Revija Reporter
Slovenija

Zamolčane politične karikature: Ponatis najbolj udarnih karikatur Mikija Mustra

Biserka Karneža

13. maj. 2018 19:59 Osveženo: 20:41 / 13. 5. 2018

Deli na:

V zadnjih desetletjih po vrnitvi iz Nemčije je bil Miki Muster daleč najbolj ustvarjalen in znan javnosti kot politični karikaturist tednikov Mag in Reporter.

Ob slovesu pionirja slovenskega stripa in izjemnega političnega karikaturista, po izobrazbi akademskega kiparja, Mikija Mustra (22. november 1925 – 7. maj 2018), je bilo veliko zapisanega o njem kot enem izmed najuspešnejših ustvarjalcev v stripu in animaciji, a skoraj prezrto, da je bil dolgoletni politični karikaturist v tedniku Mag in Reporter, ter da mu je bilo ustvarjanje politične karikature po lastnih besedah izjemno blizu: »Risanje karikatur je zame užitek. V Nemčiji sem jih izrezoval iz političnih revij.«


V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o Mustru, ki je bil karikaturist po karakterju; v kakšno zadovoljstvo mu je bilo ustvarjanje za Mag in Reporter; kako se mu v demokraciji ni bilo več treba bati risanja politikov; o užaljenem Jankoviću in posmehljivem Vojnoviću; o podiranju že postavljene razstave; kako njegove politične karikature niso bile zaželene; o nemških politikih na čelu s Helmutom Kohlom, ki so se ob karikaturah raje zamislili, kot pa napadali karikaturiste.