Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zanoškar ministrski kandidat

Deli na:

Poslanec DeSUS Matjaž Zanoškar je po današnjem sestanku z vodjo poslanske skupine Joškom Godcem pristal na to, da se kadrovski postopek za iskanje kandidata na mestu ministra za okolje in prostor začne tudi z njegovo kandidaturo, obenem pa se razširi še na druga imena. Ob tem je še dodal, da ima vse do konca možnost drugačne odločitve.

Poslanec DeSUS Matjaž Zanoškar je po današnjem sestanku z vodjo poslanske skupine Joškom Godcem pristal na to, da se kadrovski postopek za iskanje kandidata na mestu ministra za okolje in prostor začne tudi z njegovo kandidaturo, obenem pa se razširi še na druga imena. Ob tem je še dodal, da ima vse do konca možnost drugačne odločitve.

Kot je dejal po sestanku v Slovenj Gradcu, je za poslance DeSUS nameravana razrešitev njihovega predsednika Karla Erjavca z mesta okoljskega ministra pravno vprašljiva, zato nameravajo za dotične člene zakona o računskem sodišču vložiti v ustavno presojo.

"To lahko celoten postopek zavleče tudi za nekaj mesecev. V tem času sem tudi sam za to, da se avtonomno vodi kadrovski postopek za novo ministrsko ime, zato ne nasprotujem temu, da sem vključen v kadrovski postopek. Prepričan sem, da se bo mojemu imenu pridružilo še kakšno, tako da bo izbira kadrovske komisije stranke in nadaljnja procedura bistveno lažja," je dejal Zanoškar, ki bi se moral v primeru imenovanja na mesto ministra odreči županovanju Slovenj Gradcu, nad čemer tudi sam ni pretirano navdušen.

Sicer pa je Zanoškar zavrnil, da bi podlegel politični matematiki v stranki, saj ima še vedno možnost reči da ali ne, ni pa želel prekiniti postopka tako, da bi dokončno zavrnil kandidaturo. "Moja odločitev še ni dokončna, pristal sem le na to, da se kadrovski postopek nadaljuje," je menil Zanoškar, ki se tudi ne strinja, da gre pri vsem skupaj zgolj za manipulacije v zvezi z zagotavljanjem poslanskega mesta Erjavcu. Po njegovih besedah se z predsednikom stranke na to temo sploh nista slišala in ga Erjavec v takšno možnost ni nikoli prepričeval, čeprav ob tem priznava, da bi bila takšna rešitev elegantna tudi za Erjavca.

Godec je po uro in pol dolgem sestanku dejal, da v stranki pričakujejo, da se bo morebitna razrešitev Erjavca izpeljala v ustreznih pravnih oblikah, ter najavil ustavno presojo dokumentov, na podlagi katerih je bila s strani računskega sodišča vložena zahteva za njegovo razrešitev.

Ker bodo ob morebitni razrešitvi Erjavca primorani poiskati novega kandidata, so v poslanski skupini enotnega stališča, da bo njihov kandidat Zanoškar, ki pa gre zdaj v nabor po statutu in proceduri stranke DeSUS skupaj z drugimi morebitnimi kandidati. "Kadrovska komisija bo svojo presojo predala izvršnemu odboru stranke, kot zahteva statut, po razrešitvi pa bomo v imenovanje predlagali tistega kandidata, ki bo potrjen na organih stranke," je pojasnil vodja poslanske skupine.

Kot je še dejal, Zanoškarja v kandidaturo niso pretirano prepričevali, pač pa gre predvsem za prevzemanje določene odgovornosti. Osebno Zanoškarja ceni in spoštuje njegovo delo, odločitev, da izpostavi svoje ime, pa je po njegovem lahko le odločitev pokončnega človeka, kot je Zanoškar.

Kot je znano, je računsko sodišče premierju Borutu Pahorju v začetku tedna predlagalo razrešitev ministra Erjavca zaradi hude kršitve dobrega poslovanja ministrstva za okolje in prostor. Pahor je po torkovem sestanku z Erjavcem napovedal, da bo DZ razrešitev predlagal v 15 dneh. Dan zatem je DeSUS pozval, naj mu predloži novega kandidata stranke za ministra za okolje in prostor. Skupaj s predlogom za razrešitev želi namreč v državni zbor posredovati tudi predlog za imenovanje novega ministra. Zanoškarja je kot kandidata za ministra podprl tudi Erjavec.