Revija Reporter
Slovenija

Zakulisna prerivanja v SDS: mlada ljubljenka Pavla Ruparja in Janšev protežiranec na poti v Bruselj?

Igor Kršinar
1 4.290

5. jun. 2024 6:00 Osveženo: 7:12 / 05. 6. 2024

Deli na:

Zala Tomašič je očarala šefa Janševih upokjencev Pavla Ruparja, ki jo je podprl v kampanji za Bruselj.

Bobo

V »najbolj desni politični ponudbi«, največji opozicijski stranki SDS, pričakujejo zgodovinsko zmago na evropskih volitvah. V zakulisju pa se bije ogorčen boj za poslanske stolčke v Bruslju.

Kot najbolj desno stranko je SDS označil njihov poslanec Branko Grims v videopogovoru z neonacistično skupino Slovenska obrambna straža (SOS): »Če kdaj v zgodovini je treba zdaj iti na evropske volitve in zaradi tega je treba voliti desno in desno in samo desno. In najbolj desna v politični ponudbi je danes SDS.«

Branko Grims se je mnogim priskutil

V največji opozicijski stranki pričakujejo štiri mandate v Evropskem parlamentu. Ali bo med izvoljenimi poslanci tudi Grims, ki zelo agresivno vodi svojo kampanjo? Po nekaterih informacijah zelo verjetno, drugi so glede tega precej previdni, saj naj bi se mnogim volivcem Grims priskutil s promocijo svoje knjige Zmaga dobrega – Vodnik za boj proti kulturnemu marksizmu, ki jo prodaja ob svojih srečanjih z volivci. Zlobneži pravijo, da je eden redkih, ki med svojo kampanjo celo služi.

Na srečanjih z volivci ga zelo pogosto spremlja Žan Žalec, prvi človek slovenskih identitarcev, skrajno desnega gibanja, ki je ponekod v Evropi prepovedano. Zanimivo, da se Grims v Mariboru ni fotografiral z nekdanjim županom Francem Kanglerjem, ki prav tako nastopa na listi, ampak z »odpadniškim« poslanskim kolegom Dejanom Kalohom, ki tako kot Anže Logar in Eva Irgl ni hotel podpisati izjave o zvestobi stranki.

Hojsu gre v nos favoriziranje hčerke Borisa Tomašiča

V tokratni kampanji kandidati SDS ne nastopajo kot ekipa, ampak se vsak bori predvsem zase. Posebej izstopa Zala Tomašič, hčerka uradnega šega strankarske televizije Nova24TV Borisa Tomašiča, ki je sicer na zadnjem mestu, a skupaj z očetom obiskuje kraje po Sloveniji in se promovira po strankarski televiziji. Poleg tega jo je podprl še prvak stranke Glas upokojencev Pavel Rupar, ki tudi pogosto nastopa na tej televiziji.

To je zmotilo tudi Aleša Hojsa, ki je v izjavi za Večer dejal, da se mu zdi smešno, da Pavel Rupar podpre Zalo Tomašič: »Najbolj logično bi bilo, če bi med kandidati podprl Romano Tomc ali Alenko Forte, ki se ukvarjata s pokojninami in z dolgotrajno oskrbo. Odkrito moram povedati, da je meni ta stvar zelo čudna, ampak prav, očitno se je gospod Rupar odločil drugače. Mislim, da bodo upokojenci že vedeli, kdo se je do zdaj pretežno boril za njihove pokojnine in socialni položaj.«

Volivci naveličani Milana Zvera

Hojsu sicer neuradne strankine ankete poleg nosilke liste Romane Tomc najbolje kažejo za uvrstitev v Evropski parlament. Pred desetimi leti na skupni listi NSI in SLS ni bil uspešen, ker je njegove načrte prekrižal Franc Bogovič, ki je sedež v Evropskem parlamentu zasedel s preferenčnimi glasovi volivcev SLS. Sedanji podpredsednik SDS in nekdanji notranji minister je tudi eden od protežirancev prvaka Janeza Janše, njegovo pot v Bruselj naj bi mu olajšal tako, da je listo obtežil s kar tremi kandidati s Štajerskega, ki na relaciji Maribor–Lenart–Ptuj drug drugemu lezejo v zelje.

Milanu Zveru je že pred petimi leti jemal glasove Franc Kangler, tokrat pa jih obema jemlje še Franc Breznik, vsi trije pa se hkrati soočajo še z županom Sv. Trojice Davidom Klobaso in nekdanjim poslancem in županom Destrnika Francem Pukšičem, prvi nastopa na listi NSI, drugi pa za SLS. Ob takšni konkurenci bo Zver, prav tako doma z Destrnika, težko še četrtič izvoljen za evropskega poslanca, sploh ker je na terenu slišati, da so se ga volivci naveličali ter da je zadnji mandat v Bruslju bolj ali manj »prespal«.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24