rok snežič, Anita Peček Stramšak Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana...

sava dolinka, alge Svet24.si

Ugotavljali bodo, zakaj so se razrasle alge v Savi...

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zalar preverja

Deli na:

Ministrstvo za pravosodje je konec decembra lani proračunsko inšpekcijo pozvalo, naj preveri, ali sta ustanovitev in financiranje Študijskega centra za narodno spravo zakonita. Za inšpekcijski nadzor so zaprosili na podlagi priporočila računskega sodišča, poroča današnji Dnevnik.

Ministrstvo za pravosodje je konec decembra lani proračunsko inšpekcijo pozvalo, naj preveri, ali sta ustanovitev in financiranje Študijskega centra za narodno spravo zakonita. Za inšpekcijski nadzor so zaprosili na podlagi priporočila računskega sodišča, poroča današnji Dnevnik.

Omenjeni študijski center, ki preučuje delovanje vseh treh totalitarnih režimov v 20. stoletju - fašizma, nacizma in komunizma - je kot javni zavod aprila lani ustanovila prejšnja vlada. To je storila tako, da je v javni zavod preoblikovala del sektorja za popravo krivic in narodno spravo, ki je dotlej deloval pod okriljem pravosodnega ministrstva.

Pravosodni minister Aleš Zalar je takšno preoblikovanje dela ministrstva v javni zavod ocenil kot skrajno sporno, poroča današnji Dnevnik. Po njegovem je zlasti nenavadno, da je na javni zavod prešel tudi del javnih uslužbencev ministrstva za pravosodje in da so ti javni uslužbenci tudi v okviru javnega zavoda obdržali status javnih uslužbencev. Pravno vprašljivo naj bi bilo zato zlasti financiranje plač zaposlenih v tem javnem zavodu.

Po Zalarjevem je mnenju nesprejemljivo, da se zavod v celoti financira iz sredstev ministrstva za pravosodje, piše Dnevnik. "To je privatizacija ministrstva za pravosodje. Jaz takšnega primera ne poznam. Po tej logiki bi jaz lahko kot minister predlagal vladi, da čisto vse direktorate ministrstva ustanovi kot javne zavode," je opozoril Zalar.

Kot poroča časnik, so na ministrstvu za finance potrdili, da je proračunska inšpekcija od pravosodnega ministrstva 30. decembra prejela vlogo za inšpekcijski nadzor nad izvajanjem zakona o javnih financah in predpisov, ki urejajo poslovanje s sredstvi državnega proračuna. Pravosodno ministrstvo je zahtevalo prednostno obravnavo vloge, zato bo proračunska inšpekcija nemudoma uvedla inšpekcijski postopek.

Pravosodno ministrstvo je inšpekciji priložilo pravno mnenje o pravni vprašljivosti ustanovitve študijskega centra in informacijo o dinamiki nakazil sredstev ministrstva. Na osnovi tega pravnega mnenja so proračunsko inšpekcijo zaprosili, naj ugotovi, ali je z vidika proračunskih predpisov takšna ureditev sploh zakonita.

Prejšnja vlada je študijskemu centru za leto 2009 zagotovila 517.000 evrov iz proračuna pravosodnega ministrstva. Študijski center za narodno spravo po Zalarjevih besedah zdaj iz proračuna ministrstva za pravosodje za leto 2009, ki ga bodo na ministrstvu prav zdaj začeli izvajati, zahteva ta sredstva.

Direktorica centra Andreja Valič je za časnik potrdila, da sredstev od ministrstva še niso prejeli, prepričana pa je, da jim pripadajo, saj je študijski center ustanovila vlada. O prijavi na proračunsko inšpekcijo s strani pravosodnega ministra Zalarja Valičeva uradno ni bila obveščena, tudi vsebine zahteve za inšpekcijski nadzor ne pozna, zato je ni želela komentirati. Po njenem mnenju je bil center ustanovljen po predpisih, tudi delovanje zavoda je po njenem zakonito.

Valičeva je bila za direktorico Študijskega centra za narodno spravo imenovana konec avgusta lani, funkcijo pa je nastopila v začetku novembra 2008. Na položaj direktorice je bila imenovana na podlagi rednega razpisa.

Kot še poroča Dnevnik, je prejšnja vlada zagotovila 241.500 evrov proračunskega denarja za delovanje Študijskega centra za narodno spravo v obdobju od maja do konca leta 2008. Poleg tega je 517.000 evrov proračuna ministrstva za pravosodje za leto 2009 zagotovila študijskemu centru za nadaljevanje že začetih raziskovanj in preučevanje novih tematik. 415.000 evrov pa predvideva finančni načrt za letošnje leto za materialne stroške in plače zaposlenih v študijskem centru.