetnika. Župan Popovič je istočasno izpolnil sodbo upravnega sodišča, ki je naložilo, da morajo odstope obravnavati na seji mestnega sveta.

"A ste morda konzuli banana republike? Sram vas je lahko, da se tako obnašate. Smejete se v obraz ustavi in zakonitosti postopkov," je ravnanje svetnikov KJN obsodil svetnik SD Luka Juri in jim dejal, da se igrajo z denarjem davkoplačevalcev.

Da je ravnanje koprskih mestnih svetnikov v nasprotju z zakonom, so potrdili v službi vlade za lokalno samoupravo. Kot so pojasnili, je ugotovitveni sklep o prenehanju mandata obvezna formalna podlaga za izvedbo postopkov nadomestitve članov občinskega sveta in prehod mandata na naslednjega kandidata z istoimenske liste, še poroča Dnevnik.

Svetnik Gerk je sicer pred meseci odstopil, ker se je preselil v Izolo, Korelič pa je odstopil, ker se, kot navaja časnik, ni strinjal z "nedemokratičnim vodenjem sej mestnega sveta".

Popovič pa je v odzivu na besede Jurija v sporočilu za javnost zapisal, da so se svetniki pri glasovanju o prenehanju mandata dvema članoma občinskega sveta odločali po svoji vesti. "To je neizpodbitno dejstvo in žalitve predstavnika destruktivne opozicije Luke Jurija o nekakšnih konzulih banana republike so čisto navadno sprenevedanje," je prepričan Popovič.

Popovič je za Bruna Koreliča zapisal, da je na "redkih sejah, ki se jih je udeležil, nazorno z besedami in obnašanjem kazal, da mu je z 'mulci' izpod časti sedeti v sejni dvorani". Za Bogdana Gerka pa so po navedbah župana "vsi vedeli, da je Izolan, ki je s kandidiranjem v Kopru tako najprej izigral koprske volivce, seveda z namenom, da bi pomagal Oljki in pogrebniku Tomosa Markežiču pridobil nekaj glasov več".

Mestni svetnik Juri je v odzivu na sporočilo župana Popoviča še zapisal, da so se občinski svetniki zavestno in naklepno odločili, da bodo "kršili zakonodajo in z zavrnitvijo gole formalnosti, torej ugotovitvenega sklepa, kršili ustavno zagotovljeno volilno pravico".

Kot je prepričan, je odločitev svetnikov KJN s pomočjo LDS, da zavrnejo ugotovitveni sklep, žalostno pljuvanje v skledo demokracije, posmehovanje slovenskemu pravnemu redu in slovenski ustavi. Po njegovih navedbah svetniki le škodijo občankam in občanom Kopra. Sodne stroške, ki jih povzročijo omenjeni svetniki, namreč plačajo vsi koprski davkoplačevalci in davkoplačevalke, je še prepričan Luka Juri.