Kolidž Epsom Svet24.si

Ravnateljica in njena družina mrtvi v ustanovi, ...

mrlič Svet24.si

Razglasili so jo za mrtvo in strpali v mrliški ...

zmago jelincic pl Necenzurirano

Zmago Jelinčič v škripcih. Ga bo rešil Janković?

danijel besic loredan pl2 Reporter.si

Danijel Bešič Loredan: Ne bom šel naj jahto z ...

pep guardiola Ekipa24.si

Šok! Manchester City bo ostal brez točk?! Grozi ...

core Odkrito.si

Dogajanje v zemeljskem JEDRU prinaša katastrofe?

davis james Ekipa24.si

James šokiral javnost po prestopu Irvinga k ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zadeva Kavaški klan: obramba zahteva izločitev sodnice porotnice

Deli na:
Zadeva Kavaški klan: obramba zahteva izločitev sodnice porotnice

Obtoženi Bojan Stanojević (levo), Dragan Čikojević (skrajno desno), Klemen Kadivec (na sredini) - Foto: Primorske novice

Sojenje na ljubljanskem okrožnem sodišču v zadevi Kavaški klan tudi danes ni steklo. Obramba je namreč v današnjem začetku glavne obravnave predlagala izločitev sodnice porotnice, o čemer bo odločil predsednik sodišča. Naslednji narok je sicer razpisan za četrtek. Enega od obtoženih pa so izločili iz postopka, ker ga znova ni bilo na sodišče.

Sodnik Tomaž Bromše je danes vendarle začel glavno obravnavo v zadevi Kavaški klan, v začetku katere je predstavil člane sodnega senata. Obramba pa je nato predlagala izločitev ene od sodnic porotnic, ki je pred upokojitvijo 30 let delala v policiji. Po besedah odvetnice Martine Žaucer Hrovatin taka oseba v očeh obdolžencev ne more delovati nepristransko, saj gre za kazensko zadevo, v kateri so številna procesna vprašanja povezana tudi z zakonitostjo in pravilnostjo delovanja policije.

Ker tudi na današnji narok na sodišče ni bilo obtoženega Daliborja Kožula, ga je sodnik izločil iz postopka. Tako je ostalo 14 obtoženih, ki jih obtožnica bremeni, da naj bi vsaj od decembra 2018 do maja 2021 na območju več držav v okviru hierarhično organizirane kriminalne združbe na veliko trgovali z drogo, jo prepeljali v Slovenijo in na območje drugih držav ter jo prodali preprodajalcem droge.

Po zaključenih predobravnavnih narokih naj bi se glavna obravnava po prvotnih napovedih začela v torek, a senat takrat še ni začel zasedati, zato je sodnik Bromše v torek izpeljal narok za preizkušanje zakonitosti dokazov z zaslišanjem prič. Ni še namreč odločil o predlogu za izločitev nekaterih dokazov. Tako so v torek zaslišali direktorja podjetja za izposojo vozil Navis Mobil Ivana Ščeka in nekdanjega zaposlenega v tem podjetju Franca Hribovška, ki sta odgovarjala na vprašanja o zasegu podatkov iz naprav GPS, ki so bile nameščene v avtomobilih, ki naj bi jih uporabljali tudi nekateri obtoženi.Predvideno je bilo tudi zaslišanje solastnika podjetja Navis Mobil Semirja Hajdarpašića, ki pa so ga preložili. Kot je danes pojasnil Bromše, je Hajdarpašić v torek pristopil skupaj s svojim zagovornikom in dejal, da je v kazenskem postopku, ki je povezan tudi z vsebino, o kateri naj bi bil zaslišan kot priča, zato lahko pove le tisto, kar je kot zagovor podal v tistem postopku, pri čemer je predložil pisni zagovor. Kako bodo te njegove izjave upoštevali ter če in kako ga bodo zaslišali, bodo po Bromšetovih napovedih še odločili.

Med dokazi, za katere obramba predlaga izločitev, so tudi tisti, ki jih je policiji in tožilstvu posredoval skesanec Darko Nevzatović, še preden je v začetku junija 2020 postal tajni delavec policije. Kot je danes pojasnil Bromše, o predlogu ne more odločiti brez Nevzatovićevega zaslišanja, za to zaslišanje pa je potrebno usklajevanje državnih organov. Ob tem je napovedal, da bodo v nadaljevanju postopka poslušali njegove izpovedbe iz preiskave kot del dokaznega postopka, sledilo pa bo tudi zaslišanje.

Kavaški klan sicer izvira iz Črne gore, zoper nekatere domnevne člane klana pa na koprskem sodišču teče ločen postopek zaradi obtožb, da so novembra 2019 sodelovali pri ugrabitvi Danijela Božića, ki so ga pozneje ubili, in pri poskusu ugrabitve Žarka Tešanovića v Ankaranu. Večina obtoženih v zadevi na ljubljanskem sodišču je v priporu, od njihove aretacije je minilo že več kot leto in pol, obtožnica pa je bila vložena novembra 2021. Predobravnavni naroki so se na ljubljanskem okrožnem sodišču začeli tik pred koncem lanskega leta.