mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Začelo se je sojenje zoper Popoviča v zadevi Nogometni klub Koper

Deli na:

Koper - Na koprskem sodišču se je začelo sojenje koprskemu županu Borisu Popoviču in še petim obtožencem. Obtožnica Popoviča bremeni kaznivega dejanja prikrivanja, poneverbe in neupravičenega sprejemanja daril, ko je bil še predsednik Nogometnega kluba Koper. Sodnica je ugotovila, da ni pogojev za glavno obravnavo, ker niso bili navzoči vsi obtoženi.

Koper - Na koprskem sodišču se je začelo sojenje koprskemu županu Borisu Popoviču in še petim obtožencem. Obtožnica Popoviča bremeni kaznivega dejanja prikrivanja, poneverbe in neupravičenega sprejemanja daril, ko je bil še predsednik Nogometnega kluba Koper. Sodnica je ugotovila, da ni pogojev za glavno obravnavo, ker niso bili navzoči vsi obtoženi.

Kot je pojasnil Popovičev zagovornik Franci Matoz, v obtožnici piše, da naj bi Popovič leta 2001, ko je nastopil mesto predsednika Nogometnega kluba Koper, prikrival kaznivo dejanje, ki naj bi ga storili ostali obtoženi. Gre za Georga Subana, Anta Guberca, Zdravka Hočevarja, Marcela Kačinarija in Borisa Strleta.

V obtožnici piše, da naj bi bila v času, ko je bil Popovič predsednik Nogometnega kluba Koper, iz Mestne občine Koper nogometnemu klubu nakazana dotacija v višini nekaj manj kot 15 milijonov tolarjev za obnovo koprskega stadiona. Po mnenju tožilstva naj bi Popovič vedel, da dela na stadionu niso opravljena. Ta denar pa naj bi porabili za plače nogometašev namesto za obnovo stadiona.

Popoviča obtožnica še bremeni, da naj bi od drugoobtoženega Georga Subana sprejel darilo v višino 150 tisoč mark, ker naj bi mu bilo priznano, da je ta vložek namenil klubu, pri čemer naj bi se mu povrnil, ko je klub zapustil. Tretja obtožba po Matozovih besedah Popoviča bremeni, da naj bi del zneska (70.000 mark), ki so ga prejeli ob prodaji dveh igralcev, ki naj bi jo vodil četrtoobtoženi, šel neznano kam.

"Vse je izpodbitno že iz samih izjav prič v preiskavi, ki so povedale, da nikoli nihče ni vzel ali porabil zase niti tolarja. Priče v preiskavi so pojasnile, da vedo, da je šel denar za klub, plače, premije, nagrade in plače trenerja. Evidence ni bilo, ker se evidenca ni vodila, saj je imel nogometni klub zaradi dolgov blokiran račun. Tožilstvo pa kar malo počez in na pamet obtoži vse, da so ta denar porabili, prikrili ali celo goljufali," je po obravnavi za medije pojasnil Matoz.

Sicer je Popovič na sodišču povedal, da se ne namerava sklicevati na imuniteto državnega svetnika. Pojasnil je, da imunitete ne potrebuje, ker ni kriv in se sojenja ne boji. Dodal je, da v državni svet ni kandidiral zato, da bi se skliceval na imuniteto, ampak ker naj bi želel narediti nekaj dobrega za Primorsko. Sodni proces pa je označil za smešnega in izmišljenega. Ob tem je na sodišču še dejal, da je prvi politični pripornik v samostojni Sloveniji in da so vse obtožbe zoper njega več kot dokazano le podli politični konstrukti.

"Želim si čim prej končati to vsiljeno agonijo in vsej Sloveniji in svetu z oprostilno sodbo s prstom pokazati na barabe, ki so krojile naše enoumje na udbovski način, in nekateri so žal še vedno na pomembnih položajih, kot na primer tožilec Bojan," je dejal Popovič. Po mnenju koprskega župana, ki je tožilca Bojana Pečnika označil za barabo, Pečnik vztraja pri političnem konstruktu, ki naj bi bil navadna farsa in v posmeh demokraciji. "Takšno je moje mnenje, jaz mislim, da je on baraba, on pa, da sem jaz kriminalec," je dejal Popovič. Pečnik zadeve ni želel komentirati, želel pa je, da se izjavo koprskega župana zapiše v sodni spis.

Kačinarija, Hočevarja in Strleta obtožnica bremeni poslovne goljufije v sostorilstvu, Subana neupravičenega dajanja daril, Guberaca pa prikrivanja.

Sodnica je danes ugotovila, da pogoji za glavno obravnavo niso izpolnjeni, ker Georgu Subanu ni bilo vročeno vabilo na sodišče, Zdravko Hočevar pa zaradi zdravstvenih razlogov ni pristopil h glavni obravnavi. Nadaljevanje sojenja je sodnica napovedala za 17. junij.