Revija Reporter
Slovenija

Začenja se volilna kampanja pred evropskimi volitvami, še danes mogoče vlaganje kandidatur

STA

26. apr. 2019 5:55

Deli na:

Volitve v evropski parlament bodo 26. maja

arhiv

Pred volitvami osmih poslancev iz Slovenije v Evropski parlament se danes tudi uradno začenja predvolilna kampanja. Opolnoči pa se izteče rok, do katerega je še mogoče vložiti kandidatne liste. Te bo Državna volilna komisija potrjevala že na današnji seji.

Pred evropskimi volitvami, ki bodo 26. maja, se danes uradno začenja volilna kampanja. Stranke in liste imajo za nagovarjanje volivcev mesec dni časa, do 24. maja opolnoči, ko bo nastopil volilni molk. V kampanji bodo sicer stranke, sodeč po napovedih, stavile predvsem na neposreden stik z volivci, vanjo pa vstopajo s precej skromnejšimi finančnimi sredstvi kot pred parlamentarnimi volitvami.

Hkrati se opolnoči izteče rok za vložitev kandidatnih list. Doslej je na Državno volilno komisijo (DVK) kandidature vložilo 13 strank oziroma list. Med njimi so vse parlamentarne stranke: SDS, ki na volitve odhaja s skupno listo z zunajparlamentarno SLS, ter LMŠ, SD, SMC, Levica, NSi, SAB, DeSUS in SNS. Poleg njih se bodo za sedež v Evropskem parlamentu potegovale zunajparlamentarne stranke Dobra država, Domovinska liga in Gibanje Zedinjena Slovenija ter nestrankarska lista Povežimo se.

Za danes pa so vložitev kandidature napovedali še v stranki Zeleni Slovenije, ki bo kot nosilca predlagala ekologa Gorazda Pretnarja.

Vložene kandidature bo DVK preizkusila že na današnji seji. Če bo po seji vložena še kakšna kandidatna lista, jo bodo člani DVK potrjevali v soboto. Seznam potrjenih list pa bodo z žrebom predvidoma določili v torek, 30. aprila.