stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zakaj se Katarina Kresal boji lastne sence

Deli na:
Zakaj se Katarina Kresal boji lastne sence

Foto: Bobo

Pisma z deponije: Prava liberalka bi pazila, kdaj si v javnosti nadene dragocene diamantne uhane, če njeni liberalni podaniki nimajo za črn kruh. Kaj naj potem jedo potico?

Na internetni strani LDS si lahko ogledate posnetek izjave Katarine Kresal takoj po napovedi kandidature Zorana Jankovića. V ozadju boste opazili njeno veliko senco, s čimer pa se pred snemanjem te izjave Kresalova nikakor ni mogla sprijazniti in njena druga senca piarovka Petra Škofic s tisto senco ni bila najbolj zadovoljna. Priče pravijo, da je prišlo celo do majhnega škandala, po katerem pa je senca Katarine Kresal ostala, ker brez luči se ne da snemati.

Bistveno vprašanje seveda je – in to je najbrž razžiralo tudi Kresalovo – kdo stoji za njo! Kadarkoli se je ozrla, zadaj ni bilo nič, kasneje pa je zagotovo izvedela, da za njo stoji – njena senca. Strah pred lastno senco je seveda lahko hudo breme, a strokovno gledano se lastne sence boji nekdo, ki ima ali slabo vest, ali pa je vsesplošno prestrašen. Za Kresalovo bi tisto prvo ne mogli trditi, ker je ni prestrašilo ne računsko sodišče in ne protikorupcijska komisija v zadevi zgradba NPU. Ostane torej nek drug strah, tudi simbolični strah, da tista grda senca predstavlja vse, kar LDS, ki ji Kresalova načeljuje, predstavlja v političnem in državljanskem prostoru po zlomu koalicije KGB. Tri leta smo poslušali Katarino Kresal, da na njeni karieri in ministrski togi ni ne madeža in ne sence, pa se je vse skupaj zaobrnilo: ona in njen prijatelj Pogačar v aferi najema NPU, potem njen stric v aferi bulmastifi, njena mati v aferi članstvo v zbornici fiziaterapevtrov in nobena od omenjenih zadev še ni dobila sodnega epilog. Zagotovo slučajno.

Katarina Kresal, ki naj bi za zasebno darilo dobila stranko LDS pred volitvami 2008, pa je po Jankovićevi najavi o vstopu na volitve ljubljanskemu županu podelila nekaj lepih komplimentov, čeprav bi bilo za njeno stranko bolje, če bi še malo počakala in zadevo prespala. Tako pa je s pretirano ljubeznivostjo v krsto svoje stranke zabila še poslednji žebelj, pri čemer je verjetno napačno mislila, da s hvaljenjem Jankovića rešuje sebe in svojo stranko. Takšno politično napako lahko stori samo nekdo, ki je daleč od stvarnosti! In daleč od stvarnosti in ljudi je v teh treh letih bila tudi Kresalova s svojo LDS, ki seveda prav nič ne čuti, v kakšnih stiskah so ljudje, kaj se jim je v treh letih zgodilo, saj gospodična Kresalovo sodi v crème de la crème ljubljanske liberalne buržoazije. Kar ni zavist, ampak informacija, ki je pomembna za razumevanje njenih razlag in definicij o tem, kako je LDS liberalna stranka.

Njeno najnovejše geslo je, da je za njene liberalce in njo samo svoboda posameznika najvišja vrednota. Svoboda v bedi, bankrotu, svoboda lačnih, golih in bosih pa je prej popolni liberalni cinizem Kresalove in njene LDS. Pravi liberalci so solidarni – ne v besedah, ampak v dejanjih. LDS je bila solidarna sama s seboj in svojim statusom. Pravi liberalci so bogati, ko lepo živijo njihovi državljani. Kresalova je tudi zaradi napačnega piara vsak dan dokazovala, da hoče biti lepa, urejena in da je bogastva ni sram. Kar bi bilo čisto v redu, če vladavina njene koalicije ne bi povzročila veliko socialnega gorja in siromaštva, državo porinila na rob gospodarskega propada.

Prava liberalka bi pazila, kdaj si v javnosti nadene dragocene diamantne uhane, če njeni liberalni podaniki nimajo za črn kruh. Kaj naj potem jedo potico? Pravi liberalci se ne bi klanjali in ne bi hvalili simbola čistega kapitalizma, ki ga pooseblja ljubljanski župan Zoran Janković. Pravim liberalcem se to gnusi in hočejo na oblast samo zato, da kapitalizmu dodajo prijazno socialno noto.

A Katarino Kresal je na pragu predčasnih volitev treba malo tudi razumeti! Že skoraj leto dni ne nje in ne njene stranke LDS ni bilo zaznati na javnomnejskih lestvicah, še posebej ne kot stranke, ki bi lahko spet prišla v parlament. Sicer pa tako mimogrede: Sloveniji je v zadnjih dvajsetih letih v glavnem vladala LDS v takšni ali drugačni postavi in je seveda za vse tranzicijske stranpoti najbolj odgovorna, zato ne bo nobene škode, če izgine na deponiji dokončne pozabe. Mogoče se bo komu zasmilil samo kakšen Tonček Anderlič, človek, ki od polnoletnosti dalje ne zna drugega kot odpirati usta, pa karkoli ”liberalnega” že iz njih pride. V tovarno pa tudi ne more več, ker je propadla.

Bo res, kot je slišati, da bo vsaj Katarino Kresal politično skušal rešiti Zoran Janković? Ne verjamem, bi bilo preveč tvegano. LDS tako ne more biti niti satelit niti podružnica Jankovićeve stranke. Že tako bo Janković imel težave s spodobnim odstotkom, ne pa da bi zdaj tvegal s politično kužnimi in kompromitirani. Prav ti so v resnici ”naredili” Jankovića, Janković pa ni amater, čeprav velikokrat politično blefira! Zlasti pa ne pozablja.

Ve, da je zaman in zastonj na večer volilne zmage septembra leta 2008 vložil veliko denarja v urbano iz Hrvaške uvoženo povolilno prepevanje in rajanje na Prešernovem trgu. V navdušenju in evforiji je veseljačenje celo pozabil prijaviti in so ga potem sodno malo preganjali. Torej res ne drži, da ga pravosodje čisto ignorira.

A še posebej volivci, v zadnjih treh letih prezrti, razžaljeni, potisnjeni na socialno obrobje države niso popolni bedaki, da bi jim kdorkoli iz LDS lahko govoril o vrednotah in prednostrih liberalizma. Liberalizem je treba živeti in ne razlagati, kot to misli Katarina Kresal! Zato naj ne pozabi, da za njo stoji samo njena senca in ne liberalnost.