Revija Reporter
Slovenija

Zakaj zaradi kovida umira toliko več moških kot žensk?

Nenad Glücks
13 1.358

11. sep. 2021 6:00

Deli na:

Krsta za žrtev covida-19 na infektološki klinik UKC Ljubljana.

UKC Ljubljana/Matej Povše

V Sloveniji je smrtnost pri moških zaradi kovida kar dva do trikrat višja od smrtnosti pri enako starih ženskah.

Glede na podatke NIJZ in portala Covid-19 Sledilnik imamo v Sloveniji občutno višjo umrljivost pri bolnikih s kovid-19 med moškimi kot med ženskami. Ne gre za absolutne številke, saj je vsega skupaj umrlo celo nekaj vež žensk kot moških, vendar velja upoštevati, da je daleč največ smrti zaradi kovida-19 v starostni skupini nad 85 let. V tej skupini pa med prebivalstvom zelo prevladujejo ženske.

A če gledamo podatke po starostnih skupinah, kjer je žensk in moških približno enako število, dobimo pravo sliko. Po podatkih NIJZ in sledilnika je bilo do zdaj v starostni skupini 45–54 let okuženih več žensk (27 tisoč) kot moških (slabih 24 tisoč), pa vendar je bilo število umrlih moških v tej skupini dvakrat višje (moških 41, žensk 22).

V starostni skupini 55–64 let je bilo moških malo manj okuženih (dobrih 17 tisoč) kot žensk (dobrih 18 tisoč). Toda število umrlih moških v tej skupini je skoraj trikrat višje kot pri ženskah (moških 160, žensk 56). V skupini 65–74 let je bilo okuženih nekoliko več moških (dobrih deset tisoč) kot žensk (slabih deset tisoč). A razlika pri umrlih je velika, dvakratna: moških 485, žensk 235.

Infektologinjo dr. Bojano Beović smo vprašali, zakaj je toliko višja umrljivost pri moških. Pravi, da je določena razlika opažena že vseskozi v epidemiji, čeprav se posamezni deli sveta v tem razlikujejo. Ni povsod večja smrtnost pri moških. Kjer je, pa jo po besedah Beovićeve pripisujejo načinu življenja in s tem povezanimi boleznimi metabolizma, slabši skrbi za zdravje, burnejšemu imunskemu odgovoru in več receptorjem ACE2.