Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zalar preplačal pogodbo

Deli na:

V zadnjem Reporterju smo razkrili, da je v zgodbo ministrice Katarine Kresal, ki seli policijo v poslovno stavbo v lasti podjetja Ram Invest Igorja Pogačarja, vpleten tudi pravosodni minister Aleš Zalar. Ta je že lani poleti neuspešno poskušal v te prostore na Dimičevi preseliti Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani.

V zadnjem Reporterju smo razkrili, da je v zgodbo ministrice Katarine Kresal, ki seli policijo v poslovno stavbo v lasti podjetja Ram Invest Igorja Pogačarja, vpleten tudi pravosodni minister Aleš Zalar. Ta je že lani poleti neuspešno poskušal v te prostore na Dimičevi preseliti Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani.

Zalar in Pogačar sta sicer stara (poslovna) znanca. Sodelovala sta že, ko je Zalar kot predsednik Okrožnega sodišča v Ljubljani leta 2006 v Pogačarjeve poslovne prostore poleg hotela Union (nekdaj sedež podjetja Koto) preselil gospodarski oddelek.

Znanih je nekaj podrobnosti pogodbe, ki jo je Zalar sklenil s Pogačarjem. Zalar je po začetku veljavnosti novele zakona o sodiščih (30. julija 2005), ki je pravosodnemu ministrstvu naložilo zagotavljanje prostorskih možnosti za delo pravosodnih organov, v zadnjih mesecih mandata predsednika sodišča (23. avgusta 2005) sklenil najemno pogodbo z družbo Domicil, d. o. o. Lastnik te družbe je Igor Pogačar, v tem času pa je bila direktorica oseba prav na njegovem zasebnem naslovu (najbrž njegova partnerica).

Ker se je Zalarju mandat iztekal, je očitno pohitel s sklepanjem najemne pogodbe z najemodajalcem, ki sploh ni bil lastnik teh nepremičnin. A za sklepanje te pogodbe ni bilo nobene potrebe, saj je že veljala omenjena novela zakona o sodiščih, ki je določala, da za najemnine skrbi ministrstvo za pravosodje. Ko je ministrstvo sklepalo aneks k tej pogodbi, je v njem ugotovilo, da je bila primopredaja prostorov šele 16. januarja 2006, torej že po uveljavitvi in začetku veljavnosti novele zakona o sodiščih. Prvotna pogodba je tako določala neresničen rok začetka uporabe teh prostorov in zato škodljivo plačevanje najemnine.

Poglejmo še nekaj cenovnih primerjav, ki kažejo, da se je Zalar slabo pogajal. Nasproti te lokacije je Okrajno sodišče v Ljubljani, ki za najemnino v najetih prostorih (Zavarovalnice Triglav, d. d.) plačuje 15,6 evra na kvadratni meter. Isto sodišče je tudi v najetih prostorih najemodajalca AHA za 14,5 evra.  Vrhovno sodišče in Višje sodišče v Ljubljani je v najetih prostorih na Miklošičevi ulici 4 (najemodajalec je Zadružna zveza Slovenije) za 12,5 evra. Na Slovenski cesti 41, kjer je sedež okrožnega državnega tožilstva, znaša najemnina 12,50 evra.

Pa še to: ko je v najemno razmerje vstopilo ministrstvo za pravosodje, je znižalo najemnino pri tej pogodbi v višini 33.000 evrov na leto.