pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

Boštjan Gorjup Necenzurirano

Odstopil direktor enega največjih slovenskih ...

hisa mojca pasek setinc mile-pl015 Reporter.si

Skrivnost elitne vile za pol milijona: kako sta si...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Thomas naj bi vedel preveč Odkrito.si

Je pokojni Kingston vedel, kaj je narobe s Kate?

doncic Ekipa24.si

Uau! To je ta nora Dončićeva trojka, ki je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zakaj Janez Janša kot član Drnovškove vlade leta 1993 ni nasprotoval pogodbi, po kateri je predhodnica SD ukradene prostore na Tomšičevi zamenjala za vilo na Levstikovi?

Deli na:
Zakaj Janez Janša kot član Drnovškove vlade leta 1993 ni nasprotoval pogodbi, po kateri je predhodnica SD ukradene prostore na Tomšičevi zamenjala za vilo na Levstikovi?

Predsednik vlade Janez Janša. - Foto: Bobo

Pred kratkim je višje sodišče razsodilo, da prostori nekdanje Zveze komunistov v Sloveniji v Novi Gorici, ki jih domačini imenujejo Kremelj, ne morejo lastniško pripadati njeni pravni naslednici SD, ampak jih je presodilo občini Nova Gorica. Tako mora novogoriška SD občini vrniti okoli 720.000 evrov vreden objekt iz leta 1957, ki ga je 13 let pozneje prevzela novogoriška partijska organizacija.

Sodba je zanimiva prevzem zaradi tega, ker SDP kot naslednica nekdanje ZKS po letu 1990 svojih nepremičnin ni prepustila državi, ampak jih je prepisala nase. Podobno je bilo tudi s sedežem CK ZKS na Tomšičevi, v katerem so danes poslanske pisarne. Gre za stavbo nekdanje banovine, v katero se je po vojni vselila komunistična partija in si jo prilastila.

Leta 1993 se je takratna vlada Janeza Drnovška dogovorila s SDP, da ji v zameno za prostore na Tomšičevi ponudi vilo na Levstikovi 15, ki je bila pred vojno v lasti judovske družine Moskovič, ki je bila umorjena v nacističnih taboriščih, v šestdesetih letih pa je vilo takratna lastnica prodala državi.

Vlada in SDP sta 16. marca 1993 sklenili menjalno in darilno pogodbo, ki jo je v imenu vlade podpisal generalni sekretar Mirko Bandelj, v imenu SDP pa takratni njihov glavni tajnik Mauricio Olenik.

S to pogodbo so prostori na Tomšičevi pripadli državnemu zboru, Moskovičeva vila na Levstikovi pa SDP in zdaj v njih domuje SD, hkrati pa je SDP državi prepustila tudi stavbo na Slovenski 9, kjer ima zdaj prostore Banka Slovenije.

Foto: Bobo - Sedež stranke SD na Levstikovi ulici v Ljubljani.

Ključno je seveda vprašanje, zakaj se je takratna vlada namesto za sodni spor odločila dogovor z SDP o menjavi prostorov. Eden od pomembnih razlogov je vsekakor bil ta, da je bila SDP (oziroma Združena lista) takrat v vladni koaliciji.


Skupaj z Drnovškovo LDS so vladno koalicijo sestavljale Združena lista (oziroma SDP), SKD in SDSS (danes SDS). Eden od članov v takratni vladi je bil tudi Janez Janša, ki je bil obrambni minister. Danes Janša najbolj očita SD, da domuje v »ukradeni vili«, a vendar ji je to domovanje omogočila prav vlada, v kateri je sodeloval tudi sam.

Zato smo ga vprašali, zakaj ni nasprotoval omenjeni menjalni pogodbi in zahteval, da se premoženje nekdanje ZKS vključno s prostori na Tomšičevi podržavi, ter kaj konkretno je kot član takratne vlade storil, da ne bi prišlo do omenjenega oškodovanja državnega premoženja, ki se je zgodilo z omenjeno menjalno pogodbo med vlado in SDP.

Predsednik vlade Janez Janša nam na naše vprašanje ni odgovoril, v njegovem kabinetu pa so nas za pridobitev dokumentacije v zvezi z menjalno pogodbo med takratno pogodbo in SD napotili na generalni sekretariat vlade.

Ker je bila dokumentacija o menjalni pogodbi že večkrat objavljena, gre seveda za sprenevedanje. Janša pa z molkom pritrjuje, da je za to, da SD domuje v »ukradeni« vili (v bistvu so jo dobili v zameno za ukradene prostore na Tomšičevi), odgovoren tudi sam.

Zelo podrobno so pred volitvami 2018 zgodovino prostorov takratne SDP oziroma današnje SD raziskali kolegi iz POP TV.