sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zakonca Pašek-Šetinc spet v navzkrižju interesov?

Deli na:
Zakonca Pašek-Šetinc spet v navzkrižju interesov?

Foto: Bobo

Zakonca Mojca Šetinc Pašek in Mile Šetinc sta trenutno najbolj »vroč« tandem na slovenski medijsko-lobistični sceni. Ona je urednica dnevnoinformativnega programa na TV Slovenija, on pa je prava »gazela« med lobisti.

Šetinčevo podjetje Ljubljanski val je v letu 2014 ustvarilo 95.640 evrov čistih prihodkov od prodaje, bilančnega dobička, ki se v bilanci kopiči iz preteklih let, pa je bilo že kar za 421.761 evrov. Naši viri pripovedujejo, da naj bi Šetincu lobistični posli letos cveteli kot še nikoli. Menda tudi zaradi nove vplivne funkcije, ki jo ima na nacionalni televiziji po novem njegova žena Mojca Pašek Šetinc.  

Pri zakoncih se niso prvič pojavili sumi o navzkrižju interesov na relaciji zasebno-službeno. Medtem ko Mile Šetinc lobira za predstavnike slovenske elite, njegova žena kot novinarka in urednica poroča ali komentirala zgodbe, v katerih se ti pojavljajo. Konkretno: Šetinc je svetoval nekdanjemu direktorju Termoelektrarne Šoštanj Urošu Rotniku, Pašek Šetinčeva pa je objavljala prispevke o TEŠ 6. Ali v primeru Mercatorja, ko je Mile lobiral proti prodaji, Mojca pa je o tem na TV Slovenija naredila celo dokumentarec. Mimogrede, Paškova je javnosti znana tudi kot avtorica priliznjenega dokumentarca o nekdanjem predsedniku republike in predsedniku Foruma 21 Milanu Kučanu.

V navzkrižje interesov naj bi se zakonca Pašek-Šetinc zapletla že v predvolilni kampanji za predčasne volitve v državni zbor jeseni 2011. Šetinc naj bi bil tedaj eden glavnih zakulisnih svetovalcev župana Ljubljane in predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića (nekaj let je bil tudi na plačilnem seznamu Ljubljanskih lekarn), njegova žena Mojca Pašek Šetinc pa naj bi na SDS pošiljala skoraj identična vprašanja tistim, ki jih najdemo v »posebnem gradivu o Janševih nepremičninah«, katerega avtor naj bi bil nihče drug kot Mile Šetinc.

Šetinc naj bi v tistih časih igral pomembno vlogo v še eni zamolčani zgodbi, ki se vleče vse do danes. Prav on naj bi k Jankoviću pripeljal Gašparja Gašparja Mišiča, pri katerem naj bi na zakonca Pašek-Šetinc pred leti na Obali kupovala neko nepremičnino. V zadnjih dneh pa TV Slovenija veliko poroča o refinanciranju Mišičevih kreditov pri Delavski hranilnici, kamor je koprska komunala, kjer je Mišič direktor, skoraj sočasno prenesla bančne posle. Mnogi se danes sprašujejo ali je tudi v tej zgodbi lobist Šetinc »pristavil svoj lonček«, če ne neposredno, pa posredno po povezanih osebah, ki poslovno sodelujejo s Komunalo Koper? Nekaj podobnega naj bi se dogajalo tudi pri sklepanju pogodb o posredovanju oglaševanja za NLB.

O vplivu lobistov in interesnih skupin na informativni program TV Slovenija je vodstvo RTV že leta 2011 spraševal nekdanji član programskega sveta Matevž Caserman. Psi so lajali, karavana pa je šla dalje!