izgorelost Svet24.si

Izgorelost – ko pritisk dela vodi v ...

alkotest, policist, voznik, nadzor, splošna Svet24.si

Na cesti pijani kot na veselici; neslavni rekorder...

410167490_683711440538299_444785036928894066_n Necenzurirano

Divji zahod v zdravstvu: čiščenje krvi za 5.000...

fajon leyen golob pl Reporter.si

Ozadje odstopa Tomaža Vesela: kdo je torpediral ...

Victor Sanchez Primož Roglič Ekipa

Poziv trenerja Olimpije: Mi lahko kdo organizira ...

Pesem Evrovizije 2025 Revija Stop

Slovenija bo sodelovala na Evroviziji 2025

Primož Roglič Ekipa

Hude obtožbe na račun Rogličevih šefov: Silili...

Slovenija

Zahteva po vrhu koalicije

Deli na:

Člani Zaresa so na konvenciji potrdili poročilo in politične usmeritve predsednika stranke Gregorja Golobiča, s čimer so mu izrekli zaupnico. Sklenili so še, da bodo zahtevali sklic koalicijskega vrha, na katerem bi analizirali uresničevanje koalicijskega sporazuma.

Člani Zaresa so na konvenciji potrdili poročilo in politične usmeritve predsednika stranke Gregorja Golobiča, s čimer so mu izrekli zaupnico. Sklenili so še, da bodo zahtevali sklic koalicijskega vrha, na katerem bi analizirali uresničevanje koalicijskega sporazuma.

Člani stranke so namreč v razpravi na konvenciji izražali nezadovoljstvo zaradi nedavno zavrnjenih sprememb zakona o poslancih, s katerimi bi uveljavili nezdružljivost poslanske in županske funkcije. Vprašanje je prvi načel predsednik stranke v svojem poročilu, ko je ocenil, da gre za škandal, "o katerem bomo še resno govorili in ki bo to koalicijo postavil pred resno preizkušnjo". Nezdružljivost omenjenih funkcij so namreč koalicijske partnerice zapisale v koalicijski sporazum.

V razpravi o Golobičevem poročilu je bilo na ta račun slišati precej kritik. Vodja poslanske skupine Zaresa Cveta Zalokar Oražem, ki je bila tudi prvopodpisana pod omenjeni predlog, je ocenila, da se postavlja vprašanje, kaj se dogaja z uresničevanjem koalicijske pogodbe, če je polovica poslancev največje koalicijske stranke glasovala proti temu predlogu.

Tudi predsednik državnega zbora Pavel Gantar meni, da je treba premisliti, ali je v kriznih časih tak tip koalicijskega sporazuma sploh še ustrezen. Ocenil je tudi, da Zaresu vstop v vlado ni koristil, saj je prišlo do določenih zastojev v stranki.

Ministrica za javno samoupravo Irma Pavlinič Krebs pa je napovedala, da je v politiki ne bo več, ko stranka s svojimi programskimi zavezami ne bo uspela. Torej v primeru, da jih koalicijski partnerji ne bi jemali resno in ne bi mogli uresničiti svojih zavez. Po mnenju sekretarja stranke Bogdana Biščaka pa je ključen problem Zaresa vprašanje pozicioniranja znotraj koalicije.

Člani in članice Zaresa - današnje konvencije se jih je udeležilo okoli 350 - so po koncu razprave z veliko večino sprejeli poročilo predsednika Golobiča, s čimer so mu v skladu s statutom stranke tudi izrekli zaupnico. Na predlog Zalokar Oražmove pa so izglasovali tudi sklep, s katerim zahtevajo sklic vrha koalicije, na katerem bi analizirali uresničevanje koalicijskega sporazuma.

Kot je po glasovanju o njegovem poročilu pojasnil Golobič, je konvencija danes zelo neodvoumo povedala, da stranka s svojimi ambicijami ostaja trdno na slovenskem političnem prizorišču ter da ostaja trden in trdno zavezan člen koalicije.

Po njegovih besedah bodo v tem smislu dosledni do vseh, tudi do največje koalicijske stranke. Kot pravi, so pred dnevi prvič doživeli, da večina ni podprla iz koalicijske pogodbe izhajajočega zakona. Sklica koalicijskega vrha pa po njegovih besedah niso zahtevali zato, da bi se tam razšli, "ampak da bi po tej neprijetni epizodi zopet prišli skupaj".