matej tonin Dobra karma

Matej Tonin: ministrant ali narcis pod žarometi ...

mars, marsis Svet24.si

Pod površjem Marsa več vodnih teles

jansa nova24tv Reporter.si

Na strankarski televiziji SDS med intervjujem s ...

meja mejni prehod obrezje hrvaska bobo1 Svet24.si

Od danes iz obmejnih hrvaških županij v ...

Tomi Rumpf Necenzurirano

Počivalškovim se je sfižila nabava zaščitne ...

Melania Trump, melania, trump, melanija trump Odkrito.si

Kaj razkriva Melanijin podpis?

metka Njena.si

Ljubezen po domače: Je pri Metki doma hudo ...

Slovenija

Zakaj je Desus sam po sebi anomalija veliko hujša od Aleksandre Pivec

Deli na:
Zakaj je Desus sam po sebi anomalija veliko hujša od Aleksandre Pivec

Aleksandra Pivec na kongresu DeSUS. - Foto: Bobo

Ob korupcijskih tveganjih političnega fenomena Aleksandre Pivec iz Desus velja opozoriti na širšo sliko. Veliko večji problem od same Pivčeve, kaj se bo z njo zgodilo v stranki, s stranko v vladni koaliciji in na koncu s samo vlado, je Desus sam po sebi.

V posameznih evropskih državah res imajo podobne upokojenske stranke, katerih politično agendo bi lahko strnili v štiri besede »zagotovili bomo višje pokojnine«, toda še zdaleč v nobeni upokojenska stranka ne igra pomembne vloge v političnem prostoru. Daleč od tega, da bi bila recimo vladna stranka ali celo stranka, katere usoda lahko zamaje kakšno vlado.

Gre torej za slovensko posebnost, ki ne priča o tem, da bi bili upokojenci v Sloveniji v slabšem položaju kot v večini evropskih držav. Po nekaterih raziskavah so celo precej na boljšem, kot v večini drugih držav. Žal fenomen Desus, ki na parlamentarni sceni vztraja že 24 let, priča o precej nizki stopnji politične zavesti pri Slovencih.

Sicer se jih ne bi dalo tako velikega števila »kupiti« s floskulami o zviševanju pokojnin in podobnim. Upokojenci res predstavljajo več kot tretjino volilnega telesa in so s tega vidika največji volilni bazen, toda v drugih primerljivih državah v ta bazen zajemajo druge stranke, ki niso fokusirane le na eno vprašanje.

Desus je anomalija, ki deluje zaviralno na razvoj slovenske družbe. Ob preferiranju tem zanimivih za upokojence, so praviloma na izgubi mlajši rodovi.

Desus je anomalija, ki deluje zaviralno na razvoj slovenske družbe. Ob preferiranju tem zanimivih za upokojence, so praviloma na izgubi mlajši rodovi. Živijo v bistveno bolj (socialno) negotovih časih od njihovih staršev in starih staršev, hkrati bodo imeli bistveno nižje (državno odrejene) pokojnine. Ko in če bodo do pokojnin sploh prišli. Upokojenska stranka ne more biti gonilo razvoja, lahko je kvečjemu zaviralec, ohranjevalec statusa quo oziroma celo povzročitelj slabšanja situacije za delovno aktivno prebivalstvo in mlade.

Primer slednjega je, ko so prejšnji mesec poslanci Desus vložili amandma k predlogu zakona o ukrepih na področju plač v javnem sektorju za leti 2020 in 2021 ter izredni uskladitvi pokojnin. Desus predlaga, da bi v letošnjem letu izvedli »izredno usklajevanje« in dvignili pokojnine za dva odstotka ne glede na gospodarsko rast preteklega leta.

Tako bi se pokojnine letos decembra zvišale za dva odstotka ne glede na to, da sploh ne bo gospodarske rasti, pač pa občuten gospodarski padec zaradi covid krize. Kot da bi denar padal z neba! Ni dvoma, da je zavoljo volilnih glasov tudi sedanji premier Janez Janša pripravljen Desus-u ugoditi, kolikor se le da. Rekli boste, kaj je to dva odstotka, nič. No, na ravni države to pomeni okoli sto milijonov evrov na leto. Ta denar bo odtegnjen (tudi) podjetjem, ki se borijo za preživetje.

Mnogi se sprašujejo, ali lahko sedanja dogajanja v stranki Desus to stranko na naslednjih volitvah celo odnesejo iz parlamenta. Mar to ne bi bila dobra novica za Slovenijo?

Loading...