Revija Reporter
Slovenija

Zakaj je Boris Karlovšek postal tajni policijski sodelavec

Igor Gošte
1 808

2. okt. 2022 20:00

Deli na:

Boris Karlovšek

Igor Gošte

Zakaj ste postali tajni sodelavec, je bilo eno izmed mojih prvih vprašanj pisatelju, pravniku in nekdanjemu zaporniku Borisu Karlovšku v daljšem intervjuju, ki govori tudi o nečednih poslih policistov, kriminalistov, tožilcev, sodnikov ter manjših in večjih pralcev denarja.

»To lepo piše v romanu Tajni policijski sodelavec, 1. in 2. del, in je resnično,« nam pove in doda, da je najprej zavrnil ponudbo, da bi pomagal ujeti velikega pralca denarja. Nato se je zgodil vlom v njegovo pisarno in odnesli so mu vse spise. Osnovo za njegovo delo. Krajo je prijavil policiji. Potem mu je isti človek prinesel spise nazaj.

»Takoj sem odšel na policijo in povedal, kdo me je oropal. Ampak epilog je bil ta, da sem po osmih urah pogovora s kriminalisti pristal na sodelovanje pod vodstvom človeka, ki se je izdajal za tajnega policijskega sodelavca  in na koncu pristal v zaporu,« nam še pove.

Več o tem, kako je sodeloval s policijo, kako se je znašel v zaporu, kako je bil pomiloščen in kaj danes dela si preberete v tem intervjuju, kjer se bodo nekateri zagotovo našli. A ni črnogled, ker ve, da prihajajo novi, mladi strokovnjaki, ki bodo spremenili svet.

Meni, da se bo vse čez čas uredilo. Za take stvari, kot je država dobrih in poštenih ljudi, so potrebna leta. Za zdaj je važno le, da imaš v parlamentu večino. Stari kadri, ki niso bili sposobni sprejeti novih pravil, se bodo slej ko prej upokojili. Nabrali so si dovolj dodatnega denarja na pošten in nepošten način, da bodo lahko mirno uživali v pokoju.

Ter doda: „Jaz jih bom v pokoj pospremil z napetimi kriminalkami, v katerih se bodo lahko prepoznali, čeprav nikoli več ne bom pisal o policiji. Tega je dovolj. Na srečo sedaj prihajajo novi, mladi strokovnjaki. Nikar jih ne podcenjujmo. Ti bodo spremenili svet.“

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Reporter št. 40, 2022

Naslovnica