tuna bar, morje, madžari Svet24.si

Orban je sanjal o madžarskem Jadranu! To mu ...

kobranka, peskovnik, pasching Svet24.si

V peskovniku v vrtcu je zasikala kobranka

sds Necenzurirano

To so financerji SDS iz državnega gospodarstva

caks tonin Reporter.si

Bleferji Domovine: epidemija tretjerazrednih ...

kuljak 1 Ekipa24.si

Se ga spomnite? Ruski telovadec, ki je provociral ...

španska-kraljica-letizia Odkrito.si

Španska kraljica Letizia s svojim golim trebuhom ...

nogomet otroci Ekipa24.si

Joj?! Predsednik vlade se je osmešil pri nogometu...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zadeva biseri in svinje: tožilka Helena Zobec Dolanc izkazala strokovno inferiornost

Deli na:
Zadeva biseri in svinje: tožilka Helena Zobec Dolanc izkazala strokovno inferiornost

Notranji minister Aleš Hojs - Foto: Bobo

Predkazenski postopek zoper ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa zaradi izrečene prispodobe iz Svetega pisma »ne meči biserov med svinje« je ena od bizarnosti slovenskega pravosodja. Poznavalci so ob omembi, da policijo usmerja tožilka Helena Zobec Dolanc, samo zmajali z glavo.

Angažma tožilstva in policije je sprožila kazenska ovadba anonimneža, za katerega se je po besedah notranjega ministra Aleš Hojsa za Reporter izkazalo, da se je predstavil z izmišljenim imenom. To so ugotovili na policiji. Spomnimo, minister se je po državni proslavi ob 30 obletnici samostojnosti Slovenije 25. junija odzval na provokacijo rumenih jopičev ob alternativni protivladni proslavi, ki je potekala na Prešernovem trgu v Ljubljani. Na twitterju je zapisal, da bi lahko rumeni jopiči »kulturno proslavljali na Trgu republike. Ne meči biserov med svinje, pravi Sveto pismo, in lahko bi sledili tej modrosti."

Prispodoba o biserih in svinjah iz Svetega pisma ima pomen, da ni treba dajati duhovnih ali materialnih dobrin tistemu, ki jih ne zna ceniti. Povedal jo je Jezus svojim učencem, češ ni treba vzvišene stvari predstavljati poganom, saj jih ne znajo spoštovati.Iz te prispodobe, ki se je nanašala na proslavljanje dneva državnosti in protivladne protestnike je na podlagi anonimne ovadbe ljubljanska okrožna tožilka Helena Zobec Dolanc menila, da gre pri Hojsu za sum kaznivega dejanja sramotitve slovenskega naroda po 165. členu kazenskega zakonika. Po tem členu sramoti slovenski narod med drugim tisti, ki o kom trdi ali raznaša kaj, kar lahko škoduje njegovi časti ali dobremu imenu. Ne le, da je tožilka Dolančeva prispodobo iz Svetega pisma razumela kot »žaljivo obdolžitev«, pač pa protivladne protestnike v Ljubljani dojema kot »slovenski narod«. Zastaviti si je smiselno vprašanje, ali zlorablja svojo tožilsko funkcijo za nadlegovanje notranjega ministra ali pa je kognitivno prikrajšana in enostavno ne razume prava. Poznavalci, ki njeno delo spremljajo že dolgo (gospa je stara 65 let) pravijo, da verjetno res ne razume, da je storila veliko neumnost. Prepričani so sicer, da je dobila sugestijo za postopek od nadrejenih.

Na podlagi njene usmeritve so policisti PU Ljubljana z ministrom opravili razgovor, zdaj naj bi »zbirali obvestila«. Če bodo presodili, da ne gre za kaznivo dejanje, bodo tožilki poslali poročilo, če pa bodo mnenja, da je zadeva za pregon, kazensko ovadbo. To slednje je sicer malo verjetno, a pri nas se nikoli ne ve, kar dokazuje omenjena tožilka.