Revija Reporter
Slovenija

Zakulisje volitev predsednika državnega sveta: kako je SDS miniral podpornika Anžeta Logarja

Igor Kršinar
1 5.916

15. dec. 2022 6:00 Osveženo: 7:07 / 15. 12. 2022

Deli na:

Interesna skupina negospodarskih dejavnosti je predlagala Jožefa Školča, interesna skupna lokalnih interesov Bojana Kekca, interesna skupina delodajalcev pa Marka Lotriča.

STA

Državni svet bo v ponedeljek vnovič volil svojega predsednika, saj nihče izmed kandidatov ni dobil potrebnih 21 glasov svetnikov. Na ustanovni seji so se v prvem krogu pomerili Bojan Kekec, Jožef Školč in Marko Lotrič, v drugem pa slednja dva. Razkrivamo, kako je SDS poteptala dogovor o skupnem kandidatu desnice, ki bi lahko bil tudi izvoljen za novega predsednika državnega sveta.

V 40-članskem državnem svetu je 22 predstavnikov lokalnih interesov, 18 članov pa je iz vrst socialnih in poklicnih interesov. Med lokalnimi predstavniki jih je osem iz vrst SDS, po dva pa iz NSI in SLS, k slednjim lahko prištejemo še dva predstavnika kmetov. Po naših podatkih naj bi se svetniki iz vrst SDS, NSI in SLS sprva dogovorili, da bodo nastopili s skupno kandidatko Jasmino Opec Vöröš, nekdanjo poslanko SLS; druga možna izbira pa naj bi bil dolgoletni zagorski župan Matjaž Švagan.

Toda v ponedeljek jih je SDS presenetila s svojim kandidatom Bojanom Kekcem, za katerega so v NSI in SLS vedeli, da nima možnosti za izvolitev. Če bi prišel v drugi krog z Jožefom Školčem, bi gladko izgubil, državni svet pa bi prevzela leva politična opcija. Zato naj bi v NSI in SLS podprli predstavnika gospodarstva Marka Lotriča, sicer podjetnika iz Selške doline, ki je bil zanje bolj sprejemljiv kot Školč, nekdanji dolgoletni poslanec LDS, minister za kulturo in še prej predsednik državnega zbora, ki v državnem svetu predstavlja področje izobraževanja.

Prvi poskus izvolitve predsednika državnega sveta ni uspel.

STA

V prvem krogu je Kekec dobil 10 glasov in je pričakovano izpadel, v drugi krog pa sta se uvrstila Lotrič s 15 glasovi in Školč s 13. Toda v drugem krogu je Školč dobil 15 glasov, Lotrič pa še manj, zgolj 12 glasov, tako da nihče izmed njiju ni bil izvoljen in bodo v ponedeljek državni svetniki pred vnovičnem glasovanju ponovili kandidacijski postopek. Seveda bi bil predsednik državnega sveta lahko izvoljen že na ponedeljkovi ustanovni seji, če se SDS ne bi vzdržala in bi podprla Lotriča.

Podjetje Lotrič - Anže Logar (anzelogar.si)

Na vprašanje svetnikov iz vrst NSI kolegom iz SDS, zakaj ga niso podprli, naj bi jim rekli, da ga predsednik (Janez Janša) ni našel na googlu. Če bi ga dovolj dobro iskal, bi ga tudi našel. Med drugim je bil Lotrič med podporniki predsedniške kandidature Anžeta Logarja, ki je med svojo kampanjo obiskal njegovo podjetje Lotrič Meroslovje. Še več, 12. novembra letos je nastopal na okrogli mizi občine Železniki skupaj z evropsko poslanko SDS Romano Tomc, ki sta na skupni okrogli mizi nastopila tudi leta 2018. Slednji dogodek je povezoval Žan Mahnič, objavili pa so ga na portalu stranke SDS.

Pogovorni večer »Gospodarski preboj v Selški dolini« | SDS

Seveda se postavlja vprašanje, zakaj za prvaka SDS ni sprejemljiv gospodarstvenik, ki je na zadnjih predsedniških volitvah podprl njihovega kandidata oziroma ali SDS bolj ustreza, da državni svet prevzel Školč ali kdo drug iz leve opcije, da bodo lahko na koncu jokali, kako vse v Sloveniji obvladuje leva scena.

Pogovorni večer glede razvoja in evropskih perspektiv Selške doline, kandidat za župana Gasser: »Lahko bi izkoristili več evropskih sredstev«, evroposlanka Romana Tomc: »Vse, kar je Janševa vlada naredila, hočejo rušiti« - Demokracija